16
pro
2022
Daj 5

Odabir pet najboljih pjesama tjedna

Daj 5: Tibor, Nikolina Tomljanović, Zoran Predin, Baks i drugi

Daj 5

Daj 5 /Tea Štokovac, Studio Partum (Marko Rudelić), Dario Njavro (Sabrina Hebiri)

share

Daj 5 ovaj tjedan preskače ikakve nogometne dosjetke i reference jer ono što se dogodilo dugo ćemo trebali liječiti. A glazba liječi sve rane, pa tako i nogometne (znamo to po navijačkim pjesmama).

 

Marko Rudelić feat. Sabrina Hebiri – “Goli i bosi”
(izabrao: Igor Jurilj)

Još od ovoljetnog Daj 5 imam slabu točku na baršunasto trenje glasa Sabrine Hebiri koja je ovog puta udružila snage s Markom Rudelićem. Ovoga puta je u ulozi gošće čiji je glas kontastiran muževnim baritonom pomalo grungeaste teksture i boje Marka Rudelića, glavnog izvođača i autora ove pjesme. A kao takva zvuči poput kakve zaboravljene balade nekog od velikih bendova ranih devedesetih koji su izazivali trnce svojim grlenim vokalima, a kad se radi o zvučnoj slici, onda je tu svoje prste imao blues i soul. Naravno, ona stilski odgovara zanemarenom albumu Momentum, pa sada imate priliku ispravljati nepravdu.

Usput budi rečeno, na stranici Facebooka ovog kantautora u jednom od statusa o ovoj pjesmi piše:

“Goli i bosi” originalno sam napisao još 2016. Inspirirao me sestrin odlazak u Irsku i cijeli taj toksičan pogled prema ostanku u zemlji koji je svakodnevno prisutan, i to među svim generacijama. Za mene je ta pjesma važna jer mi je pružila nadu u tom trenutku da, iako dosta ljudi oko mene odlazi u inozemstvo zbog loše ekonomske situacije, znam da će se stvari na neki način s vremenom morati popraviti.

Želim sada videospot za najljepšu pjesmu koju sam čuo proteklih nekoliko mjeseci.

 

Nikolina Tomljanović feat. Zoran Predin – “Mjesto za dvoje”
(izabrao: Igor Jurilj)

Novo ruho dobila je ljubavna uspješnica Dine Šarana. U aranžmanu Mateja Zeca i u vokalnoj izvedbi Nikoline Tomljanović i Zorana Predina pjesma je dobila novu razinu emocije koja će zasigurno pronaći svoje mjesto u radijskom eteru.

 

John Morrow feat. Partik Lovrek – “The Dawning”
(izabrala: Maja Trstenjak)

Jeste li znali da u Varaždinu trenutno nastaje nova rock opera? Mladi autori Benjamin Novosel (John Morrow) i Patrik Lovrek nedavno su najavili ovaj ambiciozan poduhvat i to prvim singlom “The Drawning” s nadolazećeg albuma Stranded. Ova je ekipa ponovno udahnula život u pomalo marginaliziran žanr klasičnog rocka bogatih orkestracija i raskošnih aranžmana. Pjesma predstavlja njihov talent i izuzetnu muzikalnost koja bi uz dodatno produkcijsko poliranje mogla doseći zavidnu razinu.

 

Tibor – “Zaborav”
(izabrala: Maja Trstenjak)

Dobri stari zaborav. Simpatična poezija Tibora Karamehmedovića ljepotu pronalazi u svojoj konfuznosti. Emocija njegovog umjetničkog izričaja sve je prepoznatljivija i jasno distinktivna od rada u grupi Silente. Radi se o trećem singlu s njegovog drugog samostalnog albuma Požalit’ se nekom čiji se izlazak nestrpljivo iščekuje.

 

Baks x Dzin Ma – “Brdo para”
(izabrala: Maja Trstenjak)

Baks je sve popularnije ime na lokalnoj trap sceni, kao i Dzin Ma. Udružili su snage te predstavili jednostavnu i pitku pjesmu “Brdo para” koja će se sigurno svidjeti njihovim fanovima. Nova trap generacija ima puno toga za pokazati, a ovo je samo početak.

Moglo bi Vas zanimati