01
stu
2022
Vijesti

MAKK 2022.: Deset godina od danas: kakva nam je glazba 2032.?

share

Broj deset dominira programom ovogodišnjeg, 10. po redu izdanja Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK. U organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo, 24. i 25. studenoga u zagrebačkom MSU saznajemo sve o budućnosti kreativnosti, a jedan od sadržaja konferencije je i panel diskusija „Deset godina od danas“.

O tome gdje se vide 2032., kako će izgledati (domaća) glazbena industrija, tko vlada Top 40 listom, a tko Billboard ljestvicom te živi li se bolje od glazbe u budućnosti pričat će nam Miach, Domenica, Hiljson Mandela, Roko Crnić, Mak Murtić i Fran Vasilić.

Iza imena Miach krije se Mia Čičak, koja je pažnju glazbene javnosti na sebe skrenula autorskom pjesmom „NLO“ s Hiljsonom. Kombinacija trapa i synth popa, pjesma je u kratkom vremenu pronašla svoje mjesto na vrhovima radijskih top lista, ali i liste najshazamiranijih pjesama u Hrvatskoj. Njen EP Između nas prepun je svježih produkcijskih ideja i sjajna pista za uzlet prema zvijezdama…

Ako netko ima jasnu viziju svoje glazbene budućnosti, onda je to svakako Domenica. Štoviše, budućnost ove dobitnice Porina za najbolji album zabavne glazbe već je razrađena do najsitnijeg detalja, od točnog početka koncerta u zagrebačkoj Areni 2030. (petak, 8. studenoga, točno u 20 sati, za vas koji ne volite kasniti) do cjenovnih kategorija ulaznica za taj „koncert za pamćenje“. Na MAKK-u ćemo saznati kako teku pripreme za Arenu, ali i što joj sve slijedi nakon toga.

Rasprodana Tvornica Kulture, album koji je „pomeo“ streaming platforme, uključujući i Billboard Chart Croatia i pridjev “trending” koji se veže uz svaki njegov novi uradak, dovoljni su argumenti da trepera Hiljsona Mandelu proglasimo jednim od imena koje je sasvim dominiralo glazbenom 2022. Album Mandela Effect kandidat je za album godine, a Hiljina žanrovska svestranost i istančan ukus uspješno ga održavaju na visokoj žici između mainstreama i tvrdog trapa.

Još jedan svestrani glazbenik s puno aseva u rukavu je Roko Crnić, autor i član benda Porto Morto. Njegov teren proteže se od razigranih multimedijskih eksperimenata s matičnim bendom preko autorske suradnje s Darkom Rundekom pa sve do izleta u pop glazbu s Natali Dizdar. Roko, njegov koautor Hrvoje Klemenčić i ostatak benda u misiji su transformacije domaće glazbe – je li 2032. konačno godina u kojoj je domaći pop već odavno portopop?!

Maku Murtiću možete govoriti o svemu, samo nemojte o granicama. Za njega one jednostavno ne postoje, bilo da je riječ o onim glazbenim ili geografskim. Uostalom, možemo se kladiti i da na ovogodišnji MAKK stiže ravno s aerodroma, iz Londona, Bruxellesa ili neke druge destinacije u kojoj je njegov Mimika Orchestra po tko zna koji put ostavio bez daha publiku i kritiku. Ovaj skladatelj, aranžer i multiinstrumentalist i njegov mozaik etno i jazz elemenata ozbiljan su domaći izvozni proizvod. I to ne samo za deset godina od danas!

Fran Vasilić ove je godine sa svojim bedroom popom konačno iskoračio u offline svijet znojnih klupskih svirki, dogovaranja termina probi i glazbeničkog života u kombiju. U globalnom digitalnom svijetu on je najuspješniji hrvatski autor s fanatičnom bazom fanova u dalekoj Aziji. Društvene mreže njegov su teren, na TikToku ima preko 4.5 milijuna pratitelja – brojka koja već debelo premašuje broj stanovnika Hrvatske. Krenuo je uživo predstavljati svoju glazbu na ozbiljnim glazbenim showcase događanjima: iza njega je Budimpešta Hub, a pred njim nizozemski Groeningen. “Ono što želim je moći pisati, snimati, tu i tamo nastupati i živjeti od toga“, izjavio je 2022. Kako na tu svoju izjavu gleda iz perspektive deset godina starijeg Frana?

Futurističnu diskusiju o tome što mladi slušaju i kud sve to vodi 10 godina od danas moderirat će Boris Jokić, psiholog, magistar obrazovnih znanosti i radijski voditelj.

Sve o ovogodišnjoj MAKK konferenciji saznajte na www.makk.hr

Moglo bi Vas zanimati