30
lip
2023
Vijesti

10. obljetnica članstva RH u EU i Dana državnosti

Ovacije Simfonijskom orkestru HRT-a, Martini Filjak i maestru Rophéu u sjedištu Europske unije

Simfonijski orkestar HRT-a, Martina Filjak i maestro Rophéu u sjedištu Europske unije

Martina Filjak, SO HRT-a

share

U povodu obilježavanja 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i Dana državnosti, Simfonijski orkestar HRT-a sinoć je, 28. lipnja, nastupio u samom sjedištu Europske unije, Bruxellesu, u jednoj od najprestižnijih europskih koncertnih dvorana – Centru za lijepe umjetnosti Bozar.

Simfonijski orkestar HRT-a, Martina Filjak i maestro Rophéu u sjedištu Europske unije

Simfonijski orkestar HRT-a,Pascal Rophe

Program pod vodstvom maestra Pascala Rophéa, uz solisticu Martinu Filjak, predstavio je hrvatsku odnosno europsku glazbu s prijelaza u 20. stoljeće: ovogodišnje obljetničare Doru Pejačević s Koncertantnom fantazijom za klavir i orkestar, i Blagoja Bersu sa Sunčanim poljima, te Uvertiru Le Corsaire Hectora Berlioza i Rimske pinije Ottorina Respighija.

Gala događaj zajednički su priredili Stalno predstavništvo RH pri Europskoj uniji, Veleposlanstvo RH pri Kraljevini Belgiji i Stalno predstavništvo RH pri organizaciji Sjeveroatlanstog ugovora, uz potporu Vlade RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva kulture i medija.

Simfonijski orkestar HRT-a, Martina Filjak i maestro Rophéu u sjedištu Europske unije

Pascal Rophe, Simfonijski orkestar HRT-a

„Ponosni na naša postignuća tijekom prvoga desetljeća članstva u Europskoj uniji, odlučniji smo nego ikada u pomaganju oblikovanja naše zajedničke budućnosti, da nastavimo graditi naš zajednički europski dom i promicati zajedničke vrijednosti, uvijek na dobrobit naših sugrađana, naših naroda i Europe“, riječi su predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića uz sinoćnji koncert kojemu su, uz njega, prisustvovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, drugi visoki uzvanici, te brojna publika.

„Univerzalni jezik glazbe, iako ga svi razumiju, svjedoči i predstavlja našu specifičnu nacionalnu tradiciju i identitet.”

Ovacije Simfonijskom orkestru HRT-a, Martini Filjak i maestru Rophéu u sjedištu Europske unije

Nina Obuljen Koržinek, SO HRT

„Univerzalni jezik glazbe, iako ga svi razumiju, svjedoči i predstavlja našu specifičnu nacionalnu tradiciju i identitet. Glazba je, poput arhitekture ili literature, stvorila snažne spone koje nas stoljećima spajaju s europskom obitelji, puno prije negoli smo postavili temelje Europskoj uniji“, rekla je među ostalim ministrica Nina Obuljen Koržinek u pozdravnom govoru uoči koncerta.

Simfonijski orkestar HRT-a već desetljećima djeluje kao čuvar i promotor nacionalne glazbene baštine, pa je 2013. bio jedan od nositelja svečanosti primanja Hrvatske u Europsku uniju; samo nekoliko dana prije negoli je Hrvatska službeno postala dio Europske unije, nastupio je upravo u Bruxellesu, u dvorani Concert Noble (uz Zbor HRT-a), a 30. lipnja iste godine bio je i dio svečane proslave pristupanja na Trgu bana Jelačića.

Simfonijski orkestar HRT-a, Martina Filjak i maestro Rophéu u sjedištu Europske unije

Martina Filjak, SO HRT-a, Pascal Rophe u Bruxellesu 28 06 2023

„Nastup u Bruxellesu sjajna je prilika za Simfonijski orkestar HRT-a, da ga se čuje u inozemstvu i u tako važnoj koncertnoj dvorani,”

„Nastup u Bruxellesu sjajna je prilika za Simfonijski orkestar HRT-a, da ga se čuje u inozemstvu i u tako važnoj koncertnoj dvorani, a za mene je dvostruko posebna prigoda. Prvo, to je način da pokažemo sadašnju kvalitetu ovoga orkestra i stoga sam vrlo ponosan što mogu predstaviti ove glazbenike i ovaj orkestar u Bozaru. To je ujedno i drugi razlog, budući da je to mjesto koje jako dobro poznajem iz vremena kada sam bio na čelu Kraljevske filharmonije iz Liègea. Održao sam puno koncerata u toj dvorani i dobro poznajem briselski glazbeni život“, ustvrdio je maestro Rophé.

