28
stu
2022
Priče

12 najpopularnijih božićnih pjesama na hrvatskom jeziku

Božićne pjesme

Foto: Pexels/Tima Mirošničenko

share

Stiže doba popularnih božićnih pjesama koje će okupirati radijske i televizijske programe i biti neizostavni dio advenstkih manifestacija. Božićni pop-hitovi su u trendu i na YouTubeu, a mi smo odabrali 12 najpopularnijih prema podacima s te platforme

 

O da, uskoro nam dolazi ono vrijeme godine kada će iz svakog zvučnika svirati božićne pjesme! To je jedino doba godine kada imate najviše tolerancije slušati iznova uvijek istu glazbu! Na trenutak ćemo zaboraviti Mariah Carey i Wham! te skrenuti pozornost na domaće izvođače! Dok programi radijskih postaja najviše ovisi o izboru glazbenih urednika, podaci na internetu ipak govore što publika najviše voli slušati, barem ona mlađa koja nije toliko zalijepljena za radio frekvencije. Sastavila sam popis najpopularnijih klasičnih božićnih pjesama na hrvatskom jeziku, prema YouTube tražilici. Jeste li spremni?

 

PETAR GRAŠO – ”FRITULA”

Biste li vjerovali da je apsolutni vladar po broju klikova na YouTubeu Petar Grašo i njegova ”Fritula”? Ovo je najpopularnija božićna pjesma iako je objavljena prije samo četiri Božića! Još jedan hit iz obiteljske tvornice pjesama Tončija i Vjekoslave Huljić osvojio je slušatelje u rekordnom roku jer je objavljena samo petnaestak dana prije Božića. Grašina je ”Fritula” postala jedan od božićnih simbola, ali ako ćemo pričati o hrani, ipak je bilo jednostavnije opjevati fritulu nego, primjerice, francusku salatu… ili odojka! Nemojte ni pokušavati!

FANTOMI – ”SRETAN BOŽIĆ SVAKOME”

Iako digitalna glazbena generacija vrlo lako prihvaća novitete, Fantomi su tradicionalni favoriti koji još uvijek vladaju blagdanskim vremenom. Njihova obrada pjesme ‘‘Merry Christmas Everyone”, koju je popularizirao Shakin’ Stevens, odmah je po objavi osvojila srca slušatelja i otad svakog Božića pjevamo Snijeg svud pada, zvona zvone, iako nam se Božić ne bijeli već godinama! Robert Mareković je usred ljeta 1994. pisao tekst na glazbu Boba Heatlieja, a kako su Fantomi i pjesmu i spot snimali u listopadu, jedan je od Fantoma podijelio sa mnom da im je bilo teško ufurati se u božićno raspoloženje, stoga su odlučili napraviti fejk tulum kod svog bubnjara i kroz pravu zezanciju glumatati doček nove godine. Bizarno je da su Fantomi ovu pjesmu često izvodili i na svojim ljetnim nastupima zato što je bila izrazito veliki hit. Druga je zanimljivost da je ova pjesma bila objavljena samo na kazeti, a prebačena je na CD tek 1996. kad su Fantomi objavljivali Greatest Hits. S obzirom na trendove u diskografiji, postoji mogućnost da ćemo je uskoro slušati i na vinilu, a omiljene blagdanske čestitare možemo uživo slušati  već 23. prosinca u zagrebačkom Hard Placeu, gdje će odsvirati tradicionalni božićni koncert. Ova je pjesma uvijek povod da se Fantomi okupe i podruže barem jednom godišnje.

SREBRNA KRILA & PRIJATELJI – ”BOŽIĆ DOLAZI”

Na vrhu ovog blagdanskog popisa nalazi se i božićni hit Srebrnih krila! Objavljena 1995. kao posljednja pjesma na albumu Tamo gdje ljubav stanuje, ”Božić dolazi” nezaobilazna je blagdanska pjesma svake godine. Napisao ju je Mustafa Ismailovski – Muc, klavijaturist Srebrnih krila koji je nakon odlaska Vlade Kalembera i Vlatke Pokos preuzeo ulogu frontmena, i u to vrijeme okupio top imena glazbene estrade. Tako se, uz pjevačice Vlatku Grakalić i Barbaru Vujević, u spotu možete vidjeti mlađahne Nove fosile, Borisa Novkovića, bend Neki to vole vruće, Zrinka Tutića, Vlatku Pokos, Željka Krušlina Krušku, Gorana Karana i mnoge druge…

DALMATINO – ”BOŽIĆ BIJELI”

Na našoj listi božićnih pjesama nalazi se i Dalmatinova ”Božić bijeli’‘. Omiljeni dalmatinski pop sastav prisutan je više od dvadeset godina na sceni. Otkako su osvojili Porin za najboljega novog izvođača 2002., svoju su karijeru gradili ozbiljno i sustavno, svirajući gotovo na svim mjestima, da bi posljednjih godina osvojili i mlađu publiku koja glazbu sluša online. Autor ove pjesme je Ivo Jagnjić, frontmen Dalmatina, a objavljena je na albumu Cukar i sol. Dok je preko godine vladala ”Ditelina s četiri lista”, glazbeni eter u božićno vrijeme držao je ”Božić bijeli”.

