31
svi
2022
Vijesti

Neda Ukraden priznala da joj je CMC festival najdraži, Maji Bajamić bit će prvi, a Lille dolazi s dvije pjesme

Press konferencija za CMC festival / Karla Matulina

Press konferencija za CMC festival / Karla Matulina

share

CMC festival se vraća u Vodice 10. i 11. lipnja, i to u svom najboljem izdanju do sada, s najvećim izborom pjesama, dodatnim koncertnim danom, ali i brojnim iznenađenjima za posjetitelje. Ususret vrućem ljetu u Vodicama, razgovarali smo s nekima od protagonista ovogodišnjeg festivala.

Na CMC festivalu nastupila je desetak puta, iako i sama kaže da pojavljivanja na vodičkoj pozornici više ni ne broji. Priznala nam je da je to događaj kojeg jedva čeka, na koji se uvijek rado vraća, a jedini motiv za to su joj druženja i dobra atmosfera.

„To je posljednji i jedini pravi festival na ovim prostorima koji ima sjajnu atmosferu, sjajne pjesme, a vrlo često ostanu hitovi koji se vrte. Ja sam par pjesama lijepih zavrtjela s ovog festivala”, rekla nam je u razgovoru na festivalskom warmupu neponovljiva Neda Ukraden, a nama se učinilo da je ovo možda najveća pohvala koju jedan festival može dobiti.

Neda Ukraden / Karla Matulina

Neda Ukraden / Karla Matulina

 Na warmup partiju, koji je okupio veliki dio domaće glazbene scene, novitete je potvrdio i voditelj festivala Dalibor Petko.

„Ove smo godine pripremili još bolji program. Tu rečenicu ponavljam iz godine u godinu, ali ovoga je puta zaista tako. Već četrnaest godina u našem gradu domaćinu nije bilo mnogo iznenađenja, sve do sada“, rekao je Petko kojem je osobno baš ovo izdanje posebno, s obzirom na to da će na njemu proslaviti svoju jubilarnu, desetu godinu na vodičkoj pozornici.

Program je bogat, organizatori kažu da je možda bogatiji nego ikad, a festival će ove godine biti i žanrovski najraznovrsniji, čime su nastojali rezonirati sa širokim spektrom publike.

„Mi smo se trudili ove godine posložiti program, i ovaj naš revijalni festivalski, da bude u svim stilovima glazbe, da bude jako puno izvođača iz Hrvatske, ali i regije. Mislim da smo stvarno pogodili ukus za sve, a tako smo isto pokušali slagati naše koncerte, tako da imamo čak šest koncerata“, rekla je kreativna direktorica Croatia Recordsa, Nikolina Mazalin.

Iako su ostavili mnogo prostora za iznenađenja, organizatori su otkrili da će koncertni dan obogatiti Mia Dimšić i Damir Kedžo, a već ranije najavili su nastup jednog od doajena festivala, Željka Bebeka. I to nije ni izbliza sve.

Mia Dimšić / Karla Matulina

Mia Dimšić / Karla Matulina

„Ponosni smo što možemo najaviti da će se okupljanje grupe Feminnem dogoditi baš na našoj rivi. One će nastupiti prvi put nakon deset godina, a nakon njih kreće prava zabava za koju će biti zaslužne Slavonske lole“, otkrila je Nikolina.

Uz organizatore i voditelje, na warmup partiju festival je predstavio dobro poznat gost vodičke pozornice, Boris Novković. Njegova se snažna ljubavna poruka u pjesmi ”Moskva” već pet tjedana nalazi na nacionalnoj top listi najemitiranijih singlova u Hrvatskoj, HR top 40, a upravo će njome počastiti publiku na revijalnoj večeri festivala.

„CMC festival je festival koji je dokazao svoju kvalitetu i ja sam na njemu gostovao više puta. Ove godine imamo novi album, nekako smo se dogovorili da ćemo to predstaviti uživo. Bit će mi zadovoljstvo i veliki izazov i nekako se najviše veselim onom druženju na CMC festivalu jer tamo je uvijek doba atmosfera“, poručio je Novković.

A Novković i Neda nisu jedini koji nisu skrivali uzbuđenje zbog dolaska u Vodice. Ustvari, kroz priču sa svim izvođačima ‘povratnicima’ bilo je jasno da im je početak lipnja drag upravo zbog otvaranja ljetne sezone u tome šarmantnom dalmatinskom gradiću.

Čak osam puta u sezonu se iz Vodica otisnula Lidija Bačić, koja također kaže da točan broj tih nastupa više ni sama ne pamti. Prvi je put tamo nastupala s Miroslavom Škorom davne 2013. godine, a od tada je postala redovita gošća.

Lidija Bačić i Dalibor Petko / Karla Matulina

Lidija Bačić i Dalibor Petko / Karla Matulina

„Čak sam bila i one godine u koroni, kada festival nije imao publiku, tako da sam stvarno veteranka. Mi imamo u Hrvatskoj par jakih festivala. Najjači su tu, po mom mišljenju, CMC festival i Splitski festival. Jaka je i Šibenska šansona. Tako da, ovi festivali koji traju jesu svi jaki na svoj način, ne mogu nikoga izdvojiti, ali činjenica je da CMC festival dovodi najviše zvijezda“, smatra Bačić.