I ovaj put program je pokazao hrvatsku glazbu u posebnom odnosu s europskom, uz naglasak na mediteransko okružje Hrvatske te na 150. obljetnicu rođenja Blagoja Berse i 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević.

„Htio sam na programu i jedno francusko djelo, budući da sam ja Francuz, tako da smo koncert počeli neobičnom Uvertirom Le Corsaire Hectora Berlioza. Potom imamo Bersina Sunčana polja, jedno od najglasovitijih hrvatskih djela za veliki orkestar, i Doru Pejačević, njezinu Koncertantnu fantaziju za klavir, koju smo već snimili i izvodili više puta s fantastičnom pijanisticom Martinom Filjak. Za kraj ovoga spektakla izabrali smo Rimske pinije Ottorina Respighija, tako da smo putovali Hrvatskom, Francuskom i Italijom“, pojasnio je Pascal Rophé.

„Uvijek je veliko zadovoljstvo ponovno surađivati sa Simfonijskim orkestrom HRT-a. Posebno moram naglasiti sjajnu suradnju s maestrom Rophéom – uvijek me iznova fascinira i njegova muzikalnost i njegov način pristupa probi, temeljitost, čak i beskompromisnost, i pristup detaljima. Koncertantna fantazija Dore Pejačević je apsolutno reprezentativno djelo i što se tiče klavirskog sloga i što se tiče komplicirane, ali prekrasne klavirske dionice, ali i što se tiče partiture i orkestracije. Kako Dora Pejačević stotinu godina poslije smrti ima svojevrsni uzlet u zemljama Europske unije i šire, sjajno je da smo na ovaj dijelom prigodni, dijelom diplomatski, a dijelom klasični koncert uvrstili upravo Doru Pejačević, jer i s njenom i s našom kvalitetom možemo pokazati da mirno i samouvjereno stojimo uz bok brojnim
drugim europskim skladateljima i sastavima“, istaknula je naša nagrađivana pijanistica sjajne međunarodne karijere Martina Filjak.

Simfonijski orkestar HRT-a, Martina Filjak i maestro Rophéu u sjedištu Europske unije

Pascal Rophe, Simfonijski orkestar HRT-a (1)

Burnim odobravanjima prisutnih u velikoj dvorani Henry Le Boeuf Centra Bozar glazbenici su se odazvali dodatkom – uvertirom operi Don César de Bazan još jednog francuskog velikana, Julesa Masseneta.

„Dojmovi sa svečanog prijema i gala koncerta u Bozaru u Bruxellesu, kojima smo proslavili 10. obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji, iznimno su snažni i puni emocija.”

„Dojmovi sa svečanog prijema i gala koncerta u Bozaru u Bruxellesu, kojima smo proslavili 10. obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji, iznimno su snažni i puni emocija. Nadahnute izvedbe Martine Filjak, Simfonijskog orkestra HRT-a i dirigenta Pascala Rophéa očarale su publiku, otkrivajući svo bogatstvo europske i hrvatske glazbene baštine te univerzalnost jezika glazbe.

“Ovaj događaj bio je istinski primjer skladnog sjedinjavanja hrvatskih i europskih vrijednosti te potvrda naše predanosti u promicanju kulturne raznolikosti kao važnog dijela daljnje izgradnje zajedničke europske budućnosti“

Ovaj događaj bio je istinski primjer skladnog sjedinjavanja hrvatskih i europskih vrijednosti te potvrda naše predanosti u promicanju kulturne raznolikosti kao važnog dijela daljnje izgradnje zajedničke europske budućnosti“, zaključila je veleposlanica Irena Andrassy, stalna predstavnica RH pri EU.

Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati