13
ruj
2022
Vijesti

Preminuo je Kornelije Kovač

Kornelije Kovač

Kornelije Kovač /Vladimir Zivojinovic/PIXSELL

share

Kornelije Kovač, poznati skladatelj i glazbenik, preminuo je u 81. godini u Beogradu.

Bio je poznat kao član Korni grupe i Indexa, radio je i u Londonu i Madridu.

Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu skladbu “Pusti trotoari” Kovač je skladao već s četrnaest godina. Prvi javni nastup imao je u subotičkoj gimnaziji, koju je pohađao, na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru započeo je 1961. godine.

Svoj prvi sastav BKB osniva 1961. BKB je uskoro postao cijenjeni jazz trio koji 1963. sudjeluje na Jugoslavenskom jazz festivalu, koji je održan u Bledu, u Sloveniji.

Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, pridružuje se 1966. sarajevskom najpopularnijem pop bendu, Indexima. S njima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u. Za Indexe je  Kovač napisao pjesme “Boj na Mišaru” i “Ako jednom budeš sama“. Radeći s Indexima, Kovač je stekao ugled kao skladatelj i instrumentalist.

U Sarajevu, 1967., na festivalu “Vaš šlager sezone” osvaja prvo mjesto s pjesmom “Moj profesor“. U rujnu 1968. godine Kornelije seli u Beograd gdje osniva Korni grupu koja je 1974. predstavljala Jugoslaviju na Eurosongu s pjesmom “Moja generacija” i nastupila uoči grupe ABBA koja je pobijedila, što se smatra najznačajnijim uspjehom u povijesti Eurosonga.

U Korni grupi kao vokalni solisti nastupali su Zlatko Pejaković, Zdravko Čolić, Dalibor Brun i Dado Topić.

Kornelije Kovač pisao je za mnogobrojne glazbenike kao što su Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković i Lepa Brena.

Pisao je glazbu i za kazalište, film i televiziju, a napisao je i neke od najvećih hitova domaćih glazbenih zvijezda poput Zdravka Čolića – “April u Beogradu”, “Živiš u oblacima“, “Zvao sam Emili”, “Jedna zima sa Kristinom”, “Jedina”, “Mađarica”, Generacije 5 – “Ti samo budi dovoljno daleko”, Lepe Brene – “Sanjam”, “Sitnije Cile, sitnije”, i mnoge druge.

Kornelije se 1979. preselio u Englesku je sudjelovao na nekoliko glazbenih projekata. Neki od glazbenika s kojima je Kornelije surađivao su: Bernie Marsden, Hans Zimmer, Paul Jones, Colin Hodginson i Joji Hirota.

Moglo bi Vas zanimati