24
svi
2022
Vijesti

Dodijeljene nagrade HDS-a za 2021. godinu

Foto: Marko Čolić

share

U subotu 21. svibnja 2022. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu na godišnjoj skupštini Hrvatskog društva skladatelja dodijeljene su godišnje nagrade koje ova udruga dodjeljuje za postignuća na području glazbenog stvaralaštva, ali i promocije hrvatske glazbe.

Svojim znanjem, kreativnim i organizacijskim potencijalom, te povezanošću s drugim sličnim organizacijama, ansamblima, institucijama i pojedincima iz cijeloga svijeta, HDS više od 75 godina radi za te bitno utječe na glazbeni život Hrvatske s ciljem njegova napretka te afirmacije hrvatskoga glazbenog stvaralaštva u zemlji i inozemstvu.

Godišnje skupštine rijetka su prilika da se skladatelji, autori glazbe i tekstopisci, muzikolozi te glazbeni pisci koji su redoviti članovi ove udruge okupe, razgovaraju i bolje upoznaju te da se kolegicama i kolegama dodijele nagrade za istaknuta postignuća u protekloj godini, a ponekima i za cjeloživotni rad na području stvaranja i promicanja hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Broj nagrada rastao je postupno kako je rastao broj članova Društva i kako su se širila područja njihove aktivnosti. Danas se tako dodjeljuje šest nagrada. Ovaj put se u ime svih nagrađenih prisutnima obratio Husein Hasanefendić Hus, dobitnik godišnje nagrade Milivoj Körbler.

Evo kome su dodijeljene nagrade za 2021. godinu:

Nagrada “Boris Papandopulo” za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe dodijeljna je akademiku Zoranu Juraniću za Operu po Kamovu praizvedenu 20. svibnja 2021. u HNK Rijeka.
Nagrada “Vatroslav Lisinski” za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, koja se dodjeljuje pojedincima, organizacijama i zajednicama ovaj put je dodijeljena Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu opere Životinjska farma Igora Kuljerića, u povodu 100 obljetnice osnutka Muzičke akademije.
Nagrada “Josip Andreis” za glazbenu publicistiku i muzikologiju dodijeljena je dr. sc. Hani Breko Kustura za projekt: Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70)
Nagrada “Milivoj Körbler” za autorsko stvaralaštvo na području popularne glazbe dodijeljena je  Huseinu Hasanefendiću Husu za sveukupni autorski rad
Nagradu “Miroslav Sedak Benčić” za autorsko stvaralaštvo na području jazza dobio je Darko Jurković Charlie za album Trio, Duo, Solo.
Nagrada “Franjo Ksaver Kuhač” za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe dodijeljena je Dušku Tambači, za životno djelo.
Cjelovita obrazloženja dodijeljenih godišnjih nagrada HDS-a možete pronaći ovdje.

Moglo bi Vas zanimati