21
ožu
2022
Priče

Lili Gee: Žene sve češće dižu svoj glas i u glazbi

Lili Gee

share

Sve propulzivniji band neumorno koncertno promovira svoj prvijenac Ispod kože, a novi singl “Skidam se” osvaja top-ljestvice. Kemija negdašnjeg pjevača i gitarista bandova Strings i Krug te pjevačice Soul Fingersa očito je rezultirala zanimljivim pop-rock stilizacijama za sve širi krug poklonika

                                                                                                                                                              

Grupa Lili Gee nedavno je izdala singl “Skidam se” s hvaljena prošlogodišnjeg albuma Ispod kože (Croatia Records).

Gitarist i autor pjesama Miro Odak bio je član bendova Strings i Krug, a pjevačica Lidija Graovac nastupala je sa Soul Fingersima. Da je album dobro primljen govori i cijeli niz koncerata koji uskoro očekuje ovu zagrebačku grupu. Nedavno su nastupili u zagrebačkom klubu Dva osam, a do kraja svibnja svirat će i u Sisku, Đakovu, Čakovcu, Zadru, Murteru, Vinkovcima te ponovno u Zagrebu.

„Nastup u klubu Dva osam mi je ostvarenje sna, s obzirom da sam godinama izlazio u Jabuku, kako se taj klub prije zvao. Jako smo zadovoljni kako je prošao naš album. Neke stvari su se dogodile puno bolje nego što smo očekivali. Singlovi su redovito završavali na top listama radijskih postaja u regiji“, priča nam Miro Odak.

Pjesme grupe Lili Gee nastaju najčešće u suradnji Mire i Lidije.

Obostrana inspiracija

„Mi inspiriramo jedno drugo. Ja pišem glazbu, a tekstovi najčešće nastaju tako da ja počnem, a ona završi. Imala je neke sjajne ideje poput pjesme ”Android” koja u sebi nosi dašak osamdesetih. Drago mi je da se taj duh osamdesetih vratio u svjetsku produkciju na mala vrata“, prisjetio se Odak njihove pjesme koju su izdali i na vinilnom EP-u u izdanju PDV Recordsa. Jedna od zanimljivijih pjesama iz opusa grupe je i ”Lutka”. Stihovi pjesme kažu: Želim pobjeći od posla i rada i zato sam s tobom sada kao lutka…, ističući jasnu aluziju na one koje su odabrale taj ‘lakši put’, ali bez osude, i uz pravo na izbor i slobodu da svoj život žive na najbolji mogući način.

Lidija Graovac / Lili Gee

„Mislim da ”Lutka” nije baš shvaćena na pravi način. To je pjesma koja dopušta ženama da budu to što jesu. Naravno, ja nisam sponzoruša niti lutka, nego je to bio svojevrsni statement kako žene mogu raditi što žele“, kaže Lidija.

„Nedavno sam u domaćem tisku čitao kako u Americi postoji jedan meni neshvatljivi pokret o ženama koje žele biti lutke. Ispalo je da smo napravili pjesmu o njima i prije nego što je to postalo in u Americi“, dodao je Odak. Lidija se dodirnula i položaja žena u pop-rock glazbi.

„Mislim da nekako još nismo dovoljno zastupljene u glazbi ili drugdje, ali situacija se promijenila posljednjih godina. Žene sve češće dižu svoj glas i u glazbi i govore o nekim problemima u društvu. Najbolji primjer vam je Konstraktina pobjeda na Beoviziji“, istaknula je Graovac koja je diplomirala turkologiju i fonetiku, a prije tri godine je dala otkaz i odlučila živjeti samo od glazbe.

„To je najčešće pitanje koje nas glazbenike pitaju: ‘OK, ti pjevaš, a što zapravo radiš?’ Nisam ni znala što se sprema, i da sam znala kako će za manje od godinu dana doći epidemija korone, možda bih razmislila. No, svejedno mi nije žao, radim ono što volim“, veli Lidija iza koje je dugi niz godina na pozornici. Punih petnaest godina pjevala je sa Soul Fingersima, što joj je, kaže, donijelo značajno iskustvo.

„U Soul Fingerse sam došla preko audicije. Nastupali smo pred raznim vrstama publike, u velikim i malim dvoranama, što je najbolji način da se ispeče zanat“, kazala je Lidija.

Miro je prvo pjevao u šibenskom bendu Strings, a zatim u grupi Krug. S Lidijom se znao godinama, a jedan susret doveo je i do suradnje. Band je oformljen 2018. godine. Prva pjesma koja je proizašla iz njihova rada bila je optimistična pop skladba ”Sunčan dan”, gdje je bilo očito da glazbena kemija između dvoje autora itekako postoji.

Pjesme za vrtiće

„Priča s Krugom je zaokružena. Drago mi je da sam s tim malo tvrđim rockom imao uspjeha. Jedno vrijeme nam je išlo stvarno dobro, a onda se dogodilo da su stigle tridesete, osnovali smo obitelji i morali krenuti u ozbiljniji život. Onog trenutka kada se basist Krešimir Šakić odlučio vratiti u Šibenik, shvatili smo da je to nemoguće nastaviti. Oprostili smo se velikim koncertom u KSET-u i na najbolji način zaokružili tu priču“, dodao je svestrani Odak, koji je, između ostaloga, i autor glazbe za dokumentarac Goranov Wimbledon iz 2013. redatelja Leona Rizmaula, a koji govori o mitskom uspjehu Gorana Ivaniševića na najpoznatijem teniskom turniru na svijetu.

„Moj prijatelj Leon Rizmaul rekao mi je da bi volio dvije glavne teme i još desetak melodija koje će se provlačiti kroz film. Snimio sam ih u dva dana, a zanimljiva je anegdota da moji prijatelji nisu ni znali da sam radio glazbu za taj film. Kada se emitirao na televiziji, zvao me šibenski glazbenik Vojo Marković i govori mi kako je u glazbi u filmu prepoznao moj stil, a kada je čuo greškice svojstvene meni, znao je da sam ja autor“, dodao je Miro kojem je draža glazba za dokumentarac o Miloradu Bibiću Mosoru, Inače, Miro je godinama zaposlen kao odgajatelj u jednom zagrebačkom dječjem vrtiću, pa je napisao i dva autorska albuma dječjih pjesama: Baš je fora biti mali i Putujemo.

„To mi je bilo najlakše raditi, pogotovo jer sam sve snimio uživo s djecom. Divno mi je čuti da se te pjesme rado puštaju po vrtićima širom Hrvatske. Želja mi je bila da to budu pjesme koje će im lako ući u uho, ali i biti edukativne, pa sam tako napravio pjesmice o voću, stranama svijeta, ali i drugim temama koje bi im mogle biti zanimljive“, istaknuo je Miro Odak.

Njihov singl ”Skidam se” dobio je i crnobijeli videospot u režiji Željka Petreša, a Lili Gee uz turneju već rade i na novim pjesmama.

 

Moglo bi Vas zanimati