Ove će se godine predstaviti s pjesmom ”Mucho loco” koju je komentirala totalno u svom stilu.

„Poruka pjesme je lito, more, kupanje, momci, žene, seks; uglavnom, zavodljiva ljetna pjesma. Ove godine imam dvije pjesme na festivalu, druga je u duetu s Fatimirom Sulejmanijem, i pjesma je malo bosanskog izričaja. Baš me zanima kako će publika primiti te pjesme, nisu još izašle, uskoro ćemo snimati spotove“, rekla nam je Lile.

Zatim smo stigli i do Vladimira Kočiša Zeca koji nam je otkrio kako mu je festival u Vodicama prirastao srcu još kada se tamo održavao Radnički festival čiju je tradiciju, prema njegovim riječima, ovaj preuzeo.

„Prvo i osnovno, taj festival nema natjecateljski karakter, to je jedna smotra, jedan presjek glazbe koja se tijekom godine stvarala i radila te jedan lijepi ambijent i trenutak da se kolege druže i izmjene iskustva. Moja je pjesma već dva mjeseca vani, zove se ”Tako je to kada se voli”. Imam i dva spota, jedan lyrics spot i jedan pravi.

Od kada vodim samostalnu karijeru, svaku pjesmu radim prema trenutku inspiracije, trenutku moga duševnog stanja. Ciljati nešto da bude aktualno, mislim da to nije dobro, te namjenske pjesme, mislim da imaju kratki rok trajanja. Možda naprave brzi, eksplozivni uspjeh, ali kratko traju“, kazao je Zec.

A ova pjesma, kao i sve ostale koje je otpjevao, govore o crticama iz vlastitog iskustva, uglavnom o nekoj ljubavi. Našalio se i da sada ima već dovoljno godina i iskustva da takvu poruku prenese mladim ljudima. Tko zna, možda nešto i nauče.

„Ljubav je neiscrpna tema, bila ona lijepa ili ružna. Najgore su one srednje ljubavi. U zadnje vrijeme čak i sâm pišem tekstove. Evo, zadnja tri teksta sam napisao sâm i bio je veliki prolaz. Dapače, više komplimentiraju tekstu nego samoj glazbi. Pa neka, to je dobar pokazatelj da mogu i dalje raditi sâm te da se i dalje mogu opustiti kroz stihove“, rekao je Zec.

A osim glazbenika ‘povratnika’, ove će se godine na vodičkoj pozornici predstaviti i neka nova lica. Jedno od njih već je dobro poznato domaćoj publici, iako joj je ovo prvi nastup na festivalu u karijeri.

„Ovo mi je prva godina, ali neće biti prvi put da nastupam u Vodicama, već sam s bendom imala priliku nastupati i veseliti se na rivi s ljudima. Ovo mi je prvi CMC festival i prvi festival uopće na kojem ću nastupiti od početka moje mlade karijere“, ispričala nam je simpatična Splićanka, Maja Bajamić.

Maja Bajamić / Karla Matulina

Maja Bajamić / Karla Matulina

Njezina pjesma ”Tranquila” energični je i svjež „statement jedne žene koja odlazi u miru, ali sa stavom“.

„Ide snažna poruka jer mislim da smo se svi puno puta imali priliku naći u nekakvim toksičnim oblicima odnosa, ja također, pa znam o čemu pjevam i mogu stati iza te poruke. Jako mi se sviđa kako je ona upakirana, žanrovski ima momenata toga novog urbanog zvuka. Pjesma je pop s elementima polu-repanja“, rekla je Bajamić.

Nagovještaj je to njezinoga novog zvuka i kantautorskog projekta na kojem radi već dvanaest godina, a sada će debitirati na CMC festivalu.

„S pjesmom nismo ciljali festival, ali smo je prijavili i prošla je, na moje veliko iznenađenje. Beskrajno se veselim, pustili su me kao lavicu iz kaveza, uzbuđenje je veliko. Ova je točka biti baš scenska i plesačka primarno, tako da publiku očekuje jedan spektakl na stageu“, najavila je svoj nastup Bajamić.

Nešto novo možemo očekivati i od relativno novog imena na sceni. On je Mor Roll, a publiku u Vodicama rasplesat će u ritmovima afro-beata.

„Ja sam već načuo da ću dobiti nagradu za najstarijeg debitanta, ne znam ništa o festivalu osim onoga što sam vidio na televiziji, ali djeluje veselo. Prvi sam put i u Vodicama i na CMC-u“, rekao nam je u šali.

Njegova pjesma odskače i ritmom ali i tekstom, za kojeg sâm kaže da je ljubavna koliko i sociološka.

„Mislim da u ovoj situaciji s ovim ratom u Ukrajini ”Pridi moja susedice” govori puno dublje o ljudskim i susjedskim odnosima“, rekao je glazbenik.

Ako je suditi prema tonu u kojem je prošao warmup parti, očekuje nas usijani i veseli vikend u Vodicama. Glazbenici su željni zabave i druženja jednako kao i publika, a njihov će susret uživo nakon pandemije bez sumnje proći eksplozivno i poslužiti kao savršeni uvod ljetnu sezonu, konačno bez ikakvih kočnica. Za kompletan popis izvođača i program, posjetite web CMC Festivala.

Moglo bi Vas zanimati