16
ožu
2022
Vijesti plus

Od planetarne uspješnice do heroja undergrounda - konkurencija kategorije albuma godine nagrade Porin

Porin - album godine

Porin - album godine

share

Najprestižnija kategorija nagrade Porin zasigurno je ona za album godine. Ove je godine konkurencija raznolika i veoma zanimljiva. Od planetarne uspješnice preko domaćeg klasika, pa do heroja undergrounda – najprestižnija kategorija nagrade Porin predstavlja zanimljivu i žanrovski prilično raznoliku konkurenciju.                            

 

2CELLOS - Dedicated

2CELLOS – Dedicated

2011. godina bila je velika prekretnica za Stjepana Hausera i Luku Šulića. Planetarna popularnost mladih violončelista dovela ih je na sam vrh svjetske glazbene scene. Svojim su djelovanjem i jedinstvenim spojem klasične i pop glazbe odveli crossover žanr na potpuno novu razinu, rasprodajući velike koncertne prostore gdje god bi se, diljem svijeta, pojavili i instantno zarazili publiku nevjerojatnom količinom energije, prepoznatljivim šarmom i, najvažnije, vrhunskim muziciranjem. Album Dedicated njihovo je posljednje zajedničko ostvarenje u sklopu ovog projekta koje će promovirati na velikoj oproštajnoj turneji, dok će posljednji koncert održati upravo tamo odakle je sve počelo – u Zagrebu, 19. rujna 2022. Obrade hitova Imagine Dragons, Billie Eilish, Bon Jovija, Beyoncé i drugih velikana pop i rock glazbe sastavni su dio ovog albuma kojim se obilježava kraj jedne uzbudljive ere dvojice vrhunskih violončelista.

 

Mayales - Domovina

Mayales – Domovina 

Grupa Mayales postala je simbol za dobra diskografska ostvarenja. Njihovi su albumi, u glazbenom smislu, napravljeni s nevjerojatnom pažnjom, simbolikom, razradom do svakog detalja zvuka. Perfekcionizam i prepoznatljivi umjetnički otisak – uvijek izvan svakog trenda, u vlastitoj struji virtuoznosti – tjeraju slušatelje da se i u današnje vrijeme, kada albumi nisu najpopularniji format, u potpunosti prepuste atmosferi nebrojenih glazbenih slojeva te u jednom dahu preslušaju djelo od početka do kraja.

 

Matija Dedić - Ladies

Matija Dedić – Ladies 

Žene koje su svojim djelovanjem obilježile domaću glazbenu scenu, pomaknule granice i postale uzor i inspiracija mnogima – okupljene su na aktualnu izdanju Matije Dedića. Od same objave albuma do danas, riječi hvale za ovaj album, odnosno, bolje reći, projekt, nisu prestajale pristizati, a za njega je također već primio nagradu glazbenih novinara, u Jazz&Off kategoriji nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off.

 

Bad Daughter - Let Me Panic

Bad Daughter – Let Me Panic

Album kojeg su glazbeni novinari već proglasili albumom godine na dodjeli glazbene nagrade Rock&Off, a projekt Bad Daughter najboljim Pop&Off izvođačem godine, sada je zasluženo u konkurenciji za nagradu Porin, i to u njenoj najprestižnijoj kategoriji. Dunja Ercegović i Leonard Klaić napravili su izvrsno djelo u kojem pop glazbu obogaćuju zanimljivim alt rock i post punk rješenjima na najvišoj razini kvalitete, zbog čega im mnogi prognoziraju i inozemnu karijeru.

 

Urban&4 - Lipanj, srpanj, kolovoz

Urban&4 – Lipanj, srpanj, kolovoz

U osvrtima na ovaj album mnogi su ga okarakterizirali kao do sada najbolji autorski poduhvat Damira Urbana. U čak osam nominacija za ovogodišnji Porin, Urban&4 su iskrenim, melankoličnim i emotivnim materijalom osvojili struku, ali i publiku, što su dokazali na nedavnoj, rasprodanoj koncertnoj promociji albuma u zagrebačkoj Tvornici kulture. Album koji progovara o slikama koje autor vidi ispred sebe i u svom okruženju – od obitelji i prijatelja, do slučajnih prolaznika i raznih drugih prirodnih i životnih motiva – jedno je od najupečatljivijih ostvarenja 2021. godine.

Moglo bi Vas zanimati