26
lip
2023
Vijesti

Acoustic Project za kraj 5. Jazzica Festa

Fuzija klasične, jazz i tradicijske glazbe u Bjelovaru

Acoustic Project

share

Ansambl Acoustic Project zatvorit će peto izdanje Jazzica Festa, 2.srpnja u 21 sati u Bjelovarskom BOHO parku.

Publika će imati prilike uživati u fuziji klasične, jazz i tradicijske glazbe u izvedbi ansambla Acoustic Project.

jazzica fest, acoustic project, jazz, bjelovar

Ansambl Acoustic Project osnovan je 2008. godine, a zajedno s kolegama i prijateljima osmislio ga je skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, koji ga od tada i vodi.  Deset sjajnih glazbenika okupljenih u ansamblu, mahom virtuoza svojih instrumenata, jedinstvena su pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Kroz godine djelovanja događale su se mnoge transformacije kako u postavi glazbenika, tako i u samom glazbenom izričaju čiji široki glazbeni spektar od klasike, jazza, folklora, pa čak i rocka, ansamblu daje prepoznatljivi, jedinstveni pečat, kako u ideji i programskom konceptu tako i u izvedbi.

Godine 2012. ansambl u izdanju diskografskih kuća Aquarius Records i Morris studio objavljuje svoj prvi CD pod nazivom Acoustic Project koji je iste godine nominiran i za hrvatsku diskografsku nagradu „Porin“. U kontinuitetu djelovanja ovaj sastav sjajnih glazbenika smjelo se suočava s raznim izazovima ne prežući niti od glazbenih eksperimenata, uvijek nastojeći doprijeti do novih i još neistraženih „predjela glazbe“.

Ansambl je po mišljenju publike i stručne kritike napravio iskorak u nova glazbena prostranstva uvođenjem u klasičnu glazbu nekih suvremenih, inovativnih formalnih struktura i instrumentacijskih postpuaka drugačijih od onih uvriježenih, te ju je time ne samo približio drugim glazbenim stilovima, nego učinio i pristupačnijom publici koja je otvorena za nove izazove, te željna novih vidika i uzbudljivih i još neistraženih glazbenih prostranstava.

Početkom veljače prošle godine izašao je novi album pod nazivom Furious Dance u izdanju talijanskog izdavača Velut Luna. Skladbe na ovom albumu, kao i na programu koncerta, svojevrsna su fuzija klasične glazbe, jazz glazbe i hrvatske tradicijske glazbe.

Acoustic Project

Ansambl Acoustic Project / Foto: Goran Matošević

Furious Dance

Njihov je glazbeni izričaj širokog raspona, a većinu skladbi na novom albumu napisao je Palanović, čiji je zvukovni svemir, kako piše muzikolog Davor Merkaš, “obilježen fenomenom glazbenog crossovera”, ali i “velikom receptivnom moći”, “majstorskim ovladavanjem skladateljskim zanatom” te snažnom emotivnošću. On je također, piše Merkaš, “kozmopolit”, ali i autor čije skladbe na ovom nosaču zvuka “nose pečat hrvatskih mikroregija”. Dvjema skladbama na albumu autor je Srđan Berdović, hrvatski skladatelj u čijoj se glazbi, kako piše Merkaš, čuje “bliskost Zapadnom i Novom svijetu”, ali se i “jasno razabiru tragovi njegovog zavičaja i ukorijenjenost u hrvatskoj tradiciji.”

Na albumu Acoustic Projecta “atmosfere intenzivnog pokreta izmjenjuju se s meditativnim stanjima”, piše Merkaš i zaključuje: “Album Furious Dance putovanje je u nepoznato, puno uzbuđenja i novih, još neslućenih, glazbenih krajolika, vrijednih otkrivanja, glazba koja pokreće, nadahnjuje i koja sasvim sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.”

Ansambl čine:

Marko Zupan, flauta
Branko Mihanović, oboa
Nikola Fabijanić, saksofon
Viktor Ćižić, klavir
Renato Palatinuš, udaraljke
Marco Graziani, violina
Val Bakrač, violina
Aleksandar Jakopanec, viola
Petar Kovačić, violončelo
Dubravko Palanović, kontrabas

***
PROGRAM FESTIVALA:
četvrtak 29.06. od 21 sat >
VEDRAN RUŽIĆ QUARTET + Projekcija filma “6 metara”
petak 30.06. od 21 sat >
BALKAN ZOO feat. Nina Ćorić
subota 01.07. od 20:30 sati >
ZVONIMIR RADIŠIĆ TRIO
od 21:30 sati >
THE COOL JAZZ DUO
nedjelja 02.07. od 21 sat >
ACOUSTIC PROJECT

Svi koncerti festivala besplatni su za sve posjetitelje.
***
Glazbeni program Jazzice održava se u samom centru grada, u BOHO parku, a u slučaju lošeg vremena seli se u prostor Doma kulture.

– Jazzica Fest

Moglo bi Vas zanimati