14
ruj
2022
Vijesti

Jazz - Gledajte i slušajte Jazz orkestar HRT-a, Chui i Svijet jazza

share

Jazz u fokusu i na malim ekranima

Sinoćnji koncert Jazz orkestra HRT-a i gostiju na otvorenoj pozornici HRT-a zaključio je ovogodišnju Sunčanu stranu Prisavlja. Bila je to ujedno završnica desetodnevnih koncertnih proslava desetog rođendana Trećeg programa Hrvatske televizije. Konceptom „deset suradnji za 10 godina Trećeg“, Jazz orkestar HRT-a i njegov umjetnički voditelj Miron Hauser podsjetili su na sjajne suradnje koje su do sada ostvarili s hrvatskim glazbenicima i koje su se osim uživo, kao snimke koncerata ili izravni prijenosi mogle gledati/slušati i na Trećem programu HTV-a.

Foto: Marija Štilinović/HRT

„Izbor deset najboljih suradnji koje je Jazz orkestar HRT-a imao je, naravno, jako teška zadaća, budući da smo ih imali puno više od deset, pa smo krenuli sistemom da zovemo one izvođače s kojima su suradnje najviše odjeknule u javnosti. Kako neki od njih jednostavno nisu bili slobodni, npr. TBF, Tamara Obrovac, ili pak Gabi Novak, morali smo naposljetku odabrati ono što mi smatramo da je bilo najuspješnije. Rezultat je upravo ovo što smo čuli. Ja sam odabrao kompozicije u dogovoru sa solistima, po sistemu da ih je moguće izvesti sa što manje promjena na pozornici, budući da su neke od naših suradnji bile i s cijelim bendovima“, rekao je o pripremama i izboru izvođača Miron Hauser.

Nakon uvodne skladbe Opus 900 (nastale u povodu 900 godina grada Zagreba) kojom je Jazz orkestar HRT-a podsjetio na Miljenka Prohasku koji je orkestar vodio više od trideset godina ostavivši snažan pečat, među ostalim i kao idejni začetnik poticanja domaćeg stvaralaštva za jazz, na pozornici su se članovima orkestra pridružili Darko Rundek, Zvjezdan Ružić, Marko Tolja, Chui, Mangroove, Lana Janjanin, Matija Dedić, Davor Gobac, FiloSofía te Cubismo.

Sa svakim od ovih glazbenika i sastava Jazz orkestar HRT-a ostvario je ne samo višestruke nastupe u živo već i snimanja za televiziju odnosno radio, a s nekima od njih i nosače zvuka na kojima su članovi orkestra sudjelovali i kao aranžeri, pokazujući izvođačku i autorsku svestranost.

Foto: Marija Štilinović/HRT

Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a nastavili su suradnju te nedavno pjesmom Ti i ja najavili zajednički album, pa ne začuđuje izbor upravo te pjesme za ovu prigodu. Zvjezdan Ružić je pak gostovao u ciklusu Jazz orkestra HRT-a 2020., a već sljedeće godine objavljen je zajednički, poslije i Porinom ovjenčan, album Giant’s Freedom na kojemu je i sinoć izvedena skladba Moreška. Dugogodišnja suradnja s Markom Toljom također je rezultirala zajedničkim albumom, Stavi pravu stvar  (2017.), s kojega je odabrana pjesma Ugasi me.

Foto: Marija Štilinović/HRT

Od 2017. godine i dvaju rasprodanih koncerata, te dvostrukog CD-a Chui ovu glazbu, sastav Chui (Toni Starešinić, klavijature i elektronika; Vojkan Jocić, saksofon i elektronika; te za ovu prigodu ponovno Janko Novoselić, bubnjevi) i Jazz orkestar HRT-a nanizali su više izvanredno posjećenih i atraktivnih koncerata. Sve to bilo je obavezujuće da i oni budu dio sinoćnje proslave, i to sa skladbom Punch. Toni Starešinić je pak i dio banda Mangroove zajedno sa Željkom Veverec, s kojima je suradnja počela 2020. nastupom u Dvorani Gorgona; album samo što nije izašao, a na njemu i pjesma Laka sam.

