21
stu
2023
Vijesti plus

Zagrebačka filharmonija muzicira uz Teslinu zavojnicu

Tesla valovi

Zagrebačka filharmonija: Tesla valovi

Tesla valovi - Zagrebačka filharmonija muzicira uz Teslinu zavojnicu

share

U povodu 80. obljetnice smrti velikog izumitelja Nikole Tesle prvi put u povijesti Zagrebačka filharmonija muzicira uz Teslinu zavojnicu
Zagrebačka filharmonija, Dora Pejačević

Foto: Filip Popović/ZGF

Tri praizvedbe, tri renomirana skladatelja stvaraju u čast Tesli.
Frano Đurović, Dubravko Palanović
i Marin Rabadan napisali su posebno za ovaj koncert skladbe posvećene Tesli, a orkestar će ih izvesti ovaj petak na koncertu kojim ravna šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, Dawid Runtz. Nije naodmet odmah napomenuti kako svi studenti ostvaruju 50% popusta na kupnju ulaznice za ovaj uzbudljivi glazbeni događaj kojim se odaje počast velikom znanstveniku koji je čovječanstvu ostavio nevjerojatno naslijeđe.

Tesla zavojnica

Kako kroz glazbu obilježiti život i stvaralaštvo jednog genija? Zagrebačka filharmonija odabrala je viševarijantni ulazak u njegovu nutrinu, duhovnost, igru, odlučnost, krhkost i snagu zajedno. Koncert je stoga podijeljen u tri djela, od kojih svaki donosi po tri skladbe.

Prvi je dio opisni – tu je Schubertova Ave Maria koja je bila izvedena na njegovu sprovodu, ovaj put u aranžmanima Marina Rabadana te u izvedbi Hrvatskog vokalnog sastava Sveti Blaž i Zagrebačke filharmonije. Zatim slijedi doživljaj Teslina djetinjstva u Lici kroz autorsku skladbu Smiljan Dubravka Palanovića, dok kraj opisnog djela završavaju Palanovićevom autorskom skladbom Putovanje, u kojoj je opisan put jednog znanstvenika od rodnog Smiljana preko gimnazije u Karlovcu do New Yorka, gdje je kao znanstvenik doživio vrhunac i gdje je dočekao svoj kraj u hotelu New Yorker prije točno 80 godina, nakon što je umrla njegova voljena golubica.

„Pisanje glazbe na temu života i djela genija kakav je bio Nikola Tesla čini mi se kao neuhvatljiva nit. Prije nego što sam počeo pisati, osjećao sam se nedostojno, maleno. Svakako, to nije bio lak zadatak,” rekao je Dubravko Palanović.

„Glazbena priča ne ide kroz Teslin život do kraja linearno i kronološki jer glazba, po mom sudu, ne može tako ići kad opisuje nečiji život i rad. Ona ima svoj vlastiti život, bez obzira na to što mi pokušali riječima opisati, dočarati, dokazati, objasniti.”

Dubravko Palanović/Foto: Glazba.hr

Drugi dio koncerta nazvan je inspirativnim te opisuje ono što je okruživalo Nikolu Teslu, gdje je živio i čime se napajao dok je stvarao najveće izume. Prva skladba drugoga djela jest Central Park In The Dark skladatelja Charlesa Ivesa, njegova suvremenika, koji opisuje New York u vremenu kada je Tesla ondje živio. Zatim slijedi Johan Sebastian Bach, čiju je glazbu izumitelj volio slušati, a znakovita je i brojka tri, koja je pratila i poznatog skladatelja i izumitelja. Tokatu i fugu u d-molu izvest će Zagrebačka filharmonija.

Drugi dio zaključuje Vilinski kralj Franza Schuberta, prema pjesmi Johana Wolfganga Goethea, kojom se daje važnost književniku i pjesniku kojega je izumitelj često citirao i štovao. Ona ujedno opisuje smrt sina na konju, što podsjeća na nesretan kraj Teslina brata, koji je ostavio biljeg velike tuge u njegovu životu. Aranžmane za skladbu Vilinski kralj potpisuje Marin Rabadan, a izvodit će je Hrvatski vokalni sastav Sveti Blaž i Zagrebačka filharmonija uz Teslinu zavojnicu.

Hrvatski vokalni sastav Sveti Blaž © Dario Lepoglavec

Posljednji dio pod nazivom Prijelaz sastoji se od tri autorske skladbe.

Tesline frekvencije potpisuje skladatelj Frano Đurović, a sastoji se od tri kontrastna stavka, attacca. Prvi stavak, To je ona druga slika, opisuje reminiscencije na Liku, Ameriku, Nijagaru. Drugi stavak, podnaslovljen Hvala ti, majko moja, opisuje Teslinu ljubav prema majci, a izvest će ga a cappella Hrvatski vokalni sastav Sveti Blaž. Treći stavak, Bez ispaljenog metka od nepoznatog strijelca, zamišljen je kao koncert za Teslinu zavojnicu i orkestar.

„Jedino čisto u Teslinu životu, osim posvećenosti svom poslu, bila je ljubav prema majci. Kada je čuo da se razboljela, odmah se vratio u Hrvatsku. Majka ga je čekala i čim je došla, umrla mu je na rukama. To je trenutak koji sam pokušao opisati. Zahvalu svojoj majci,” opisao je početni impuls za svoju skladbu autor Frano Đurović.

