22
sij
2022
Priče

In memoriam: Aki Rahimovski – samo sjećanja

Aki Rahimovski Parni Valjak

Aki Rahimovski /Saša Huzjak

share

S Parnim valjkom Aki je snimio osamnaest studijskih i šest albuma uživo, obilježivši tako posljednjih četrdesetak godina hrvatske i regionalne rock glazbe.

Prije godinu dana napustio nas je jedan od najvećih vokalnih interpretatora hrvatske i regionalne rock glazbe, pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski.

Neumoran do samog kraja, kad smo se već svi poveselili najavljenoj Valjkovoj turneji, Aki je odlučio zapjevati na nekim drugim koncertima. Nije uspio snimiti duet sa svojim idolom Paulom Rogersom, no iza njega je velika glazbena ostavština.

Rođen je u Nišu, a odrastao u Skoplju gdje je pohađao glazbenu školu svirajući klavir. Fasciniran rock glazbom najprije se zaljubio u ploče, pa je s petnaest godina postao glazbeni urednik na Radio Skopju, a godinu dana kasnije počeo je svirati klavijature u makedonskom bandu Torr. Band je uskoro ostao bez pjevača, pa je Aki uskočio.

Na Boom festivalu u Ljubljani (događaj je opisan i u hitu Parnog valjka ”Lutka za bal”) zapazio ga je Husein Hasanefendić Hus koji se posve oduševio njime te ga je pozvao da dođe u Grupu 220. Aki je tada prihvatio poziv i snimio singl kao pjevač Grupe 220 koja se kasnije transformirala u Parni valjak.

Aki Rahimovski

Aki Rahimovski/Marko Šolić

Moćan i prepoznatljiv Akijev vokal vrlo ga je brzo prometnuo u najveće rock zvijezde, još i prije prijelomna albuma Parnog valjka Gradske priče iz 1979. i evergreena ”Stranica dnevnika’‘. U sljedećih četrdesetak godina Parni valjak postao je rock institucija, a dvojac Hus i Aki primjer autorskoga i izvođačkog partnerstva.

Osamnaest studijskih, šest live albuma i nebrojene kompilacije samo su diskografsko nasljeđe Parnog valjka. Njihovi koncerti uistinu su spektakl na razini svjetskih rock događanja, a dvorane i stadioni koje su punili kapacitetom nisu bili dovoljni za sve željne vrhunske rock svirke.

Sa svima njima Aki je bio prijatelj i brat, netko kome bezrezervno vjeruju i kome predaju svoje srce.

Osim s Parnim valjkom, Aki je pjevao u mnogim humanitarnim projektima kao što je Hrvatski band aid, a s prijateljima je realizirao i solo album U vremenu izgubljenih.

Nama, nažalost, ostaju samo sjećanja, ali i vjera da Aki na nekom privatnom balu svojim uvjerljivim vokalom svima podiže ruke u zrak i atmosferu na najjače.

Moglo bi Vas zanimati