Foto: Marija Štilinović/HRT

Jedna od prvih žena (uz Dinu Rizvić) koja je skladala, aranžirala, odsvirala, otpjevala i snimila svoj opus za jazz orkestar u povijesti Hrvatske je Lana Janjanin, i to dakako uz Jazz orkestar HRT-a. To je zabilježeno na albumu Miracles, objavljenom 2018., nakon čega su uslijedile svirke uživo, među kojima je i sinoćnja, s pjesmom Capitalism.

Foto: Marija Štilinović/HRT

Jazz orkestar HRT-a i Matiju Dedića vežu desetljeća suradnje i međusobnog uvažavanja, što je 2012. iznjedrilo album Family, s kojega je Matija izabrao istoimenu skladbu. Jedna od novijih suradnji je ona s bendom Psihomodo Pop koja je nakon prošlogodišnjeg nastupa na Sunčanoj strani Prisavlja odjeknula kao prava senzacija, na što nas je podsjetio Davor Gobac s Pinokiom.

Foto: Marija Štilinović/HRT

Naposljetku – završnica uz vatrene latino zvukove i ritmove: pjesma Adios Saturno i band FiloSofía koji se s Jazz orkestrom HRT-a prvi put udružio 2020., te proslavljeni Cubismo s kojim je svaka od sada već mnogobrojnih suradnji pravi vatromet, baš kao i album Tumbao predstavljen na Sunčanoj strani Prisavlja 2020. godine, a s njim i pjesma Ljubav, samo ljubav.

Foto: Marija Štilinović/HRT

Djelovanje Jazz orkestra HRT-a vjerojatno ne bi bilo jednako bez Trećeg programa HTV-a, što je potvrdio Miron Hauser: „Treći program je za nas vrlo važan. Od kad on postoji mi smo postali vidljiviji hrvatskoj javnost, jer imamo medijski prostor u nekim normalnim terminima. Za jazz nisu rezervirani samo kasnonoćni sati, tako da taj program nama puno znači“.

Snimka sinoćnjeg koncerta je dostupna na platformi HRTi.

Foto: Marija Štilinović/HRT

Danas – Chui: Berlin, simfonija velegrada

Danas, u 21:15 na Trećem pogledajte kako je 29. kolovoza 2022. na prisavskoj livadi, u sklopu Sunčane strane Prisavlja Chui uživo izveo autorsku glazbu uz kultni njemački nijemi dokumentarni film Waltera Ruttmanna iz 1927. godine Berlin, simfonija velegrada.

Ritmički i vizualno impresivan dokumentarno-eksperimentalni film u avangardističkom montažnom stilu, kroz pet činova, panoramski prati život Berlina od jutra do večeri, prikazujući grad kao živi organizam te predstavljajući trajan i autentičan prikaz weimarskog Berlina.

Inovativni sjajni članovi Chuija svojom su glazbenom interpretacijom radnje dočarali atmosferu ovog filmskog remek-djela i time još jedanput proslavili i deseti rođendan vlastitog djelovanja.

Urednica emisije je Melanija Pović Jagarinec, a redateljica Vesna Fijačko Fodor.

Tribina: Sto tema o jazzu

Ekipa koja stoji iza sada već legendarne emisije posvećene jazzu poziva ljubitelje jazza i one koji žele čuti nešto više o glazbi i glazbenicima koji su tijekom proteklih 100 emisija nastupili, govorili i pojavili se u jazzu posvećenom programu, na koncert sastava Reel problems i tribinu Sto tema o jazzu u povodu stote emisije Svijet jazza.

Program će biti ostvaren u ponedjeljak, 19. rujna, od 19:30 u klubu Močvara uz izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije.

Na tribini sudjeluju: urednica i redateljica emisije Melanija Pović Jagarinec, suradnici i novinari Davor Hrvoj i Saša Drach, glazbenik Pavle Jovanović te ugledni filmolog i poznavatelj jazz scene Nikica Gilić.

Tribina počinje u 19:30h na terasi, a koncert počinje u 21h uz izravni prijenos na HTV3.

Svijet Jazza

Moglo bi Vas zanimati