18
ožu
2023
Zagrebački festival

Dojmovi nakon 70. Zagrebačkog festivala

„Ponosno ćemo nositi titulu pobjednika!"

Feminnem i Alejuandro Buendija

Feminnem i Alejuandro Buendija /Matej Grgić

share

Raskošna produkcija, crveni tepih i blicevi fotoaparata dočekali su autore i izvođače 70. Zagrebačkog festivala.

Feminnem

Feminnem/Matej Grgić

Uzbuđenje i nervoza vladali su među glazbenicima čije su pjesme bile odabrane za veliku godišnjicu festivala koji je svoju dugu tradiciju započeo davne 1953. godine u mnogo drugačijem i manjem izdanju, s mnogo manje prijavljenih pjesama.

Među njima je i pjesma “Žar”, duet koji je nastao spontano na jednom opuštenom druženju, a izvele su ga dugogodišnje prijateljice Albina i Đana koje već u predvorju dvorane nisu mogle skinuti osmijeh s lica: „Uzbuđene smo, ali smo i opuštene nekako, super je atmosfera! Imamo jedna drugu i debitantice smo zajedno, pa je sve lakše.“, rekle su nam djevojke.

Za festival su se, kažu, pripremale uobičajenim druženjem. „Jele smo, družile smo se i opuštale“, rekla je Đana uz osmijeh. „Ma nemamo očekivanja za večeras, nama je super što smo tu, što se družimo sa stvarno super ljudima i super izvođačima. Drago nam je da se uopće možemo predstaviti sa svojom pjesmom, pa šta bude – bit će!“, rekla je Albina.

Feminnem i Alejuandro Buendija

Feminnem i Alejuandro Buendija/Matej Grgić

Pripreme su za raskošno i jubilarno izdanje festivala počele mjesecima prije, a pazilo se i na najsitnije detalje.

„Bio sam na svim probama pa mogu reći da sam smiren, sve ide kako treba, imamo odličnu ekipu, odlični su izvođači, odličan je orkestar. Bina mi se jako sviđa, rasvjeta je dobra, na svemu smo radili posljednjih mjeseci svi zajedno kao jedan dobar tim. Mislim da nas čeka jedan dobar festival sada, iduća dva sata“, izjavio je umjetnički direktor festivala, Branimir Mihaljević.

Osim festivalske večeri, ove je godine čitav tjedan bio posvećen događajima Zagrebačkog festivala: „Tjedan je prošao super, u srijedu smo promovirali monografiju 70 godina Zagrebačkog festivala. Knjiga je predivna, savjetujem svakome tko je ikad slušao ijednu hrvatsku pjesmu da uzme tu knjigu u ruke zato što je ona prekrasan odraz povijesti jer kroz intervjue prati vrijeme koje je bilo, kako se vrijeme mijenjalo, kako se glazba mijenjala, sve zajedno je jedan prekrasan album.

Sandra i Branimir Mihaljević/Matej Grgić

Dan kasnije promovirali smo i CD-e, ne samo festivalski CD nego i četverostruki album povodom 70 godina. Danas nam je festival i to nas baš jako veseli“, zaključio je Branimir netom prije svečane ceremonije.

Ovogodišnje je izdanje bilo jedinstvenom prilikom za prisjećanje najznačajnijih trenutaka i najsjajnijih zvijezda festivala, od kojih su mnoge danas smatrane legendama, velikanima i velikankama hrvatske glazbe. Prisjetili smo se jedinstvenog Ive Robića, a ceremonija je otvorena pjesmama “Golubovi” i “Ta tvoja ruka mala” u izvedbi Alena Đurasa i Zsa Zse.

Albina i Đana

Albina i Đana/Matej Grgić

Pjesme su izvedene u pratnji orkestra pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog te glazbenika predvođenih Antom Gelom.

Neni Belanu i Nikši Sviličiću uručena je nagrada za najbolju pjesmu po izboru radijskih nakladnika (“Žuti semafor”).

Pobjedu je 70. Zagrebačkog festivala odnijela pjesma “Trending u izvedbi grupe Feminnem i Alejuandra Buendije. Kolege su nakon ceremonije djevojke dočekali s pljeskom, a Nika, Neda i Pamela bile su oduševljene s plaketom u rukama: „Osjećamo se divno, stvarno!“

Neno Belan i Fiumens

Neno Belan i Fiumens/Matej Grgić

Na pitanje jesu li očekivale pobjedu jednoglasno i šokirano odgovaraju s „ne!“, na što se Neda našalila: „Ovo je najiskreniji ne koji si dobila u životu, to ti garantiram. Ovo smo si priželjkivale, mi smo se nadale, ali nismo to uopće imale u primisli. Zahvaljujemo žiriju što je prepoznao pjesmu i poantu, što su nas izglasali za pobjednice, mi ćemo titulu nositi ponosno cijele godine, a onda ćemo predati svoju krunu. Dok ne dobijemo neku novu krunu!“

U budućnosti im je jedino bitno da su zajedno, da se dobro zabavljaju i snimaju pjesme koje im se sviđaju, rekla je skromno Pamela.

Zsa Zsa i Alen Đuras

Zsa Zsa i Alen Đuras/Matej Grgić

Svoje nam je dojmove nakon nastupa ispričao i pjevač, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj i producent Elvis Sršen koji je na Zagrebačkom festivalu debitirao 2015. godine, a ovaj se put predstavio pjesmom “Do neba”: „Večeras sam upoznao neke ljude koji su tu svirali, žarili i palili u onim nekim starim, pravim vremenima i baš sam osjećao neko strahopoštovanje i bio sam baš ispunjen jer sam ja isto dio te neke cijele priče, super je osjećaj!

Ovo mi je bio peti nastup na Zagrebačkom festivalu. Osjećam se odlično, k’o doma! Stvarno je bilo super, odličan bend, baš je bilo lijepo ispunjeno i sad idemo na after!“

Sve pjesme sa 70. Zagrebačkog festivala možete preslušati ovdje.

Moglo bi Vas zanimati