02
velj
2023
Vijesti

Najbolja elektronika u 2022.

Elector 2022: dojmovi dobitnika

Elector 2022 dobitnici

Elector 2022 dobitnici / Matej Grgić

share

Drugo izdanje nezavisne glazbene novinarske nagrade ELECTOR u srijedu je u zagrebačkoj Tvornici kulture okupilo najvažnija domaća imena elektroničke glazbe i okrunilo prošlogodišnji rad najistaknutijih autora.

U srijedu je Tvornica kulture zasjala kroz prizmu elektronike. Neki su plesali, neki svirali i mnogi u publici – i još veći broj vas uživo – pomno pratili veterane scene kako dodjeljuju nagrade mlađim, budućim snagama koji su drage volje s nama podijelili dojmove i uzbuđenje.

Petar Dundov

Petar Dundov / Matej Grgić

U kategoriji Techno singl/EP godine pobjedu je odnio Petar Dundov zahvaljujući izdanju “Cosmic Theatre”, koji ovako definira kozmički teatar: „Prijatelj mi je rekao da nam treba priča uz glazbu kako bi ju ljudi mogli doživjeti kao dio kulture i nečega što mogu integrirati u svakodnevicu. Dao mi je za razmišljati i na kraju sam uglazbio inspiraciju. Makar se radilo o instrumentalnoj glazbi, treba nam riječ; nekakav tekst koji otvara perspektivu i kroz koji pronalazimo nove dimenzije.“

Filip Motovunski

Filip Motovunski / Matej Grgić

Filip Motovunski s novim izdanjem “Blood Overflow”, kojeg smo po objavi uvrstili u rubriku Daj 5, slavio je u kategoriji Bass singl/EP godine. Kako je riječ o dobro poznatom glazbeniku u elektroničkim krugovimakoji je i na prvom izdanju ELECTORA dobio nagradu, upitali smo ga motivira li ga nagrada za daljnji rad: „Pa hvala Bogu, to je smisao tih nagrada! Bez obzira što možemo i bez njih jer radimo to ionako, kada dobijemo ovo sve te filozofije padnu u vodu i baš bude dobar feeling.“

ELECTOR

Karlo Pavlović / Matej Grgić

Neovisno o životnoj pozadini svi iz ove večeri dijele ljubav prema glazbi na korijenskoj razini. Karlo Pavlović studira, no uz studij život posvećuje svojem projektu Time To Sleep. Upravo je on ove godine odnio pobjedu u kategoriji House single/Ep godine zahvaljujući pjesmi “Swampy’s Groove”: „Nagradu nisam očekivao drugu godinu zaredom, tako da mi je ovo potpuno iznenađenje. U svakom slučaju, fakultet ili glazba – ne volim birati. Glazba je za mene strast i to radim s najvećim guštom tako da ovo mi puno znači!“ rekao je Karlo.

Ivna Ji

Ivna Ji / Matej Grgić

Putujući kroz žanrove, dolazimo do kategorije Electronica singl/EP godine i pobjednice Ivne Ji koja je pjesmom “Rescape” osvojila žiri i u trenutku proglašenja dobila najveći vrisak podrške iz publike. Na pitanje koliko joj podrška prijatelja znači kaže: „Najviše. Prvo su prijatelji i roditelji, a onda mačke koje ovim putem pozdravljam. To je to. Bez mačaka nema ništa! Ako one mijauču znači da nije dobro, ako su mirne i slušaju – dobro je.“

Elena Mikac

Elena Mikac / Matej Grgić

Elena Mikac je New S(elector) godine. Kategorija je to koja ističe najzapaženijeg mladog hrvatskog DJ-a ili producenta elektroničke glazbe. Prva nagrada Eleni pod njezinim pravim imenom. Da joj znači mnogo potvrđuje i sama. Uz ogroman smiješak kaže: „Znači mi jako puno. Značila bi mi i samo nominacija, ali ovako kada me žiri prepoznao i odabrao, nemam riječi“.

Ana Antonova

Ana Antonova / Matej Grgić

Nije lako biti DJ godine, pogotovo jer se radi o nagradi publike,ali netko ipak mora snositi odgovornost. Ta je čast ove godine pripala Ani Antonovi: „Nije mi još uvijek dobro! Već nominacija mi je bila velika stvar jer kad sam vidjela imena nominiranih bilo mi je užasno drago da sam među njima. Nisam se uopće pripremila za ove stvari,“ rekla Ana ne ispuštajući nagradu iz zagrljaja i ne skidajući osmijeh s lica.

Val Kurtin aka Val Vashar (Mo:Dem)

Mo:dem iliti Momento Demento je Event godine. Nagradu je primio Val Kurtin (aka Val Vashar) koji se predstavio kao Samo ZaposlenikMo:dema: „Zapravo, nije stvar nikad bila do nagrada nego više do druženja, upoznavanja novih ljudi, do minglanja – do svega onoga što je hrvatska glazba predstavljala. To je odmak od rokenrola, odnosno ustaljene neke spike o tome tko je bolji, tko je veća faca i tko ima više sljedbenika. Sve ove nagrade trebale bi približiti ljude, organizatore i ljude koji se bave time da se bolje upoznaju i više surađuju. Elektronička plesna glazba bi trebala inzistirati na tome, a to su suradnja, prijateljstvo i ples.

Vedran Meniga

Vedran Meniga / Matej Grgić

Naposljetku, jedan od najvećih dobitnika je Ilija Rudman koji je osvojio nagradu u kategoriji Remiks godine i Album/kompilacija godine. No kako je bio spriječen doći, nagrade je preuzeo Vedran Meniga – lice iza Seasplasha, Pločnika, Dva Osam i PDV Recordsa.

ELECTOR je ponovno potvrdio raspon kvalitete glazbenika koje elektronika okuplja. Opuštena glazbeno-plesna manifestacija završila je u prigodnom stilu kasnonoćnih rejvojva.

Moglo bi Vas zanimati