30
lip
2023
Vijesti

9. Međunarodni jazz festival

Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a otvaraju ovogodišnji Fest Jazza Koprivnica

Fest Jazza Koprivnica

share

Fest Jazza Koprivnica će i ove godine u sklopu poznate glazbene manifestacije 7 i 8. srpnja ugostiti blizu stotinu glazbenika iz Hrvatske, Italije, Brazila, Portugala, Indije i Njemačke, koji će nastupiti u jutarnjim i večernjim programima festivala. Ovo će biti deveto izdanje festivala već dobro poznatog svim ljubiteljima jazza, dobre zabave i ljetnih koncerata.

U dva dana festivalskog programa, a pod neizostavnim motom “Dijelimo radost i glazbu” / “Share Happiness & Music” Koprivnica ponovno postaje središte glazbenih zbivanja.

Fest Jazza – Foto: Bojan Koštić

Festival započinje u petak, 7. srpnja od 16 sati bubnjarskom radionicom u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić pod vodstvom mentora Clàudia Infante, jednog od najpoznatijih brazilskih bubnjara. Osim brojnih snimanja u studiju i turneja s poznatim brazilskim glazbenicima Clàudio redovito vodi tečajeve i radionice sviranja bubnjeva i udaraljki diljem Brazila, Južne Amerike i SAD-a. U Koprivnici će u sklopi dvosatnog programa polaznicima približiti brazilske i latino-američke ritmove, a na radionici mogu besplatno sudjelovati bubnjari početnici i napredni svirači.

Claudio Infante

Glazbeni program na Zrinskom trgu započinje u petak od 20 sati, nakon svečanog otvorenja festivala, koncertom Darka Rundeka i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Mirona Hausera. Ovaj jedinstveni projekt koji Rundekove bezvremenske hitove predstavlja u novim aranžmanima za big band objavili su na zajedničkom albumu Za vašu poslijepodnevnu razonodu koji je ove godine i nagrađen Porinom za najbolji album pop glazbe i najbolji aranžman (Miron Hauser za skladbu Ena).

Jazz orkestar HRTa – foto Jasenko Rasol

Darko Rundek uz članove Jazz orkestra HRT-a, u suradnji s Majom Rivić i Igorom Pavlicom na Fest Jazza Koprivnica izvest će svoje najveće hitove kao što su Šejn, Ena, Šal od svile, Bi mogo da mogu, Uhode, Čudne misli, Apokalipso, Ruke, Ti i ja i mnoge druge.

Koncertom Michelangela Scandroglia, zvijezde mlade generacije talijanskog jazza, nastavlja se suradnja koprivničkog festivala s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Michelangelo je s 24 godine već osvojio neke od najvećih glazbenih nagrada u Europi – uključujući pobjedu na Riga International Jazz Bass Competition, Conad Jazz Contestu u sklopu festivala Umbria Jazz (s Paolom Fresuom u žiriju) i na najprestižnijem španjolskom jazz natjecanju Getxo gdje je pobijedio sa svojim kvintetom 2021. godine. Na Fest Jazza Koprivnica predstavit će svoj album In the Eyes of the Whale.

Prvi dan festivala zatvorit će koncert Balkan Zoo ansambla i Nine Ćorić u klubu Nautilus. Oni izvode glazbu balkanskih elemenata u novim modernim jazz aranžmanima, a kako sami kažu, svojom interpretacijom romske glazbe žele izgraditi nove mostove razumijevanja i doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu.

Kao i svake godine do sada, svira se i u subotnjem jutarnjem terminu od 10 sati kada će se na Zrinskom trgu predstaviti Puhački orkestar Virje koji okuplja 40-ak aktivnih članova, a dirigent je Josip Pankarić.

U večernjem programu drugog dana nastupa poznata portugalska jazz glazbenica Amália Baraona sa svojim kvintetom koja će u Koprivnici predstaviti svoj najnoviji četvrti studijski album Everyday a Little Love u društvu renomiranih glazbenika Martina Gjakonovskog – njemačkog kontrabasista makedonskih korijena, brazilskog bunjara i perkusionista Claudia Infante, te hrvatskih glazbenika Viktora Lipića (klavijature) i Mire Kadoića (flauta i saksofon).

Ovogodišnji jazz festival zatvara koncert indijskog sastava The Bodhisattwa Trio i hrvatskog Mimika Orkestra koji će po prvi put uživo izvesti svoj nedavno objavljeni album Frontier koji žanrovski kombinira jazz i suvremenu europsku klasičnu glazbu uz utjecaje indijske tradicionalne glazbe, drum’n’bassa i rocka.

U slučaju lošeg vremena koncerti u sklopu festivala održat će se u Domu mladih Koprivnica, a ulaz na
sve programe je slobodan.

Glavni pokrovitelji festivala su Grad Koprivnica, Ministarstvo kulture i medija RH, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Carlsberg Croatia i Podravska banka. Festival su podržali i mnogi pojedinci, volonteri i sponzori.

Fest Jazza – Foto: Bojan Koštić

INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL FEST JAZZA KOPRIVNICA 2023.
7.-8.srpnja 2023.
Koprivnica
7.8. (petak)
16:00 A JOURNEY TO THE CENTER OF THE RHYTHM – Bubnjarska radionica
– Clàudio Infante (BR)
19:30 SVEČANO OTVORENJE FESTIVALA
20:00 DARKO RUNDEK & JAZZ ORKESTAR HRT-a (HR)
21:30 MICHELANGELO SCANDROGLIO QUINTET (ITA)
23:00 BALKAN ZOO & NINA ĆORIĆ (HR) + JAM SESSION
08.07. (subota)
10:00 JUTARNJI JAZZ: PUHAČKI ORKESTAR VIRJE
20:00 AMÀLIA BARAONA QUINTET (PT/HR/BR)
21:30 THE BODHISATTWA TRIO & MIMIKA ORCHESTRA (IND/HR)
23:30 AFTER FEST JAZZA + JAM SESSION

LOKACIJE:
Dom mladih Koprivnica – Hrvatske državnosti 10, Koprivnica
Glavna pozornica – Zrinski trg, Koprivnica
Klub Nautilus – Trg mladosti 18, Koprivnica
Umjetnička škola Fortunat Pintarić – Svilarska 12, Koprivnica

ORGANIZATORI:
Udruga glazbenika i ljubitelja jazz glazbe Jazz klub Koprivnica

The Bodhisattwa Trio and Mimika Orchestra in Koprivnica, Croatia - album recording - photo Bojan Koštić

Puhački orkestar Virje

Foto: H. Leão

Michelangelo Scandroglio

Darko Rundek i Jazz orkstar HRTa- FOTO Renato Branđolica1

Fest Jazza

Balkan Zoo Nina Coric - Doringo Photography

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati