13
pro
2023
Priče

1. DIO

Kadrovska služba: Muzzik Video Awards

Kadrovska služba

Kadrovska služba ima zadatak stvoriti priručnu videoteku potrošne glazbeno-filmske baštine

share

Nakon Porina i Dana hrvatskog filma u Kadrovskoj službi predstavljamo festival posvećen isključivo spotovima. Regionalni TV festival Muzzik Video Awards na pladnju donosi najbolje od kratkog glazbenog filma iliti video spotova iz Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, BiH i Bugarske objavljenih od početka 2022. do jeseni 2023.

 

Ove godine se održava treće izdanje festivala koji je započeo 2020. kao Adria Muzzik Video Awards. Među dosadašnjim dobitnicima su spotovi Lu Jakelić, Nike Turković, Ide Prester, Aklee Neon, Alejuandra Buendije, Vojka  te sastava kids from the sky i Porto Morto.

S po deset nominacija u svakoj od čak 17 kategorija ovo je najzanimljiviji pregled regionalne glazbene scene na koji možete kliknuti. Uz to Muzzik Video Awards je jedan od onih festivala o čijim pobjednicima odlučujete vi. Glasanje je otvoreno do 17. siječnja 2024. i odvija se preko aplikacije Muzzik FM i pripadajuće web stranice. Ako nemate vremena za više od 150 spotova, izdvojite pola sata za naš izbor.

 

DIO I.

Kategorije: Video novih izvođača, Rock, Animirani video, Pop, Hip-hop, Glavna uloga, Electro dance music, Indie

VIDEO NOVIH IZVOĐAČA: Lucian Mirdita – Par put godišnje

Uvjerljivi favorit ove kategorije je video spot za pjesmu “Par put godišnje” u režiji Luciana Mirdite. Montažni trikovi, plesna koreografija, presvlačenje i još presvlačenja, nikad dosta presvlačenja, kišobrani, biciklisti, roleri, skejteri… Ovo je spot na kotačima i vozi. No vrijedi spomenuti i spot za “Ođe”, najbolju reklamu za Konavle otkad je Tereza prodala kuću švedskom kralju laminata.

ROCK: Filip Riđički – Kontura

Filip Riđički je majstor jednostavnih ideja s emocionalno kompleksnim učinkom. Pokazao je to još 2017. u spotu za “Sigurno”, također pjesme njegova benda Lika Kolorado, a potvrdio ovim malim remek-djelom. Nije slijedio niti jedno pravilo klasičnog rock spota, ali ta ga je hrabrost izdvojila iz konkurencije. U “Konturi” glumi odlična Lucija Rukavina koja je pokupila nominaciju i u kategoriji Glavna uloga. Šminku potpisuje Sanja Hrstić a kostimografkinja je Iva Rukavina.

ANIMIRANI VIDEO: Dalibor Barić – Sjaj što izdaje

Ovo je najzaigranija, najslobodnija kategorija od svih. Naprosto mora biti. Stoga je malo teže izdvojiti najbolji video. Animatorice i ilustratorice Lucija Bužančić (“Yo-yo”) i Klara Rusan (“Pusti me da plešem drugačije”) imaju odlične spotove. No osobno ne mogu odoljeti videima Dalibora Barića. U njima Što i Kako pokoravaju Gdje i Kada, a Tko i Zašto su protjerani. Ne znam ide li slobodnije od toga.

POP: Dinko Šimac – Onaj osjećaj

Kategorijom Pop vladaju hrvatski spotovi, ali jedan mi se svidio malo više od drugih. Naime nakon spota za “Ovaj osjećaj” čovjek se mora zapitati tko su kids from the sky i gdje ih se može vidjeti. Jedan kadar, dva opuštena momka, par činela, tom, bas bubanj, kamion i cesta. Tehnički zahtjevna, ali vizualno jednostavna i pametna ideja. Pjesma uz spot zvuči pet puta bolje, što sigurno opravdava ulaganje u njega. Hvala Transportu Vugec i DVD-u Marija Magdalena.

HIP-HOP: Rino Barbir – Evo me opet

Nadala sam se da će ovo biti kategorija u kojoj ću izabrati spot nekog vanjskog izvođača pa da lakše povjerujete u moju objektivnost, ali ništa se ne može mjeriti s kombinacijom Rino Barbir i Vojko V. Meta, morbidno, duhovito, zlatne ključne riječi kojima ovaj tandem vitla kao Michelangelo nunčakama ili Donatello s onim što on već ima. Memento mori, Rino i Vojko.

GLAVNA ULOGA: Šimun Stankov – Zaboravim na sve kada vidim kako plešeš

Spot “Kontura” je jedini trenutno nominiran u dvije kategorije: za najbolji rock video i najbolju glavnu glumicu. Lucija Rukavina suptilnom mimikom postiže učinak koji je teško nadmašiti. Nažalost, drugi spotovi ne pružaju dovoljno prostora glumačkoj kreativnosti jer su im koncepti i scenariji često manjkavi, a koreografije nedovoljno promišljene. Usprkos tome, Šimun Stankov uspio je u pejsažu osrednjeg spota stvoriti vlastiti svijet, što je samo po sebi i veće glumačko postignuće.

ELECTRO DANCE MUSIC: Đurđina Samardžić – NLO

“NLO” hrabro izranja iz mulja neinventivnosti kojim gazi većina spotova u ovoj kategoriji. Ističe se zahvaljujući lokaciji, frizuri, šminki i kostimu. Oni uspješno prizivaju atmosferu drugog planeta ili barem spota “Say You’ll Be There” s novom energijom – member berry za sve rođene devedesetih. Dok su neki nominirani radovi možda plesniji i složeniji, nedostatak vizualne kohezije oduzima im sposobnost da prerastu u senzorni spektakl kakav bi EDM spot trebao biti.

INDIE: Marina Uzelac – Riječ

Iako su spotovi indie sastava složili očekivano jaku konkurenciju, nije bilo teško odlučiti se za favorita. “Riječ”, čiju režiju potpisuje Marina Uzelac, je nešto najbliže Prokletstvu kuće Hill što ćete pronaći u domaćoj filmskoj produkciji. Obožavatelji makabrističnog, melankoličnog i mističnog ne mogu si priuštiti da preskoče ovaj spot.

Bilo je to prvih osam. Favorite iz ostalih devet kategorija biramo za dva tjedna. To su R&B, Režija, Kamera, Video sa porukom, Fusion, Koreografija, Montaža, postprodukcija i specijalni efekti, Koncept i art direkcija te Najbolji video. Vi u međuvremenu iskoristite svoje biračko pravo. Instalirajte aplikaciju Muzzik FM ili glasujte ovdje. Sretno, svima!

 

__________________________________________________________________________________

Kadrovska služba #1 – Porin

Kadrovska služba #2 – Dani hrvatskog filma

Moglo bi Vas zanimati