05
ruj
2023
Vijesti

otvorenje nove koncertne sezone u Briselu

Splitski gitaristički kvartet u Belgiji i Nizozemskoj

Splitski gitaristički kvartet u Belgiji i Nizozemskoj

kvartet Vestibul+

share

Splitski gitaristički kvartet će u četvrtak 7.9. održati koncert u znamenitoj Velikoj dvorani Kraljevskog konzervatorija u Briselu (La Grande salle du Conservatoire Royal de Bruxelles).

Bit će to ujedno prvi koncert nove koncertne sezone u Briselu, kao i prvi nastup splitskog Kvarteta u Belgiji.

Splitski gitaristički kvartet u Belgiji i Nizozemskoj

Velika dvorana Kraljevskog konzervatorija u Briselu povijesno je mjesto i jedna je od najvažnijih koncertnih dvorana u Europi, sagrađena u 19. stoljeću u stilu Napoleona III. Svake godine u ovoj dvorani se održavaju koncerti vodećih svjetskih glazbenih umjetnika, kao i poznato glazbeno natjecanje „Kraljica Elizabeta“ koje je iznjedrilo neka od najvećih imena klasične glazbe u svijetu.

Na koncertu u četvrtak Splitski gitaristički kvartet će uz djela skladatelja Manuela De Falle, Claudea Debussya i Lea Brouwera, izvesti skladbe hrvatskih, preciznije splitskih skladatelja Vlade Sunka, Ivana Božičevića i Gordana Tudora.

Splitski gitaristički kvartet u Belgiji i Nizozemskoj

Koncert se održava povodom obilježavanja desete godišnjice članstva Republike Hrvatske u EU u organizaciji Veleposlanstva RH u Briselu, Stalnog predstavništva RH pri EU te Kraljevskog konzervatorija u Briselu.

Nakon koncerta u Briselu, Kvartet će sa istim programom nastupiti u subotu 9.9. na festivalu Snaren op Swaluw u Nizozemskoj, što će biti prvi koncert Kvarteta u ovoj zemlji i ujedno prvi koncert nove sezone ovog dugogodišnjeg festivala komorne glazbe.

Splitski gitaristički kvartet u Belgiji i Nizozemskoj

Splitski gitaristički kvartet

Splitski gitaristički kvartet čine nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije: Josip Dragnić, Kajo Milišić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević.

Kvartet je osnovan 2010. godine sa težnjom obogaćivanja hrvatske gitarističke scene, ali je za vrijeme kontinuiranog višegodišnjeg djelovanja premašio početnu svrhu djelovanja te je ostvario zapaženu međunarodnu koncertnu aktivnost i profilirao se kao jedan od vodećih promotora hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru u inozemstvu.

Kvartet je do sada, osim u Hrvatskoj, nastupao u Njemačkoj, Luksemburgu, Španjolskoj, Bugarskoj,
Sloveniji, Italiji, Poljskoj i Švicarskoj.

U ranijem osvrtu na njihov prvi koncert u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu muzikologinja Karmen Širović osvrnula se i na dio repertoara koji je ovaj gitarski sastav izveo i u Španjolskoj, a za kvartet je ustvrdila kako “misiju bogaćenja splitske i hrvatske gitarske scene ispunjavaju već dvanaest godina tijekom kojih su izašli iz zadanih okvira djelovanja te svojim nastupima obogatili i europsku scenu koncertima u Luksemburgu, Njemačkoj, Španjolskoj, Bugarskoj, Sloveniji i Poljskoj.

Dobitnici su nagrade Zlatni akvarel za doprinos glazbenoj sceni grada Splita te Osmijeh Biokova za najbolji koncert klasične glazbe u sklopu festivala Makarsko kulturno ljeto. Desetu obljetnicu proslavili su koncertom u samom srcu Dioklecijanove palače, Vestibulu, u sklopu jedanaestog izdanja MAG festivala.”

Moglo bi Vas zanimati