 

OLIVER DRAGOJEVIĆ – ”BIJELI BOŽIĆ”

Ako samo zamijenimo poredak riječi, dobivamo veliki božićni šlager Olivera Dragojevića. Skalinada je 1990. objavila Oliverov album Jedina koji donosi neke velike hitove, ali i par pjesama za zimsko razdoblje. Jedna od njih je i ”Bijeli Božić”, za koju je glazbu napisao Zdenko Runjić na stihove Drage Britvića, dok aranžman potpisuje Stipica Kalogjera. Devedesete su bile godine kada se izvođači nisu nešto pretjerano trudili oko glazbenih spotova pa je i ovaj Oliverov poprilično tmuran.

CRVENA JABUKA I SAŠA LOŠIĆ – ”BIJELI BOŽIĆ”

Još jedan domaći prepjev popularne božićne pjesme napisao je Saša Lošić za slovensku predstavu Elvis De Luxe. Riječ je o pjesmi Irvinga Berlina ”White Christmas’‘ koju je izvorno otpjevao Bing Crosby za film Holiday Inn iz 1942. Snaga same nostalgije i ljubavi prema bližnjima puno je veća od stvarnih sjećanja, pogotovo onih ratnih, a to je definitivno znao Berlin koji četrdesetih godina prošlog stoljeća nije slavio Božić jer je bio Židov, ruski imigrant s adresom u SAD-u. Saša Lošić ju je otpjevao s Crvenom jabukom 1996. godine. Ako ćemo povezati originalnu priču o pjesmi s ratnim događanjima na našim prostorima, ovo je bila i ostala pjesma nade.

 

ANTONELA DOKO – ”BOŽIĆ”

Jedna od novijih božićnih pjesama koju Hrvati izrazito vole slušati pjesma je mlade i sjajne vokalistice Antonele Doko. Napisale su je 2016. Ines Prajo i Arjana Kunštek, autorski dvojac koji stoji iza brojnih domaćih hitova, a kako mi je otkrila Antonela, ova je pjesma vrlo intimna priča čije su značenje znale samo autorice i ona. Ne očekujući nikakav komercijalni uspjeh, ipak se dogodilo božićno čudo na radijskim postajama i u pjesmi su se prepoznali nebrojeni ljudi. Kada je stigla ponuda da ova pjesma bude dio reklame, pobojale su se da će pokvariti ili banalizirati izvornu emociju, ali ostale su oduševljene rezultatom. Rijetko lijepi i gotovo umjetnički reklamni spot samo je naglasio emotivnost, doprinio čaroliji pjesme i doveo do još veće prepoznatljivosti. Takva simbioza ne događa se često.

 

OPĆA OPASNOST – ”RADUJ SE CIJELI SVIJETE”

Još jedna od popularnijih novijih božićnih pjesama je ”Raduj se cijeli svijete” Opće opasnosti. Posve u maniri Opće opasnosti, za razliku od ostalih pjesama koje inače zaokupljaju glazbeni prostor, Mario Vestić napisao je popularnu božićnu pjesmu s duhovnim karakterom. Otkako je objavljena 2016. godine, broji milijunske klikove. Možda je manje poznato da je Vestić napisao ovu pjesmu kao tamburaški hit još 2003. (”Raduj se svijete” za Najbolje hrvatske tamburaše).

 

MARKO PERKOVIĆ THOMPSON I KLINCI S RIBNJAKA – ”BOŽIĆNA (ZVONA ZVONE, BOŽIĆ JE)”

Objavljena na trećem Thompsonovom studijskom albumu Geni kameni, pjesma ”Božićna” možda je poznatija kao ”Zvona zvone, Božić je”. Napisao ju je Nenad Ninčević 1996. godine, a uz Thompsona izvorno su je snimili Klinci s Ribnjaka.

 

MIA DIMŠIĆ – ”CIMET I ČAJ”

Uz Antonelu Doko, mlada snaga na božićnoj listi najslušanijih domaćih božićnih pjesama je i Mia Dimšić. Kako i priliči mladim zvijezdama u usponu, na krilima uspjeha debitantskog albuma Život nije siv i mnogih nagrada, Mia je 2017. objavila prigodni blagdanski album Božićno jutro. Od jedanaest pjesama na hrvatskom i engleskom jeziku, slušateljima se nekako najviše svidjela pjesma ”Cimet i čaj”. Ovaj je album Miji donio i Porin za najbolji album popularne duhovne glazbe 2018. godine.

 

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC – ”U TO VRIJEME GODIŠTA”

Na ovoj blagdanskoj listi najslušanijih domaćih božićnih pjesama nalazi se i jedna od najstarijih pjesama na popisu. Djelo nepoznatog pjesnika spada u najstarije božićne napjeve. Hrvatska verzija pjesme nastala u Istri kao ”Va se vrime godišća’‘, iz Istre se proširila u Dalmaciju, a onda i na ostatak Hrvatske. U modernijem aranžmanu snimio ju je najpoznatiji glazbeni Slavonac, Krunoslav Kićo Slabinac. Zanimljivo je da je hrvatska verzija nastala iz stare latinske pjesme In hoc anni circulo koja korijene vuče iz 11. stoljeća.

VANNA – ”BOŽIĆ BILI”

Jedan od najplodnijih i najnagrađivanijih domaćih tekstopisaca Drago Britvić napisao je stihove i za Vanninu pjesmu ”Božić bili” koja prati seriju Antuna Vrdoljaka Duga mračna noć iz 2004. godine. U serijalu HDS ZAMP-a Moja pjesma, skladatelj Siniša Leopold ispričao je kako je ova hit pjesma nastala prema ”Ivinoj temi” koju je Vrdoljak odabrao za špicu filma. Zanimljivo je da je ovo bio posljednji tekst već tada vrlo bolesnog Britvića koji nas je napustio na sâm Božić 2005. godine.

Moglo bi Vas zanimati