15
srp
2023
Izvještaj

Acoustic Project i Darija Auguštan

15. Opera Selecta u Trogiru: Malo domoljublja i domaćih prilika

Darija Auguštan i Acoustic Project Opera Selecta

Darija Auguštan i Acoustic Project / Foto © Opera Selecta

share

Trogir slavi 15. izdanje festivala Opera Selecta

U četvrtak, 13. srpnja, je u Trogiru otvorena 15. Opera Selecta, festival koji, kako mu ime i kaže, njeguje istančani ukus za opernu glazbu. Između opere gala i modne revije uz klasiku festival je dobar primjer popularizacije klasične glazbe. Sustavno predstavljanje operne umjetnosti u gradu bez opernog ansambla inicijativa je već sama po sebi vrijedna divljenja. Nju sve te godine sustavno uspješno provodi istoimena organizacija strastvenih poklonika opere koju čine pijanist Vinko Buble, stomatolog Petar Žuljević Stariji, ekonomistica Natalija Vukelić i student medicine Petar Žuljević Mlađi.

Foto © Opera Selecta

Uz svesrdnu podršku grada svakog ljeta Trogirani i njihovi gosti mogu uživati u izvedbama ponajboljih svjetskih opernih solista koji najčešće prvi put gostuju u Hrvatskoj. Saveznica za kontakte sa svijetom proteklih im je godina bila pijanistica i klavirski pedagog Olga Cinkoburova, regrutirajući najčešće soliste iz berlinskih opera ili moskovskog Boljšoj teatra, no ovaj su put organizatori s pravom zamijetili da jednak tretman zaslužuju i domaći interpreti.

Kako nam je otkrila Natalija Vukelić, „Organizacijski odbor je svoj 15. rođendan odlučio smjestiti u Hrvatsku, s hrvatskim izvođačima, uz malo domoljublja i domaćih prilika, dokazati da i naši izvođači zaslužuju ako ne iste, onda i više pozicije u svijetu opere”. Zaista svjedočimo rađanju novog naraštaja vrsnih opernih pjevača i na pragu smo nekog potencijalnog novog zlatnog doba hrvatske opere.

Darija Auguštan u repertoarnom crossoveru

Prva u nizu u večeri otvorenja publici Opere Selecte predstavila se sve traženija mlada sopranistica Darija Auguštan, nastupivši u ležernom crossoverskom programu američkih umrlih i domaćih živućih skladatelja, koji tako leži vrućoj ljetnoj noći pod otvorenim nebom.

Foto © Opera Selecta

Njezin je „prateći bend” bio poznati hrvatski fusion ansambl Acoustic Project u kojemu muziciraju desetorica vrhunskih instrumentalista. Sve ih je okupio skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, želeći hrvatsku glazbenu scenu obogatiti spojem klasike, jazza i etna u ponajboljim izvođačkim kreacijama i improvizacijama.

Foto © Opera Selecta

Najprije mu je cilj bio izvoditi njegove autorske skladbe sklone eklekticizmu i vrludanju kroz žanrove, ali je s vremenom profilirao svoje članstvo na one glazbenike koji su i sami skloni autorskom izričaju, inovaciji i improvizaciji. Premda s vremena na vrijeme mijenjaju pojedine suradnike, na prvom nastupu ansambla u trogirskoj Kuli Kamerlengo u Acoustic Projectu muzicirali su slovenski flautist Marko Zupan te redom Hrvati: oboist Branko Mihanović, saksofonist Goran Jurković, pijanist Viktor Čižić, udaraljkaš Renato Palatinuš, violinisti Marco Graziani i Val Bakrač, violist Aleksandar Jakopanec, violončelist Petar Kovačić i sam spomenuti osnivač te umjetnički voditelj Dubravko Palanović na kontrabasu.

Foto © Opera Selecta

Program je krenuo ulomcima iz opere Porgy and Bess Georgea Gershwina čiji je orkestar Palanović sveo na neobičnu „desetorku” kojoj se pridružio fleksibilni glas Darije Auguštan u hitovima poput Summer time i My man’s gone now. „Ja uvijek volim izlaziti malo iz okvira”, otkrila nam je Darija i u nastavku rekla kako obožava na taj način približiti operu ljudima koji ne idu u kazališta ili koncertne dvorane.

Glazba i poezija hrvatskih autora

Uslijedila je jednako pitka ambijentalna instrumentalna skladba Četri lita i četiri zime dubrovačkog skladatelja i gitarista Srđana Berdovića, s kojim Acoustic Project često autorski surađuje. Berdović piše osunčanu ritmičku glazbu bez opterećenja, rado ga slušaju, a i izvode svi, a posebice rado koristi jazzy elemente i pojedinim dionicama prepušta mogućnost slobode u improvizaciji. Premda je u svijetu uz njegov Adagio najizvođenija skladba iz njegova repertoara, solopjesma Sure on this shining night, op. 13 br. 2 Samuela Barbera rijetko se čuje na ovim prostorima, a lijepu je orkestraciju za ansambl ovaj put sastavio violist Acoustic Projecta, Aleksandar Jakopanec.

Foto © Opera Selecta

U latino ozračje večer je skrenula uz ulomke 5. Bachianas brasileiras Heitora Villa-Lobosa, gdje je na nov način zazvonio sopran Darije Auguštan, da bismo naposlijetku čuli i skladbu koju je na stihove Josipa Pupačića Dubravko Palanović posvetio njoj: Slobodan život djelo je koje otkriva neka nova specifična lirsko-mistična nadahnuća ovog vibrantnog skladatelja i glazbenika.

Foto © Opera Selecta

„Najprije me privukao njezin glas za koji sam svakako želio pisati, ali kad sam s vremenom otkrio svu širinu njezinih vokalnih sposobnosti i afiniteta, kad sam uočio da je sklona fuzijama raznoraznim, naša je suradnja prešla na višu razinu i mislim da se sada sjajno slažemo”, kaže Palanović koji je na program svojeg ansambla smjestio i stavke s njihova posljednjeg albuma Furious Dance: Toji snovi, Divlji tanac, Sjećam se Plavog trnaca, Slobodan život, Mistični putevi Istre, U očima led i sjaj te Kamene zvijezde.

Večer je donijela sve ono što Acoustic Project predstavlja, uz dodatak predivnog fleksibilnog glasa Darije Auguštan, a glazbenicima nisu zasmetali ni zvukovi aviona ni helikoptera s obližnje zračne luke jer sve je te ljetne večeri išlo u prilog pozitivnim vibracijama uz dobru glazbu.

Foto © Opera Selecta

Opera Selecta nastavlja se u ponedjeljak Opera Gala koncertom uz Simfonijski orkestar HRT-a u trogirskoj Kuli Kamerlengo, kada će pod vodstvom Pavla Zajceva kao solisti nastupiti Marija Kuhar Šoša, Terezija Kusanović i Filip Filipović.

Foto © Opera Selecta

_______

Sufinancirano sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Moglo bi Vas zanimati