01
stu
2022
Vijesti

Jedini hrvatski autor

Grše četvrti na Billboard Croatia 2022. - najavljen koncert u Tvornici kulture

grse, billboard croatia,

Grše na 4. mjestu ljestvice Billboard Croatia / screenshot: Billboard Croatia; foto: Matej Grgić

share

Grše je sa svojim najnovijim singlom “Sip” objavljenim 17. listopada dosegao četvrto mjesto ljestvice Billboard Croatia i time se plasirao kao jedini hrvatski izvođač među dvadeset najslušanijih pjesama u zadnjem tjednu listopada.

Treper iz Trilja, pisali smo u tjednoj rubrici Daj 5, oglasio u formi klupske eksplozije imena “Sip” kojom odaje počast klupskim velikanima ranih 2000-ih: 50 Centu i cijelom nizu producenata koji su prije dvadesetak godina u hip hop upleli malo orijentalnog melosa. “Sip” je nevjerojatno titrava, treperava i ritmična stvarčina kojoj je nemoguće uskratiti pažnju zglobova, dlanova, vrata i stopala. Drugim riječima, Grše će vas razgibati bolje od Vesne Mimice jutrima, isporučiti neočekivano potentnu dozu adrenalina, a sve bez ikakvog stimulansa. Autorsku pjesmu Grše producirali su Lockroom i El Maar, dok miks i master potpisuje sam Lockroom.

Ljestvica Billboard Croatia pokazuje kako od domaćih izvođača i dalje najradije slušamo nepokolebljivi trap, a da glazbena agencija i izdavač YEM uvjerljivo dominiraju scenom 2022. godine. Potvrdu popularnosti žanrova trapa i narodnjaka u Hrvatskoj daju i troje prvoplasiranih izvođača Voyage, Sajer i Sabha Vučić. Među dvadeset najslušanijih pjesama prošlog tjedna našlo se čak šest pjesama američke pop-senzacije Taylor Swift. Pjevačica je srušila i svjetski rekord s čak deset pjesama na Billboardovim ljestvicama, a u Americi je svih deset zasjelo na prvih deset mjesta.

Rangiranje Billboardove ljestvice temelji se na kombiniranim statistikama streaming servisa i prodaje službenih glazbenih izdanja u zemlji, a provodi ga tvrtka Luminate.

Pravog imena Grgo Šipek, a javnosti poznatiji kao Grše, ovaj reper iz Trilja publici se predstavio 2019. godine debitantskim albumom Tilurium, s kojeg se istaknuo singl “Badr Hari”. Tada je zaokupio pažnju hip-hop zajednice, da bi već 2021. nadmašio sva očekivanja albumom Platinum koji je s vodećim singlom “Highlife” pomeo streaming platforme i istaknuo se kao najbolji hip-hop album te godine, nakon čega je početkom ove godine uslijedilo priznanje u obliku Rock&Off nagrade.

Kroz tri godine aktivnosti Grše se etablirao u vodeće hip-hop ime nove generacije, a njegove pjesme ostvaruju milijunske brojke slušanosti i pregleda videospotova na streaming platformama. Uz britku liriku i vrhunsku produkciju, njegova snaga su i adrenalinom ispunjeni nastupi koji oduševljavaju publiku; do sada je održao čitav niz koncerata u Hrvatskoj i regiji, što uključuje i nastup na zatvaranju cijenjenog EXIT Festivala.

Početkom ove godine održao je nezaboravni samostalni koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture, a upravo se na isto mjesto vraća početkom sljedeće godine. “Ovim putem pozivam sve na svoj veliki koncert u Tvornici kulture; zadnji put smo je ispunili i vrhunski se zabavili. Taj nastup je sigurno jedan od najljepših momenata u mojoj dosadašnjoj karijeri – idemo to ponovit’ i skupa stvoriti nove uspomene. Vidimo se!” riječi su kojima Grše najavljuje novi koncertni susret s publikom.

Ulaznice za Gršin koncert u Tvornici kulture, 4. veljače 2023., dostupne su u prodaji putem platforme Core Event te na prodajnim mjestima u Zagrebu: Drito Bar, Dirty Old Shop i Rockmark.

Moglo bi Vas zanimati