29
stu
2022
Recenzija

Posljednji album popularnog trap dua

30zona: 300 Silver

30zona - 300 Silver

30zona - 300 Silver

share

Nakon što su početkom godine izbacili album 300, zagrebački duo 30zona odlučio je za kraj godine izbaciti njegov nastavak 300 SILVER, za koji su ujedno i najavili da će biti njihov posljednji.

S 18 novih pjesama i 12 s prethodnika, 30zona je zaokružila simbolični broj 30 te završila godinu i diskografsku karijeru kao jedno od najaktualnijih imena na hrvatskoj trap sceni u posljednjih nekoliko godina.

Shin i Galaš za svoj su posljednji album odlučili povući sve veze te tako donijeti pregršt gostovanja, kako s domaće scene s imenima poput KUKU$a, Banfice, Merule, 2xŠihte, Yung Budea i TTM-a, tako i s regionalne scene, stoga na albumu gostuju Crni Cerak, Cunami Flo, Neloe i Krtina. Za kompletan miks i master i ovaj je put zaslužen Merula.

30zona se u posljednjih nekoliko godina rada zvukom postavila kao jedno od najtvrđih imena balkanske trap scene.

Na koji se način 30zona oprašta od scene i što su svojom zadnjom avanturom odlučili pokazati publici?

”Hitovi i fitovi” naziv je interludea kojime otvaraju album, a riječ je o glasovnoj poruci njihova menadžera te svojevrsnoj „zapovijedi“ za nastanak svega onoga što slijedi. Dan prije izlaska albuma izašao je treći najavni singl, pjesma ”Mrtvi”. Nakon dva singla koja su mu prethodila s kojima su malo odstupili od uobičajenog zvuka, zadnjim se singlom 30zona vratila na karakterističan stil, i to na pjesmi kojom naglašavaju samouvjerenost i neustrašivost. Pjesma je uspjela stvoriti hype ususret albumu, stoga Shin i Galaš zasigurno nisu pogriješili odabirom pjesme.

Slijedi njihova nova suradnja s dobro poznatom zagrebačkom trap grupom KUKU$ na pjesmi ”Bam bam”, i to nakon uspjeha pjesme ”Debili” koja je postala jedan od najvećih trap hitova hrvatske scene u 2022. godini. Iako nova suradnja nije na razini zadnje, među njima i dalje ima kemije, a ovu su priliku iskoristili kako bi još jednom proslavili svoj grad i ulice s kojih dolaze. Čak je i Iso Miki bacio vers, a stvoren je solidan banger za fanove koji bi se mogao svrstati u kategoriju boljih pjesama na albumu.

Još jedna dobra suradnja je pjesma ”30CC” s beogradskom skupinom Crnim Cerak koji je jedan od najaktualnijih imena regionalne trap scene. Uz dobru produkciju, dečki iz obje grupe uspjeli su pokazati koliko dobro može zvučati i funkcionirati kada se pomiješaju dva različita, opet, prilično slična zvuka s dvije različite scene.

Nakon dobrog otvaranja albuma, slijedi lagani pad kvalitete u pjesmama ”Ilegale”, ”Meduze” i ”Sve”. Riječ je o zaboravnim pjesmama kojima fali dubine i kreativnosti zbog kojih bi bile vrijedne ponovnog preslušavanja. Na njima su se ziheraški odlučili držati dobro poznate formule i zvuka ali, nažalost, krajnji rezultati zvuči kao popunjavanje prostora s ciljem dosezanja broja od 18 pjesama.

Nakon kiše – sunce, a nakon pada – uspon.

”Idemo u Split” drugi je singl na kojem je surađivao popularni splitski duo TTM. Iako Shin i Galaš ne zvuče drukčije nego inače, energija koju je TTM donio i dobar izbor beata za ovaj stil pjesme napravili su pozitivan pomak. Dovoljno dobra za zabave i klubove, kao i za opuštanje ili nezaboravne tulume.