Frano Đurović / Foto: Matej Grgić

Sljedeća skladba, Let besmrtne ljubavi Marina Rabadana, opisuje Teslinu veliku ljubav prema golubovima, s kojima je živio u hotelu New Yorker, a posebno prema jednoj golubici. Kada je ta golubica umrla, umro je i on. Golubica može biti i simbol mira, koji je toliko želio i za koji je stvarao, vjerujući da radi za malog čovjeka, ali i Duha Svetoga – kao nadahnuće, nepresušna inspiracija i kiša ideja. I na koncu – simbol koji stoji kao opis jednog znanstvenika koji je bio izrazito duhovan i koji ruši predrasude o spajanju znanosti i duhovnosti. Kada tome pridodamo i umjetnost, vjerujemo da smo dobili tu brojku tri, koju je inkorporirao u svaki segment svog stvaralaštva i života.

„Ova skladba oda je jednoj nesebičnoj, neokaljanoj i čistoj ljubavi, koja ne poznaje prepreke i granice. Let golubice iznad New Yorka predstavlja slobodu duha i neopterećenost običnim i materijalnim. Vinuvši se u zrak, sve granice nestaju, svi okovi pucaju, sve se predrasude rasplinju, a ostaje samo ljubav. Bezgranična, beskonačna,” zaključuje Rabadan.

Marin Rabadan/Foto: ZGF

Posljednja skladba ne označava kraj, nego zapravo početak. Svjetlo skladatelja Dubravka Palanovića govori o besmrtnosti, odlasku, prelasku, zatvaranju kruga. Tu besmrtnost možemo interpretirati kroz duhovno vjerovanje, ali i kroz izume koje ne prestajemo otkrivati i kroz koje Nikola Tesla i dalje živi. Palanovićevu skladbu izvest će Zagrebačka filharmonija uz Hrvatski vokalni sastav Sveti Blaž i Teslinu zavojnicu. Stavak je opisao autor:

„Ovaj stavak ima puno simbolike, kao i cijela skladba. Naslov trećeg stavka Svjetlo slojevit je. S jedne strane možemo ga promatrati kao Teslino uvjerenje da se svi pretvaramo u svjetlo nakon smrti i da samim time ne umiremo. To je njegova religijska komponenta, koju je uvijek naglašavao. S druge strane, njegovi izumi vezani su za svjetlo, tj. svjetlo je produkt njegovih izuma. S treće strane, one biblijske, svjetlo je ono čemu težimo i k čemu idemo – Bog je svjetlost.”

Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Dawid Runtz i Zagrebačka filharmonija / Foto: Natjecanje Matačić

Ovaj je projekt režijski oblikovala Petra Radin koja je tim povodom rezimirala nastojanja:

“Tri praizvedbe, tri renomirana skladatelja stvaraju u čast Tesli. Ovo je oda znanstveniku kroz jezik glazbe, jezik koji je Nikola Tesla jako dobro poznavao. Ljubav između znanosti i umjetnosti potvrđuje i slogan sezone Zagrebačke filharmonije, a to je – Frekvencija srca. Vrhunsku glazbu izvodi najstariji hrvatski orkestar – Zagrebačka filharmonija, pod vodstvom šefa dirigenta Dawida Runtza. A ja sam presretna što napokon svjedočim onome što sam dugo sanjala – koncertu orkestra s Teslinom zavojnicom.

Čast je stvarati za genija čovječanstva koji nas je sve zadužio svojim pronalascima, ali i vjerom u dobro i velikodušnošću kojom nas je darivao za dobrobit čovjeka. Njegovi izumi na daljinsko upravljanje koje je patentirao baš u studenom, kada i mi obilježavamo veliku obljetnicu njegove smrti, bili su namijenjeni za povezivanje svijeta.

Odlomak iz njegove autobiografije Moji pronalasci urezuje svaku riječ u srcu jer gotovo utopijski iskreno vjeruje da će njegovi izumi doprinijeti tako željenom miru, spajati ljude koji će moći bolje komunicirati i više neće biti gladi, mržnje, bijede… Neće biti rata. Gdje smo danas i što bi rekao naš znanstvenik? Što svatko od nas može napraviti da njegova vizija zaživi u ovim danima kad ratovi bujaju svijetom? Vjerujem puno. Jer svi imamo ulogu. Mi našu igramo onako kako najbolje znamo – kroz umjetnost.

Vjerujemo da je nama umjetnicima ostavio veliku odgovornost da se neprestano nadahnjujemo i stvaramo i tako susrećemo velikog znanstvenika, genija, u najintimnijem djelu punine – u malenosti.”

Petak, 24.11. u 19:30, Velika dvorana Vatroslava Lisinskog
Dirigent: Dawid Runtz
Režija: Petra Radin
U izvedbi: Zagrebačka filharmonija i Hrvatski vokalni ansambl „Sv. Blaž”
Zavojnicu kreirao za Tehnički muzej: Ivan Kožar
Ličko nijemo kolo izvodi: Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Degenija” Gospić
Videokamera: Filip Bašić
Videomontaža: Sanja Pađen
Oblikovanje svjetla: Dina Marijanović
Glas Nikole Tesle: Vladimir Tintor
Postav scene: Branko Lepen

Ne preporuča se osobama s elektrostimulatorom srca i osobama s epilepsijom.

Moglo bi Vas zanimati