09
ruj
2022
Vijesti

Objavljen album Dvije mise skladatelja Adalberta Markovića

Dvije mise, Adalbert Marković

share

Album Dvije mise hrvatskog skladatelja Adalberta Markovića novo je izdanje Cantusa dostupno na svim streaming servisima i u Cantusovom shopu na adresi cantus.hr.

Na albumu se nalaze Hrvatska misa in D – Hvalite Gospodina za mješoviti zbor i orgulje iz 1990. godine te Hrvatska misa – Ivan Pavao II. za ženski zbor, sopran solo (solistica: Valentina Fridrich) i orgulje nastala 1982. godine. Sve skladbe izveo je Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, uz orguljašku pratnju Milana Hibšera i pod dirigentskim vodstvom Antoanete Radočaj-Jerković.

Kako ističe muzikologinja Erika Krpan u popratnoj knjižici izdanja, „važan dio zborskog dijela Markovićeva opusa sadrži više djela duhovnoga karaktera, među njima čak šest misa. (…) Duhovni dio njegova opusa pokazuje razvoj temeljnih skladateljevih značajki, osobito dojmljivih u dvjema misama koje su sadržajem ovoga tonskog zapisa.“
„Zborska je glazba“, nastavlja Krpan, „jedno od područja gdje se vidi ne samo širina Markovićeva zanimanja”, već je to i područje koje svjedoči otklonima u novo, točnije – „uključivanju pojedinih spoznaja o novome u tradicionalni glazbeni izraz.”

Svojom nadahnutom i vokalno-tehnički visokokvalitetnom interpretacijom izvođači su se trudili obogatiti hrvatsku zborsku literaturu podjednako u umjetničkom kao i duhovnom smislu, u nadi da će snimljene skladbe time ponovno zaživjeti u koncertnim prostorima, ali i u liturgiji.

Više informacija o samom izdanju, umjetnicima koji su sudjelovali u snimanju te uredničkom i tehničkom timu pročitajte na stranicama izdavača.

Moglo bi Vas zanimati