Vrhunac albuma je pjesma ”123”. Ono što ovu pjesmu čini tako dobrom jest jako ugodan, vibey beat na kojem su dečki pokazali da mogu zvučati jako dobro kada mu se prilagode blažim pristupom. Promjena stila i energije na ovoj pjesmi funkcionira fenomenalno, kao i njihovi duboki glasovi koji su omogućili da pjesma bude zarazna, opuštajuća i vrijedna da bude na repeatu.

Još jedna od viših točki albuma je prvi singl, ”Romali”, koja je osvježavajuća. Iako je sadržaj teksta sličan uobičajenom, pristup, flow i zvuk koji dečki donose na ovaj ugodan beat je zadovoljavajuć. Uz motive bratstva i zajedništva, Shin i Galaš predstavili su jednu od najsvjetlijih točaka albuma.

”Aman taman” i ”Diego Armando” imaju dobra gostovanja koja, nažalost, ne čine pjesme dovoljno kvalitetnima da bi bile išta drugo osim prosjeka.

Polako dolazimo do završnice albuma, pjesmom ”Metak” na kojoj je Merula odradio fenomenalan posao. Na samom početku Merula je na jako dobru produkciju donio odličnu energiju visokim notama na versu i refrenu, koju su Galaš i Shin bez problema uspjeli nastaviti kroz cijelu pjesmu.

Resetaljka” je kratka pjesma ispunjena brzim repanjem. Iako su flowovi i brzina pohvalni, pjesmi nedostaje „ono nešto“ što bi zavrijedilo da se pjesma preslušava češće te se čini kao još jedan filler na albumu.

30zona je na pjesmi ”3330 session” ugostila Žugija i Rade Ulicu iz 2xŠihte koji su zauzvrat donijeli klasični stil 33 Bande, na što su se Galaš i Shin nadovezali klasičnim zvukom 30zone te tako povezali stariji i noviji zvuk hrvatske trap glazbe. Finalni produkt zvuči kao jedan solidno odrađen cypher.

Sve popularniji Banfica gostovao je na pjesmi ”Blauwhpushe” koja ima zanimljiv beat s jakim bubnjevima na koji je Banfica lijepo sjeo, a Galaš također sporijim i tišim zvukom donio dobar vers. Jednostavan, kratak i catchy outro za lijep završetak pjesme.

Nakon dobrog outra pretposljednje pjesme, 30zona je, ponovno uz pomoć dobrog refrena Merule, zaključila album solidnim outrom ”Brate OK” u kojem slave svoj uspjeh i sve što su do sada ostvarili. Iako outro nije razočarao, sadržaj teksta je čak i na kraju albuma sličan svemu što smo do sada čuli kroz njega.

30zona kroz cijeli je album donijela očekivane beatove od kojih se posebno ističu oni koji i nisu bili karakteristični za njihov zvuk. Uspjeli su ugostiti značajne izvođače regionalne trap scene koji su pozitivno utjecali na kvalitetu pjesama.

I dok se svaka modifikacija uobičajenog stila na novom albumu pokazala kao zanimljiv i uspješan pojam, u konačnici je ostavljen dojam da se Shin i Galaš često ili ne usude ili jednostavno ne žele odstupiti od provjerenoga karakterističnog zvuka te hrabrije eksperimentirati s glasom ili flowom. Uostalom, kao i s tekstovima kojima fali dubine, iskrenije emocije te komentara koji bi pokazali fanovima i slušateljima tko su Shin i Galaš ispod površine.

Starijim, vjernim fanovima, kojima se čini da je album pretežito i namijenjen, bit će dobar dodatak za playliste, dok onima koji nisu fanovi album vjerojatno neće privući dovoljno da ga preslušavaju više puta.

Ako gledamo na ovo djelo ne samo kao na novi album 30zone, već kao i posljednji, fanovi i publika možda su trebali dobiti razinu iznad serviranog, čime bi duo eksplozivno kompletirao zajedničko poglavlje karijere. Ipak, odlučili su ići na sigurno i napravili album koji nije razočaravajući, ali koji ima svoje uspone i padove. No, nakon posljednjeg takta, projekt je ipak zaslužio više pozitivnih nego negativnih komentara.

Ostaje nam vidjeti u kakve će vode Shin i Galaš zaplivati u svojim budućim solo karijerama.

Moglo bi Vas zanimati