21
lis
2022
Vijesti

Odabir pet najboljih pjesama tjedna

Daj 5: Podočnjaci, Bare, Grše & drugi

daj 5, grse

Daj 5

share

Daj 5 kad bira izgleda kao gurman ili neki šef na subotnjem placu u potrazi za zrelim, svježim i hrskavim namirnicama najprivlačnijih boja. Plodova naše zemlje je pregršt svakog tjedna, a za ovu gozbu odabrali smo pet posve drukčijih, slasnih i uzbudljivih namirnica. Dobar vam tek i ugodan vikend!

Podočnjaci – “Predsoblje”

Nismo prošle godine pogriješili kada smo Podočnjake odabrali među najperspektivnije i najbolje nove izvođače jer trojac iz Kutine ima osjećaj za svoju publiku, pa svaki novi singl izlazi prema recepturi za uspjeh. A uspjeh se skriva negdje između lirske dovitljivosti, suvremenih beatova i retrospektivnih ritmova. U “Predsoblju” kojim ponovno spajaju hip hop i elektroniku najviše se dosad priklanjaju poznatoj estetici cro-dancea devedesetih. Produkcijski ekvivalentno zvučnom krajoliku disko ratnih i postratnih uspješnica, Podočnjaci ususret nastupu na FER-ovoj Brucošijadi ponovno pokazuju da zna na što se publika razbacuje.

Elvis Stanić Group feat. Marko Tolja – “Plovim”

Nakon što ostavimo ljeto iza sebe, volimo ga se prisjećati s nostalgijom prema svemu onome što nas je umaralo i usporavalo dok je trajalo. No sada u sive, oblačne i hladnije jesenske dane zvuci bossa nove dolaze poput melema, a ljekoviti melem za dušu je ispolirana i topla suradnja legendarnog Elvisa Stanića i Marka Tolje u prozračnoj, a opet dirljivoj pjesmi prepunoj elemenata jazza. Toljin nježni i milozvučan bariton tapšaju akordi akustične gitare, dok im leđa čuva usna harmonika nevjerojatno pamtljiva uzorka.

Pjesma je posvećena starom našem morskom vuku Oliveru nakon što mu je Marko za života još pustio pjesmu u namjeri da postane tropjev, no sudbina je htjela da Oliver ode, a iza njega ostale su pjesme. One njegove i njemu posvećene…  Osim dvojca, na pjesmi gostuje i Antonio Serrano – Oliverov španjolski prijate i majstor usne harmonike – koji je svirao i u Vela Luci na Oliverovoj obljetnici. Serrano je nagrađen latinoameričkim Grammyjem, a Berklee Institute of International Music svrstao ga je u majstore mediteranske glazbe u jazz-flamencu. A neizostavan i važan jest sam bend ESG:  Ivan Popeskić na klaviru, Branimir Gazdika na bubnjevima i Damjan Grbac na kontrabasu.

Goran Bare – “Život kao rijeka”

Novi hrvatski film, stara tema. Hrvatska se kinematografija ne uspijeva, a i ne želi odmaknuti od teme s najvećim eksploatacijskim potencijalom – Domovinskim ratom, čime se pokazuje skučenost i neinventivnost naše domaće produkcije. No za razliku od uobičajene kićene patetike kada se radi o glazbenim brojevima namijenjenim našem žanrovskom filmu, Goran Bare je u Šestom autobusu ne samo svjež nego i neočekivan izbor.

“Život kao rijeka” pokazuje Bareta u njegovom sentimentalnom sjaju, prepunom vokalne patine i teksture što će biti glavni elementi uvjeravanja s njegovom lirikom. Pri sredini pjesme u aranžmanu Ante Gele Bare se (nenamjerno) koristi bowiejevskim jecajima u artikulaciji slogova svojih stihova koje podvlači razvijena gitarska dionica primjerena jednoj grandioznoj rock žalopojki.


Grše – “Sip”

Ah, Grše, Grše… Ljudi će pomisliti da triljski treper ima pretplatu na Daj 5 ili kakav ugovor, ali stvar je u tome da YEM-ova ekipa vrlo jasno zna tko joj je publika, što su suvremeni trendovi i prakse u Zagrebu i, unatoč kulerskoj prezentaciji, odrađuje štreberski pedantno svoj posao. Grše se ovog puta oglasio u formi klupske eksplozije imena “Sip” kojom odaje počast klupskim velikanima ranih 2000-ih: 50 Centu i cijelom nizu producenata koji su prije dvadesetak godina u hip hop upleli malo orijentalnog melosa. “Sip” je nevjerojatno titrava, treperava i ritmična stvarčina kojoj je nemoguće uskratiti pažnju zglobova, dlanova, vrata i stopala. Drugim riječima, Grše će vas razgibati bolje od Vesne Mimice jutrima, isporučiti neočekivano potentnu dozu adrenalina, a sve bez ikakvog stimulansa.

Blu Vinil – Boris B

Sori na usporedbi, ali dolazi kao veliki kompliment: Matej Nakić zvuči kao novi, mladi Neno Belan, a to je ono što jednoj feel good pop sceni i publici svakako treba. Pop sa supstancom uvijek dolazi iz male šibenske tvornice dobre vibre, pa tako i sa šašavom pričom o Borisu B koji se usudio furati svoj film. Blu Vinil na novom raspjevanom singlu zvuči bezvremenski, a opet vrlo prepoznatljivo domaće. P.S. Izazivam vas da pogledate spot i pogledate koliko Nakić nevjerojatno podsjeća na Toma Hollanda (Spiderman).


Pjesme iz rubrike Daj 5 pronađite na našoj playlisti na Spotifyju:

 

Moglo bi Vas zanimati