19
ožu
2024
Priče

Porin

Jelusick, Vojko, Mia Dimšić, Massimo te Bare i Majke u utrci za titulu albuma godine

Porin - album godine

share

Pet albuma i ove je godine izborilo nominaciju u kategoriji Albuma godine glazbene nagrade Porin. Dobitnika saznajemo u subotu, 23. ožujka.

Vojko V - Dvojko (album cover)

Dvojko – Vojko V (Croatia Records)

Glazbeni producenti: Andrija Vujević, Vedran Zenzerović, Mihovil Šoštarić

Vodeće regionalno hip-hop ime, čiji glazbeni životopis tri nagrade Porin ponovno je nominiran u kategoriji Albuma godine. Broji milijunske preglede spotova na YouTubeu i stotine koncerata diljem regije, Vojko V, prošle je godine objavio drugi nastavak svoje albumske trilogije – Dvojko.

Koja je poveznica Šerbedžije i Šukera, kako je Rihanna nadahnula Vojka i šta je iduće u njegovom tour lifeu slušatelji su saznali kroz četrnaest pjesama među kojima se posebno istaknula “Mamacita” koju je publika nagradila Cesaricom za Hit lipnja te mnogobrojnim preslušavanjima zbog čega je ova stvar našla svoje mjesto na Billboardovoj top listi i tamo se zadržala tri mjeseca.

Već je sa samom objavom albuma očekivano osvojio top liste slušanosti u rekordnom roku. Osim što je istog dana zauzeo tri mjesta na YouTube music trendingu, koja je zadržao do ovog trenutka, Dvojko je postao najstreamaniji album na Deezeru, kao i top album na Apple Musicu nakon čega se nekoliko tjedana zadržao na Top-listi prodaje fizičkih izdanja u Hrvatskoj.

Album je uživo promovirao diljem regije, no svakako se najviše istaknuo koncert u Domu sportova koji će se zbog fenomenalne tehničke realizacije i prepoznatljive izvedbe još dugo prepričavati.

 

Jelusick - Follow the Blind Man (album cover)

Follow The Blind Man – Jelusick (Aquarius Records/Escape Music)

Glazbeni producent: Dino Jelusić

Follow The Blind Man (Escape Music/Aquarius Recrds) album je prvijenac benda Jelusick koji se našao na gotovo svim domaćim listama najboljih albuma 2023. godine prema izboru glazbenih kritičara zbog čega se ova ekipa isprofilirala kao jedno od najtraženijih imena domaće metal scene. Među potvrdama ove uspješnje godine je i nominacija za najboljeg rock izvođača nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off.

No, njihov uspjeh seže i daleko van granica Lijepe naše te je, primjerice, jedan od najčitanijih japanskih časopisa žestokog žanra Burrn!, Dina Jelusića proglasio najboljim tekstopiscem, pjesmu “Follow The Blind Man” najboljom pjesmom, a bend Jelusick najboljim novim bendom 2023. godine.

Uz Dinu Jelusića članovi benda su Ivan Keller – gitara, Luka Brodarić – bas, prateći vokal, Mario Lepoglavec – bubnjevi, prateći vokal, a paralelno s objavom autorskog materijala bend kontinuirano niže i rasprodane koncerte. U protekle dvije godine održali su dvije europske turneje te zasvirali na renomiranim festivalima uključujući i Guitar En Scene Festival gdje su kao dio All Star postave nastupili s Johnom Norumom i Gus G-ijem, a pozornicu su dijelili s velikanima: Black Label Society, Beth Hart, Jeffom Beckom & Johnnyjem Deppom, Airbourneom,  Stingom, Joss Stone i Joeom Bonamassom.

Na krilima sjajnog albuma prvijenca održali su vatreni koncert za koji se tražila ulaznica više u zagrebačkom Vintage Industrial Baru nakon čega su najavili koncert u Tvornici kulture te mnogobrojnim gradovima diljem svijeta.

 

Goran Bare i Majke - Live at Dom sportova (albm cover)

Live at Dom sportova, 12.11.2022. – Goran Bare i Majke (Croatia Records)

Glazbeni producenti: Mario Širol, Mario Rašić

12. studenog 2022. godine u rasprodanoj maloj dvorani Doma sportova Goran Bare & Majke održali su nevjerojatan koncert i zabilježili ga trajno u audio i video formatu. Pet mjeseci kasnije, snimka koncerta objavljena je na dvostrukom CD-u i na Blu-rayu s ekskluzivnim bonus sadržajima. Kada govorimo o Goranu Bari, možemo zaključiti kako je riječ o jednom od rijetkih istinskih rockera na našem području, koji zapravo rock and roll živi punim plućima. Rock propovjednik, kako ga neki znaju nazivati, sa svojim Majkama ispisao je povijest rock glazbe na našim prostorima i što je najvažnije, ispisuje i neku novu povijest. Jednu stranicu ispisao je i rasprodanim koncertom u Domu sportova na kojemu je energija došla do samog usijanja. Rockerski, povremeno i blueserski, prljavo i briljantno, iskreno i emotivno – Goran Bare & Majke publiku su ostavili bez daha što je rezultiralo i time da su čak nekoliko puta izašli na bis.

