21
lip
2023
Vijesti

Trg Kralja Tomislava

Zagreb Classic otvaraju ansambli Hrvatske radiotelevizije

Zagreb Classic

share

Ovogodišnje izdanje manifestacije Zagreb Classic održat će se od 21. lipnja do 1. srpnja  na pozornici Trga Kralja Tomislava. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Manifestacija koja je započela 2016. i ove godine, bogatim programom klasične glazbe, jazza, opere i baleta, potvrđuje svoj kultni status među umjetnicima i ljubiteljima glazbe.

Na Svjetski dan glazbe, u srijedu 21. lipnja u 21 sat, koncert Simfonijskog orkestra HRT-a otvorit će ovogodišnji Zagreb Classic.

Koncert pod nazivocm San ljetne noći udružuje Simfonijski orkestar HRT-a i ansambl Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pod vodstvom maestra Martina Yatesa, koji se, uz iskustvo muziciranja s vodećim britanskim i skandinavskim orkestrima, osobito posvetio baletu, pa redovito predvodi izvedbe Kraljevskog baleta u londonskom Covent Gardenu.

Uz mladu i nagrađivanu sopranisticu Josipu Bilić te prvog violončelista Simfonijskog orkestra HRT-a Branimira Pustičkog u solističkim ulogama, vodit će nas kroz raskošnu orkestralno-plesnu priču, od sanjivog Sna ljetne noći sve do vatrene čarolije Žar-ptice!

Izravni prijenos na Prvom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija. 

Dan kasnije, u četvrtak 22. lipnja od 21 sat Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera predstavlja glazbu iz zlatnog doba američkih big band orkestara – razdoblja između 20-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, s naglaskom na eru swinga.

Upravo je to vrijeme velike popularnosti plesa za koji su glazbu osiguravali big bandovi u plesnim dvoranama i klubovima, kreirajući do danas nezaboravljenu i neprežaljenu eru osobitoga glamura, ali i nesputanog prepuštanja plesnim ritmovima uz sjajne izvedbe ponajboljih jazz glazbenika uživo.

Bogate harmonije, impresivne melodije, naglašen ritam i energičnost, isticanje solista i njihovih majstorija, sjaj plesnih dvorana – sve to pružaju nam popularne pjesme i standardi u raskošnim aranžmanima koje su proslavili glasoviti orkestri Counta Basieja, Dukea Ellingtona, Bennyja Goodmana i Glenna Millera.

A za dio programa nadahnut “starim” jazzom 1920-tih godina iz vremena prohibicije, koji se dolaskom swinga izgubio, zaslužan je trubač Jazz orkestra HRT-a, ujedno i skladatelj, Marko Šolman. U svojoj glazbi on oživljava stil koji se danas jako rijetko čuje ili se gotovo uopće ne čuje!

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija.

Moglo bi Vas zanimati