21
sij
2022
Vijesti

Pop&Off: „Top liste, dođite da vam mi nešto objasnimo…“

Pop&Off Gentleman Mayales Bad Daughter Porto Morto

share

Bad Daughter, Mayales, pocket palma, Porto Morto i The Gentleman imena su nominiranih u kategoriji Pop&Off nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off čija će se završna dodjela održati u zagrebačkoj Tvornici kuture, 5. veljače.

Zločesta kćerka domaće rock i off scene, Dunja Ercegović, ove je godine prevarila protivničku obranu i umjesto dugo očekivanog albuma Lovely Quinces podarila prvijenac projekta Bad Daughter. Kao svoje pogonsko gorivo Dunja navodi lijenost i ambiciju, a taj spoj rezultirao je sjajnim albumom „Let Me Panic“ u kojem je svoj stav zapakirala u hipnotički elektro pop celofan.

Šale kako su Mayalesi konačno izdali „Domovinu“ već su lanjski snijeg, ali nakon usputnih pošalica i sjajnih recenzija ostao je zaista kvalitetan uradak koji nimalo ne zaostaje za njihovim prethodnim nagrađivanim izdanjima. Dapače, svaki novi uradak bendovske garde Petra Beluhana i Vlade Mirčete podiže letvicu u odnosu na prethodnika, a svojom glazbom i tekstovima neprestano pomiču granice i istražuju neistražene zakutke kreativnosti. Pomiču, istražuju, sviraju, dok im živo srce bije.

Vrijeme virusa i čestica nije moglo dobiti zahvalniji naslov od „Atoma“ pocket palme. No, osim naslova, dobili smo i synth pop album talentiranog i predanog dvojca čije pjesme zaslužuju mjesto i u vašoj playlisti. Atmosferom će vas transportirati na kišne zagrebačke ulice, nakon što je tulum odavno završio, ali za slušanje pašu u bilo koje doba dana.

Zaslužuje li PORTOPOP nominaciju za nagradu Pop&Off ili možda Pop&Off treba nominirati unutar PORTOPOP-a? Zagrebački Porto Morto stvorili su ne samo novi album, već i novi žanr koji izmiče definicijama, publici i kritici. Svojim pjesmama i fantastičnim spotovima ne odgovaraju nikome osim nadležnog Ministarstva Muzike.

Drugi album The Gentlemana, „Hide and Seek“ natjerao je glazbenu kritiku na usporedbe Marka Hrašćaneca s Caveom, Cohenom i Waitsom. Zaista, njegov album ozbiljno je zaokružena cjelina, na granici soula, goth poetike i šansone, ali važnije je da njime Hrašćanec zacementirao svoj autorski identitet i punokrvnost. Usporedbe s drugima nisu potrebno – ljudi, on je naprosto hrvatski The Gentleman.

Više o četvrtom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici i pratite nas 5. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture!

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

Moglo bi Vas zanimati