Goran Bare, Berislav Blažević, Kruno Domaćinović, Mario Rašić, Davor Rodik i Alen Tibljaš držali su publiku u ekstazi tijekom cijelog koncerta koji je pokazao da će njihova imena trajno biti ispisana u rock enciklopedijama naših prostora. Ipak rock and roll živi vječno.

Miks i mastering ovog live albuma potpisuje Mauro Širol (Croatia Records Studio), glazbeni producenti su Mauro Širol i Mario Rašić, a producenti snimanja Nikolina Mazalin i Rajko Pavlović. Izdanje krasi dizajn Darka Kujundžića koji je zaslužan i za ilustracije u knjižici, dok fotografije Filipa Kovačevića i Gorana Berovića jasno pokazuju koliko je atmosfera u Domu sportova bila uzavrela.

 

Massimo - Arena Zagreb (Album cover)

Massimo Arena Zagreb – Massimo (Aquarius Records)

Glazbeni producenti: Dragutin Smokrović Smokva, Massimo Savić

Koncert života, kruna karijere, apsolutni trijumf glazbene raskoši jednog od najvećih. Na sve ove načine, ali i puno više može se opisati dugoočekivani koncert neponovljivog Massima koji je pred prepunim auditorijem održan u Areni Zagreb.

Bio je to njegov posljednji koncert održan 5. studenog 2022. godine u Areni Zagreb, a čija je snimka nominirana je u tri kategorije – Najboljeg albuma godine, a producentski ga potpisuju Dragutin Smokrović i Massimo Savić, Najbolje snimke albuma koju potpisuje Dragutin Smokrović i Najbolji koncertni album godine.

Snimka ovog koncerta prikazana je i na velikom platnu diljem regije, a tom su prilikom viđeni i do sada neobjavljeni kadrovi pripreme koncerta, snimani na probama s bendom, gostima i produkcijskom ekipom prije i nakon Arene.

Uz ovo koncertno putovanje kroz više od četiri desetljeća bogate i impresivne karijere, gostovanja brojnih Massimovih kolega i prijatelja prisjećamo se glazbene i umjetničke veličine koja će zauvijek sjajiti u tami.

Tri čarobna i nezaboravna sata pred ispunjenom Arenom Zagreb potvrdila su veličinu, utjecaj i značaj Massimove dosadašnje karijere, njegov iznimni talent i ono najvažnije; onu posebnu vezu između njega i njegovog ‘velikog kruga velikih ljudi’.

 

Mia Dimšić - Monologue (album cover)

Monologue – Mia Dimšić (Croatia Records)

Glazbeni producenti: Ivan Pešut, Rando Stipišić, Luka Mrduljaš, Vedran Baotić, Ivan Huljić, Hrvoje Domazet, Bojan Šalamon Shalla, Ante Gelo, Damir Bačić, Vjekoslav Dimter

Na svoj rođendan, 7. studenog, Mia Dimšić je objavila svoj novi album, ujedno i prvi na engleskom jeziku. Monologue donosi talentiranu pjevačicu i kantautoricu u novom svjetlu, s pjesmama na engleskom iza kojih stoji uigrani autorski tim, koji uz Miju čine Damir Bačić i Vjekoslav Dimter.

Monologue je ostvarenje velikog sna. Sve pjesme na njemu nastale su u posljednje dvije godine, ali u mojoj mašti on postoji puno puno duže. Monologue je ime dobio po svojoj prvoj i zadnjoj pjesmi, ali i ideji da je svaka pjesma koju napišem djelić mog neprestanog unutarnjeg monologa. On je ponekad tužan i destruktivan, ponekad euforičan i naivan, ponekad nešto sasvim stoto, ali na kraju dana, samo mi je važno da je iskren. Nadam se da će to osjetiti i slušatelji”, rekla je Mia o albumu.

Album je sada u utrci za najprestižniju glazbenu nagradu Porin, u kategoriji Album godine, a sadrži jedanaest pjesama među kojima je “Guilty Pleasure” s kojom je Mia predstavljala Hrvatsku na Eurosongu 2022. godine u Torinu.

Mia je ovim albumom dobila potporu Hrvatskog društva skladatelja na natječaju International čiji je cilj povećavanje konkurentnosti glazbenih djela i produkcije hrvatskih autora u međunarodnom i globalnom kontekstu.

Moglo bi Vas zanimati