23
sij
2022
Priče

Parni valjak: samo deset od svih najboljih

Parni Valjak

Parni valjak / Foto: Dario Njavro /Dario Njavro

share

“Ljubavna”

Uvodna pjesma albuma Buđenje razorni je koncertni favorit kojim Aki u trenutku ostvaruje neprekinuti kontakt s publikom. Refren ‘Digni glavu, ne daj se, pjevaj pjesme ljubavne’ je i forte Parnog valjka, koji je u 47 godina karijere imao mnogo padova, ali još više uspona. Ljubavne pjesme Parnog valjka, sasvim sigurno, dio su soundtracka mnogih odrastanja na ovim prostorima.

 

“Nemirno more”

Grandiozna balada s izvrsnog albuma Buđenje ostala je godinama u sjeni zbog pjesama “Sve još miriše na nju”, “Ljubavna”, “Kemija” i “Ivana” koje su obilježile taj album. Međutim, ta pjesma upravo sintetizira sve elemente zbog kojih je Parni valjak velik band – Husove stihove i glazbu, Akijevu interpretaciju, raskošni aranžman i bandovsku izvedbu. A kad pjesmu u koncertni repertoar uvrsti i Oliver Dragojević, onda je očito da je riječ o velikoj skladbi.

 

“Ostani s njim”

Parni valjak je zaista na ovim prostorima kreirao krojački arak prema kome se može sašiti klasični rock-hit: čvrsti ritam, pamtljiva melodija, vrhunska vokalna interpretacija, stihovi primjenjivi na velik dio publike i hit-potencijal. Album Uhvati ritam imao je nekoliko takvih pjesama, no “Ostani s njim” do posljednjih Valjkovih koncerata ujedinio je radijski effort sa statusom koncertnog favorita.

 

“Pusti nek’ traje”

Kreator velikih balada utisnutih u kolektivnu memoriju, Hus je 1984. na albumu Vrijeme je na našoj strani započeo stihovno razmatrati svoje preokupacije o prolaznosti koje će kulminirati posljednjim im albumom Vrijeme. U toj kategoriji Hus je otkrio karte, a Aki snažno otpjevao skladbu “Pusti nek’ traje” po kojoj će se nazvati njihova treća kompilacija.

 

“Stranica dnevnika”

Premda je nastao 1975. godine i objavio dva albuma s dva hita, do 1979. godine Parni valjak je uglavnom bio daleko od opće popularnosti, a kritika ga nije mazila. Tek s trećim albumom Gradske priče demonstriran je puni skladateljski genij Huseina Hasanefendića Husa i vokalna prepoznatljivost Akija Rahimovskog. Sentiš “Stranica dnevnika” postao je instantni evergreen i to za sve generacije.

 

“Sve još miriše na nju”

Gotovo je 30 godina prošlo od kreacije pjesme “Sve još miriše na nju” kojom su nakon nekoliko godina vožnje u leru ne samo povratili svoje pozicije, nego se nametnuli kao jedinstvena rock-institucija koja postavlja pravila u rock-businessu. Ova je pjesma postala opće mjesto hrvatske rock-pjesmarice do te mjere da postoji i obrada na čakavskom narječju koju je napravio Šajeta.

 

“Ugasi me”

Rockerski trademark Parnog valjka uvodna je pjesma s albuma Pokreni se. Prepoznatljiv Husov rif i Akijev emotivni iskaz otkrivaju Parni valjak u najžešćoj varijanti koji otkriva njihove hard rock/boogie korijene.

 

“Zagreb ima isti pozivni”

Iako Zagreb više nema isti pozivni, ova je pjesma u samom vrhu kajdanke Parnog valjka. Rasni rock-hit otkriva Parni valjak sa svojim najjačim vrlinama, a osnovna je ta magija između Akija i Husa. To je osobito izraženo na koncertima, s produljenim gitarističkim Husovim uvodom u pjesmu. Osim toga, pjesma je ponajbolja novodobna posveta Zagrebu i priziva grad iz boljih vremena.

 

“Za malo nježnosti”

Zaključna pjesma finalnog albuma Parnog valjka Vrijeme pokazala je kako je band nestvarno stvarno ostario i bio u stanju realizirati vrhunske pjesme. Kako je rekao Hus, Parni valjak je valjda najstariji band na svijetu koji je imao pjesme na top-ljestvicama. Skladba “Za malo nježnosti” ima sigurnu formulu koja se, prije svega temelji, na Husovom autorstvu i Akijevom glasu.

 

“Zastave”

Naslovna pjesma 14. albuma Parnog valjka još je jedna himnička uspješnica u kome Hus stihovno vrsno manevrira između nekih općih mjesta i intimnih ispovjedi. Pjesma je u koncertnoj izvedbi dobila i dimenziju više te sigurno bila jedna od njihovih najpopularnijih skladbi uživo.

Moglo bi Vas zanimati