10
srp
2023
Vijesti

ODLAZAK GUBEC-BEGA

Umro je Branko Blaće

Branko Blaće

Gromki pjevač ulogu života ostvario je kao Matija Gubec

share

Gubec-beg hrvatskog kazališta, pjevač i glumac Branko Blaće, umro je u 74. godini nakon duge i teške bolesti. Bio je član grupe Grešnici

 

Poznati hrvatski pjevač i glumac Branko Blaće preminuo je u Zagrebu.

Objavio je pet singlova i dva albuma u suradnji, a bio je članom grupe Grešnici u kojoj su svirali i Branko Požgajec, Marijan Kašaj, Vedran Božić, Vladimir Delač i drugi.

Blaće je rođen u Zagrebu 1949. godine, a na kazališnu scenu stupio je u vrijeme kada je kazalište Komedija promoviralo prve hrvatske rock-opere i neke od svojih najpopularnijih i najviše izvođenih predstava, Gubec-bega i Gričku vješticu, te druge mjuzikle. Karijeru je počeo u grupi Sjene. Nastupao je na omladinskom festivalu Subotica ‘67. i na Zagrebfestu. Tijekom pjevačkog školovanja pjevao je i klasični repertoar, od Handela, preko Schuberta i Schumanna, do Brahmsa.

Pjevač i glumac snažne osobnosti i markantne, muževne scenske pojave odmah se vinuo u zvjezdane visine na praizvedbi Gubec-bega Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske, u režiji Vlade Štefančića, 5. ožujka 1974., predstavi koju su u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i na brojnim gostovanjima vidjele tisuće i tisuće gledatelja.

U Gričkoj vještici igrao je Sinišu, u pop-operi Ho-ruk Slobodana, u mjuziklu Crveni otok Aleksandra Pavloviča.

U mjuziklu Jadnici, 1982., u njegovoj prvoj verziji prije nego što je postao svjetski hit, ostvario je nadasve dojmljivog Javerta. Na praizvedbi glazbenog komada Tata, udajem se za Crnca ostvaruje ulogu Johnnyja, u Operi za tri pare Macbeatha te još dvije antologijske uloge u rock-operama, Ulrika Celjskog u Crnoj kraljici i Caiaphasa u Jesusu Christu Superstaru. Antologijskom Gupcu, s kojim ga poistovjećuje najšira publika, vraća se 2004., u režiji Igora Mešina i Damira Lončara.

Moglo bi Vas zanimati