03
lip
2023
Izvještaj

DRUGI DAN

Zagreb Beer Fest: Razigrana Djeca! i rutinirani odrasli

Zagreb Beer Fest 2

Popodnevni urnebes: Djeca! / Foto: Julijan Labrović

share

Drugi dan Zagreb Beer Festa sasvim je potvrdio da su Djeca! narasla i imaju otvorene puteve za snažniji proboj na regionalnu scenu. Ostalo je bilo u granicama očekivanoga

 

Zagreb beer Fest 2

Recept za dobru zabavu: pivo, glazba i street food / Foto: Julijan Labrović

Zagreb Beer Fest ponudio je ove godine oko 180 vrsta piva u startu, a već drugog dana ponuda se smanjila jer je očito kako pivari nisu očekivali dnevni posjet deset pa i dvadeset tisuća ljudi. Vjerojatno bi promet bio i veći da se u 23 sata nije isključivao razglas, a u ponoć je Trg Franje Tuđmana zavio mrkli mrak.

Publika koja je drugog dana stizala radi glazbe uglavnom su bili poklonici Krankšvestera, tako da je ostatak lineupa svirao ili pred praznom tratinom (Orvel, makedonski Funk Shui) ili pred kombinacijom vlastitih i pivskih poklonika (Djeca!, Artan Lili). Kako je kiša padala i u četvrtak i u petak, tlo je upravo pred pozornicom bilo blatnjavo i raskvašeno, no do nastupa Artan Lili, ipak se blato nije hvatalo za obuću. Koncertna satnica koja starta u 16:15 uistinu nije zahvalna za izvođače, ali pivari mogu od zadovoljstva trljati hmelj. U to doba se moglo bez problema doći za neki od štandova i naručiti pivo, no za vrijeme nastupa Krankšvestera čekalo se 15-20 minuta.

Zagreb Beer Fest 2

Gosti iz Makedonije: Funk Shui / Foto: Julijan Labrović

Premda je Krankšvester nastupio u noćnom terminu uz podršku gotovo 15 tisuća posjetitelja (a većina je stigla na kraju nastupa Artan Lili), pravi posao odradila su Djeca! Učestalim nastupima s pridruženom formacijom Pocket Palme, Djeca! djeluju sve čvršće i uigranije i to na velikoj pozornici. Prije tjedan dana bili su predgrupa Buču Kesidiju na Šalati, no prema pokazanome nije nemoguće da se dogodi potpuno obratno. Naime, očito je bilo kako Buč Kesidi svira na matricama, dok su grupi Djeca! matrice tek dodatak na instrumentalni iskaz.

Buč Kesidi su nastupali prije četiri godine kao predgrupa skupini Artan Lili u Saxu, i u tom regionalnom kolopletu sigurno je da rastuća kvaliteta sva tri benda u pojedinim trenucima može rezultirati različitim razinama popularnosti na pojedinim tržištima. Skladbe “Želim s tobom sve” i “Energija” uistinu su koncertni razarači, a sintesajzerska podrška dvojca Pocket Palma iznimno su akcelerirala koncertni zvuk. Možda je vrijeme da se reizda njihov ne baš zapažen prvijenac Kad čuješ ovaj zvuk s kakvim remiksima iz bendovske radinosti.

Zagreb Beer Fest 2

Dječja posla / Foto: Julijan Labrović

Artan Lili čest su i drag gost zagrebačkih pozornica, a najavili su samostalni koncert 2. prosinca u Tvornici. Na Zagreb Beer Festu sigurno su odvozili festivalski set no sve je bilo u granicama rutine. Jednostavno, bend nije imao dovoljno vremena za razmahati se, pa je izveo nepotpunu kolekciju hitova uz sasvim novu pjesmu “Peti dan”. Uigrani melodijski manirizmi bračnog para Slačala, stameni ritam Marka Ajkovića i prije svega sitan gitaristički vez Ivana Skopuloviča i dalje pozicioniraju Artan Lili u vrh regionalne scene. U tom smislu, sigurno je da bi bend bio još uvjerljiviji da je nastupio u atraktivnijem terminu.

S obzirom da je INmusic nestao, Zagreb Beer Fest se ove godine nameće kao najveći festival popularne glazbe u glavnom gradu, pa u ovisnosti o posjeti, možda se može razmišljati i o mogućnosti postavljanja dvije pozornice, na istom mjestu ili negdje drugdje.

Zagreb Beer Fest 2

Artan Lili: kvaliteta koja traje / Foto: Julijan Labrović

Krankšvester su snažnim i silovitim nastupom potvrdili svoj status rap-zvijezda. Sett i 3ki Stil isporučili su kolekciju svojih vulagarnih, neprimjerenih, na sve načine nekorektnih i prilično zabavnih stihova na opće oduševljenje poklonika. Njihov je nastup pokazao kako na nastupima mogu žariti i paliti, iako su medijski uglavnom na margini. Pa ipak, imaju Porina u vitrini, a sigurno je kako Tvornica nije njihov krajnji domet.

Zagreb Beer Fest nastavlja se danas nastupima grupa Keni nije mrtav, Elvis Sršen & Disco Blues, Bad Daughter, Pocket Palma, Pips, Chips & Videoclips te Gršea.

Zagreb Beer Fest 2

Krakšvester su zapalili čak 15 tisća posjetitelja / Foto: Julijan Labrović

Moglo bi Vas zanimati