18
ruj
2022
Intervju

Tragovi: od križaljke do albuma

Tragovi

U očekivanju prvijenca nastupi su svaki vikend (Foto: Jakov Simović)

share

Mladi bend iz Koprivnice Tragovi uskoro će objaviti nastupni album Na staroj adresi. Osim hitova koji potpisuju renomirani skladatelji hrvatske pop glazbe, album će sadržavati i njihovu prvu autorsku pjesmu, “Nota života”


Grupa Tragovi nedavno je izdala pjesmu “Nota života” koja najavljuje njihov album prvijenac Na staroj adresi. Za grupu koja je poznata po ljubavnim pjesmama ovo je prekretnica, jer je riječ o njihovoj prvoj autorskoj pjesmi. Svi članovi Tragova glazbeno su obrazovani, a i sami se vole pohvaliti kako su jedan od rijetkih bendova na domaćoj glazbenoj sceni koji od početka djeluju u istom sastavu: Dejan Petričević – gitarist, Dario Horvatić – basist, Kristijan Petrikovski – bubnjar, Dominik Šikulec – klavijaturist i Mihael Bogčev – vokal.

Karijeru su počeli 2017. godine, pjesmom “Sve na ljubav miriše”, duetom s Denisom Dumančićem iz Letećeg odreda. Denis je napisao sedam od deset pjesama na njihovom albumu, a ostali autori glazbe, teksta i aranžmana su također poznata imena kao što su Nenad Ninčević, Antonija Šola, Fayo, Sergej Ćetković, Branimir Mihaljević

Dugotrajni bendovi vrijedni su divljenja

„Denis nam je svima idol iz mlađih dana, kao i pjesme koje je radio s Letećim odredom, tako da nam je bio prvi izbor, a tako smo mu i pristupili. Na samom početku nismo očekivali da ćemo na prvom albumu imati čak sedam njegovih pjesama. Uz Denisa, svaki član benda ima neke svoje glazbene uzore, ali svi se slažemo u tome da bendovi, domaći i svjetski, koji imaju karijere preko dvadesetak godina – da su vrijedni divljenja. Tu su, dakle, bendovi kao što su AC/DC, Europe, Bon Jovi, Plavi orkestar, Bijelo dugme, Parni valjak, Prljavo kazalište i mnogi drugi…“, veli Mihael.

Uvijek je zanimljiva priča o tome kako je neka grupe dobila ime. Tragovi su ime našli u križaljci.

„Naš bubnjar Kristijan zaslužan je za ime koje je nastalo slučajno jer se nalazilo kao pojam u križaljci koju je ispunjavao za vrijeme godišnjeg odmora na plaži. Možda baš zato volimo snimati spotove na pješčanim plažama.“

Tragovi

Tragovi su nastupali pred dvije tisuće ljudi (Foto: Jakov Simović)

Svaki početak je težak, pa su tako i Tragovi na početku karijere svirali za putne troškove.

„Bili smo željni dokazivanja i gladni uspjeha! Htjeli smo nastupati svaki vikend, petak i subotu i zbog toga smo morali pristajati na svakojake ponude ugostitelja, samo kako bismo zasvirali. Za prvi singl smo dugo štedjeli kako bismo mogli što kvalitetnije snimiti i promovirati pjesmu“, kazao je pjevač Tragova.

Jedan od njihovih najvećih koncerata bio je kada su bili predgrupa Željku Joksimoviću na koncertu u varaždinskoj Areni. Taj koncert će, kažu, pamtiti po nekoliko stvari.

„To je koncert koji je svakako obilježio našu karijeru, jer smo tada krenuli u suradnju s Denisom Dumančićem koji nas je došao po prvi puta čuti uživo. Noge su nam klecale na prvoj pjesmi, ja sam pozdravio publiku u Zagrebu, a mi nastupali u Varaždinu. Jednom riječju – kaos, ali već nakon prve pjesme je sve krenulo super. Malo-pomalo došli su veći samostalni koncerti, pa se tako rado prisjećamo koncerata za doček Nove godine u Koprivnici i Čakovcu gdje nas je slušalo preko dvije tisuće ljudi“, prisjetio se Mihael.

Spontana suradnja

Ove godine imali su i hit s pjesmom “Da si mi tu” koju je napisao Sergej Ćetković, jedna od najvećih regionalnih zvijezda.

„Suradnja se dogodila spontano, kao i s većinom pjesama koje su na albumu. Snimali smo pjesmu ”Ružmarin” u Popmark studiju u kojem Sergej također snima svoje pjesme i tako izrazili želju da nam ponudi neku od svojih autorskih pjesama. Poslao nam je dvije stvari i jedna od tih bila je ”Da si mi tu”, na koju smo se odmah svi naježili kad smo je čuli. Sergej je super lik, vrlo jednostavan i drag“, dodao je Bogčev. Tragovi imaju i puno fanova s kojima redovito komuniciraju na društvenim mrežama. Tamo i objavljuju videe s nastupa uživo, stavljaju datume nastupa, povremeno imaju i nagradne igre.

„Glazbena scena je sve veća i raznolika, što je odlično jer slušatelji i publika imaju velik i kvalitetan izbor. S druge strane, izvođačima je teže isplivati na površinu baš zbog te gustoće pjesama i stilova. Mislimo da je kontinuitet, neprestani trud i rad jedina i glavna formula za opstati i uspjeti na glazbenoj sceni“, mišljenja je pjevač Tragova koji bi volio da idući duet snimiti s nekom ženskom mlađom izvođačicom.

„Tempo nam je sto na sat. Nastupi su nam svakog vikenda, a preko tjedna imamo probe, snimamo u studiju i bavimo se društvenim mrežama. U narednom razdoblju nastupat ćemo u Koprivnici, Sračincu, Čakovcu, Varaždinu i Murskoj Soboti u Sloveniji“, zaključio je Bogčev.

Moglo bi Vas zanimati