15
srp
2022
Daj 5

Daj 5: Miki Solus, Vojko V, Sacher & Rundek

daj 5, vojko, sacher, rundek, haustor

Daj 5 / zaslužena četvorka

share

Daj 5? – Može radije zaslužen vrlo dobar (4)?

Daj 5 ima zadatak dati najbolje svježe domaće singlove odabrane među recentnim izdanjima, a koja se preslušavaju višestruko da bi se napravila selekcija. Posljednjih je tjedan dana u hrvatskoj glazbi bilo apokaliptično dosadno nakon ranijih, prethodnih tjedana kada je trebalo žrtvovati dobrih izdanja da bi se odabralo njih tek pet ponajboljih.

Ponekad je i pet teško pronaći, pa je direktna poruka nekim glazbenicima da recikliranje prepuste drugim službama. O kreativnosti ovaj tjedan teško da ima govora, no domaća zadaća je domaća zadaća, pa je valja odraditi. Barem s naše strane. Slušao sam glazbu danima, a suprotno atmosferskim promjenama zapeo u prvoj ljetnoj suši.

Miki Solus – “Mala riba”

Vratija se Miki! Di je bija? Pliva je s brancinima, pari. Miki Solus kao i mnogi glazbeni mornari najavljuje novi album nakon što je pod vodom dugo držao dah i zaplivao kao “Mala riba“. Minimalistička šansonica vinjetira dalmatinske trope u pomalo taksativnoj maniri, što je čini se novi stari estetski trend. Jedina je razlika što Mikijevo nabrajanje južnoobalnih motiva i estradnih junaka nije dalekosežno susramlje kakvo je lako moglo biti. U svojoj mandolinskoj minijaturi pjeva iz riblje perspektive spram galebova kao što su Oliver i Marijan Ban i duhovito prepričava kao dobri stari pripovjedač kako gledamo na svoju obalu i mentalitet.

Preslatka upakirana mala ljetna karamela čije je vizualno pakiranje podjednako komično, posebice s obzirom da je svoje morske štorije ispjevao sa zagrebačke obale. Isključio je komentare na YouTubeu da ga ne prozivate što mu je preskupa benga i autoput da se zaleti do splitske rive ili Biokova i odande nam pošalje slane pozdrave.

Vojko V – “Evo me opet”

E, ali dok Miki hoće na more, Vojko provocira sa jet-skija iliti morskog skutera odakle beštima kao pravi morski vuk i daje drugu stranu medalju ljetne priče iz Dalmacije. Ciničan, ironičan, autoironičan i sarkastičan, Vojko je sve vrsniji rimoklepac koji me i dalje zadivljuje mogućnošću privlačenja profila publike koju eklatantno kritizira.

Razlika je valjda u tom zrnu soli više kojeg ima u glavi. Najbolji je primjer pomalo subverzivno sempliranje Miodraga Radomirovića – perjanice tvrdokornih narodnjaka staroga kova srpskog izdavača Južnog vetra – refrenski razmazanog po njegovom satiričnom sendviču o pogubnim užasima postmoderne turističke Hrvatske.

Sacher – “Vidaj rane curica

Iz srca Dalmacije na psihodeličnim folk krilima letimo na nešto zeleniji sjever po Sacherov singl “Vidaj rane curica“, čak deveti po redu skinut sa zadnjeg studijskog albuma Biser, ambra, jantar. Uzbudljiva treperavost puhaćih instrumenata presvučenih preko snažne ritam sekcije singla pronose kajkavsku besedu o poimanju ljubavi zrelijeg muškarca koji je svjedočio njenom rasplinuću poput maslačka i gubitku u horizontu predvečerja poput ekspresnog vlaka.

Sacher je frontmen istoimenog benda kojeg pored njega čine Filip Riđički, Ivan Beuc, Miljan Bakić i Dragan Brkljačić, a najavljuju novi studijski album kao nasljednika nesretno tempiranog aktualca objavljenog usred korone. Nota bene, Srđan Sacher osim što je čelnik svog benda, kompozitor je pjesme “Crno-bijeli svijet”, novovalne teme istoimenog nostalgičnog televizijskog serijala. Uz Darka Rundeka bio je pokretač benda Komuna – preteče kultnih Haustora koji nam najavljuju svoje scensko uskrsnuće.


Bonus: Darko Rundek – “Ti i ja”

I, nažalost, ovdje prestaju tjedne preporuke domaćih glazbenih izdanja tekućeg tjedna. Ne mogu vam preporučiti nešto što ni sam ne vrtim s popisa novih izdanja. Ali – imam bonus sladak kao Mozartova kugla! Kako za sve postoji prvi put, tako ću prvi put preporučiti staro izdanje, ali netom objavljeno i nimalo ustajalo. Darko Rundek u suradnji s Jazz Orkestrom HRT-a ovog tjedna predstavio je i službenu verziju pjesme “Ti i ja” prvi put objavljene na antologijskom albumu Ruke (2004).

Puno mirnije i zdravije 2019. usred ljeta u zagrebačkom su Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, točnije krcatoj dvorani Gornona, nastupili glavni glas Hausora, Carga i danas Ekipe – Njegova Poetičnost, Darko Rundek. Uz maestralnu pratnju Jazz Orkestra HRT-a i pod dirigentskom palicom Mirona Hausera, izveli su koncert koji doista i pamtimo. U sasvim big band i jazz varijanti legendarnih “Ruku” najavljuju skorošnji izlazak albuma Za vašu poslijepodnevnu razonodu. Na albumu će se naći dvanaest Rundekovih pjesama snimljenih s Jazz Orkestrom HRT-a, u aranžmanu Mirona Hausera, Luke Žužića i Maka Murtića. Hvala Rundeku i orkestru na ruci spasa za Daj 5 koji je na kraju dobio četvorku. Ali kod mene barem zasluženu!

Moglo bi Vas zanimati