06
srp
2023
Vijesti

Koncerti i ljetno kino

Tjedan na šibenskim tvrđavama: José James na Mihovilu, na Baroneu dva jazz koncerta i filmovi

José James na Mihovilu, na Baroneu dva jazz koncerta i filmovi

share

Dva odlična koncerta čekaju nas ovaj tjedan na Tvrđavi Barone; bubnjarica Bruna Matić u utorak predstavlja svoj elektro jazz projekt ‘N O I S E’, a jazz gitarist Pavle Miljenović u petak svira s istoimenim kvintetom.

Ljetno kino Barone ovaj tjedan donosi i prvo gostovanje – redatelj filma Pelikan Filip Heraković govorit će o filmu u srijedu nakon projekcije. U subotu je na programu Ljetnog kina prava poslastica za najmlađe – Kralj lavova, a tjedan na tvrđavama u velikom stilu zaključit će José James, talentirani američki glazbenik koji se na pozornicu Tvrđave sv. Mihovila penje u nedjelju 9. srpnja. 

José James na Mihovilu, na Baroneu dva jazz koncerta i filmovi

José James, Tvrđava sv. Mihovila, 9. srpnja

José James, jazz pjevač hip-hop generacije, talentirani američki glazbenik poznat po svom moćnom baritonu i zvijezda koja je pomakla granice jazza, nastupa na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila 9. srpnja. 

Šibenik je jedan od rijetkih europskih gradova u kojima će James ovo ljeto nastupiti. José James publici će predstaviti svoj najnoviji projekt On & On Jose James Sings Erykah Badu, ali i izvesti neke poznate stvari velikog Billa Withersa.

James se svijetu predstavio kroz niz zanimljivih projekata koji su zamaglili granice između tradicionalnog i suvremenog jazza, soula, funka, housea, rocka i mnogih drugih žanrova. Iza sebe ima 11 albuma redom nahvaljenih od kritike koji su mu priuštili prestižne nagrade.

Na posljednji album On & On iz ove godine inspirirala ga je američka R&B, soul i hip hop pjevačica i skladateljica Erykah Badu. Interpretirajući njezinih sedam pjesama tijekom 43 minute albuma, José James ostaje vjeran originalima, ali i sebi i svom umjetničkom identitetu. Ulaznice su dostupne ovdje i u City pointu u centru Šibenika.

José James na Mihovilu, na Baroneu dva jazz koncerta i filmovi

N O I S E, Tvrđava Barone, 4. srpnja

Projekt  N O I S E bubnjarice Brune Matić predstavlja nešto posve novo u svijetu glazbe jer spaja vizualnu umjetnost sa živom glazbom u kontekstu jazz ansambla, a na Tvrđavi Barone slušamo ga u utorak 4. srpnja. N O I S E  je prvi put predstavljen s jazz orkestrom HRT-a na autorskom koncertu, a u međuvremenu su kompozicije prearanžirane za kvintet i izdane u vlastitoj nakladi.

Jedan od glazbenika koji će na Baroneu svirati s Brunom Matić je i talentirani Filip Pavić koji je s dva studijska albuma i brojnim nagradama i priznanjima, postao jedan od najhvaljenijih mladih jazz glazbenika u Hrvatskoj, a i ove je godine osvojio nagradu Status za najboljeg jazz gitarista.

José James na Mihovilu, na Baroneu dva jazz koncerta i filmovi

Pelikan, projekcija uz gostovanje redatelja, Tvrđava Barone, 5. srpnja

Nakon domaće premijere na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, na veliko platno Ljetnog kina Barone stiže debitantski film Pelikan redatelja Filipa Herakovića o kojem će nakon projekcije govoriti i sam redatelj. 

U središtu ove humorne drame je sportaš koji nakon ozljede koljena boravi u toplicama. Vrijeme oporavka od ozljede koja mu ozbiljno ugrožava karijeru provodi vježbajući s fizioterapeutom i primajući posjete sada već gotovo bivše djevojke i bivšeg najboljeg prijatelja. Situacija u kojoj se našao dovodi ga do krize identiteta i odvodi na put ponovnog otkrivanja sebe. Kad slučajno zaluta na konferenciju koja se održava u hotelu, na kojoj ga zamijene s nekim drugim, prihvaća novi identitet i počinje istraživati život iz drugačije perspektive.

José James na Mihovilu, na Baroneu dva jazz koncerta i filmovi

Pavle Miljenović Quintet, Tvrđava Barone, 7. srpnja

Jazz gitarist Pavle Miljenović na Tvrđavi Barone svira s istoimenim quintetom na Tvrđavi Barone 7. srpnja u sklopu Barone Jazz Festivala. Publici u Šibeniku predstavit će svoj treći autorski album, ujedno i drugi album sa svojim kvintetom, naziva Arrival.

“Inspiracija za album ‘Arrival’ je, pretpostavljam, oduvijek bila u meni. Samo sam trebao dozreti umjetnički, zanatski i kao osoba da ga realiziram. Ideja je bila izraziti se na iskren i nepretenciozan način, poručuje Miljenović pred koncert na Baroneu.

Osim što je vrhunski gitarist, Miljenović je i skladatelj koji autorski potpisuje sve kompozicije na albumu, a u njegovim aranžmanima suvremeni jazz zvuči zanimljivo i kompaktno. Na Arrivalu su mu se i ovog puta pridružili dugogodišnji suradnici i redom vrsni jazz glazbenici – Saša Nestorović na saksofonu, Hrvoje Galler na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Borko Rupena na bubnjevima.

José James na Mihovilu, na Baroneu dva jazz koncerta i filmovi

Kralj Lavova, Tvrđava Barone 8. srpnja

Gotovo tri desetljeća nakon što je raznježio mališane, ali i čitave obitelji diljem svijeta, lavić Simba posjetit će i veliko platno Ljetnog kina Barone!

Animirani kino hit nastao davne 1994., uz Aladina iz 1992., najavio je renesansu Disneyjeva studija, a ustoličio se na prvom mjestu ljestvice najuspješnijih tradicionalno animiranih filmova po zaradi u kinima. Ujedno je i prvi Disneyjev film temeljen na originalnom scenariju, a ne na već postojećoj priči.

José James na Mihovilu, na Baroneu dva jazz koncerta i filmovi

Film se prikazuje u sinkroniziranoj verziji, u sklopu programa Ljeto u Kino mreži.

Ulaznice za programe na Tvrđavi Barone dostupne su online, u City Pointu šibenskih tvrđava i na ulazu Baronea neposredno pred film ili koncert, ukoliko nije rasprodan.

Moglo bi Vas zanimati