09
ruj
2022
Vijesti

Hrvatski dom Split - predstavljena koncertna sezona 2022./23.

Hrvatski dom Split

share

Danas, 9. rujna 2022. u 11 sati u Glazbenom salonu Jakova Gotovca održala se konferencija za medije na kojoj je predstavljen program koncertne sezone 2022./2023 Hrvatskog doma Split.

Program su predstavili muzikologinja i pjevačica Katarina Livljanić, rezidencijalna umjetnica u koncertnoj sezoni 2022./2023., pijanistica Martina Filjak, rezidencijalna umjetnica u protekloj koncertnoj sezoni (2021./2022.), skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja te Marin Kaporelo, v.d. ravnatelja Hrvatskog doma Split.

Foto: Hrvatski dom Split

Sagledavši proteklu sezonu, Hrvatski dom Split može se pohvaliti sa 150 održanih događanja u svojim prostorima, od kojih se 30 koncerata održalo u novootvorenom Glazbenom salonu Jakova Gotovca, dok su se 82 koncertne izvedbe upriličile u Svečanoj dvorani, izvijestilo je vodstvo Dvorane. Programe Hrvatskog doma Split uživo je pratilo 13.618 posjetitelja, a u virtualnom okruženju njih 13.457. Prikazani su ostali rezultati statističke analize publike u prvoj cjelovitoj sezoni koju je provela studentica 5. godine Pravnog fakulteta u Splitu Martina Ćosić.

Navedeni podatci pokazuju da smo kvalitetnim glazbenim sadržajima uspjeli privući mlađi
dio populacije što nam daje poseban vjetar u leđa kada razmišljamo o budućnosti, ističe Marin Kaporelo.

Predstavljena je i nova mrežna stranica Hrvatskog doma Split na kojoj će, osim programa, biti vidljive i razne mogućnosti pretplate i ostale pogodnosti prilikom kupnje ulaznica za predstojeće glazbene programe.

Filjak-Tudor-Runge / foto: Maja Prgomet

Muzikologinja i pjevačica Katarina Livljanić, dobitnica Godišnje nagrade Ivo Tijardović za glazbeno–scenski projekt Judita izveden 2021., imenovana je rezidencijalnom umjetnicom u sezoni 2022./2023.

Prema njezinu odabiru, splitska će publika imati priliku čuti tri koncerta u okviru Baštinskog ciklusa: nakon nedavne zadarske premijere, a uoči Dana hrvatske knjige, ansambl Dialogos i muški vokalni sastav Kantaduri izvest će Držićevu/Dolceovu Hekubu prema autorskom konceptu Katarine Livljanić; mističnost Velikog tjedna dodatno će produbiti tradicionalni korzikanski napjevi u izvedbi svjetski poznatoga muškog vokalnog sastava A Filetta dok će treći koncert biti posvećen pariškim salonima na kraju 19. stoljeća u suradnji Danijela Detonija i Katarine Livljanić.

Kapitalnim djelom hrvatske vokalne literature, Hrvatskom misom u d–molu, op. 86, Borisa Papandopula obilježit će se glazbeni dio svečanog otvorenja treće koncertne sezone Hrvatskog doma
Split, 13. listopada.

Zbor HRT-a

Kao dom splitskih glazbenika, Hrvatski dom Split u okviru svog Splitskog ciklusa nastavlja dosadašnju suradnju s brojnim lokalnim glazbenim udrugama, sastavima i festivalskim organizacijama: Piano Loop Festival, MAG Festival, Ciklusi koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, MAG koncertna sezona, Dani klasične gitare, Večer francuske šansone i Split at Night Jazz Festival.

Foto: Maja Prgomet

Dalmatinski ciklus, Baštinski ciklus, Ciklus +i Zlatni ciklus donose odabrane programe tematski i poetički podijeljene u cikličke cjeline. Ove sezone započinje se i s ciklusom za djecu i mlade Glazbu biram.

Programi tog ciklusa održavat će se u suradnji sa splitskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Najmlađa publika imat će priliku upoznati brojne glazbene instrumente, Tetu Operetu, Saint–Saënsov Karneval životinja ili Male priče staroga gosta.

Hrvatski dom Split nastavlja suradnju s Hrvatskim radijem (od ove sezone i u obliku prijenosa određenih koncerata), Hrvatskom glazbenom unijom, Hrvatskom glazbenom mladeži, Umjetničkom akademijom u Splitu, Muzičkim biennaleom Zagreb, Glazbenom školom Josipa Hatzea, Festivalom dalmatinskih klapa Omiš, glazbenim školama iz Imotskog i Omiša.

“Posebno bih želio istaknuti suradnju s Hrvatskim društvom skladatelja i predstojeću Godišnju skupštinu međunarodne organizacije European Composer and Songwriter Alliance (ECSA) u Hrvatskom domu Split s brojnim zanimljivim programima otvorenim za sve posjetitelje”, navodi u uvodnom tekstu programske knjižice nove sezone ravnatelj Hrvatskog doma Split.

Hrvatski dom Split, nova sezona

Sve o novoj sezoni, detalje programa pojedinih koncerata, kao i informacije o pretplatama koje su na raspolaganju slušateljima i posjetiteljima, saznajte na stranicama koncertne dvorane, a najave koncerata, osvrte na izvedbe, razgovore s umjetnicima i druge sadržaje vezane uz odabrani dio programa nove sezone pratite na portalu Glazba.hr.

Gudački sekstet Berlinske filharmonije

 

Moglo bi Vas zanimati