18
stu
2023
Priče

SKLADBE POSVEĆENE GRADU HEROJU

Vukovar i danas živi u pjesmi

Vukovar

Kadar iz spota Zemlja heroja

share

Studeni je mjesec u kojem se sa sjetom sjećamo 1991. godine, posebice teških dana obrane Vukovara i Škabrnje. Pjesma je oduvijek bila velika pokretačka snaga pa tako i u Domovinskom ratu. I danas se sjećamo legendarnih pjesama posvećenih Domovinskom ratu, posebice Vukovaru

 

Neke od najpoznatijih pjesama posvećenih Vukovaru su: Hrvoje Hegedušić – ”Vukovar”, Šima Jovanovac – ”Gradu na Dunavu”, Zlatko Pejaković – ”Nemoj Dunave”.

Zlatni dukati snimili su nekoliko pjesama na tu temu: ”Vukovar, Vukovar” (1992.) i ”Jesam li u Vukovaru” (1993.). Branko Čulić Vukovarac također je nekoliko pjesama posvetio svom Vukovaru: ”Pjesma Vukovaru”, ”Tiho teci Dunave”, ”Milijun suza”, ”Moj Dunave”, ”Pjesma 204. vukovarske brigade”.

Neke od njih su s vremenom doživjele i neke zanimljive obrade, poput pjesme ”Vukovar” Hrvoja Hegedušića, koja ima nekoliko tamburaških i klapskih verzija, od kojih svakako ističem dvije obrade klape Sveti Juraj HRM, onu tamburašku te klavirsku verziju.

I na Bonofestu, festivalu duhovne glazbe koji je održavan u Vukovaru, dio pjesama bio je posvećen toj tematici: Blanka Došen – ”Dar za Vukovar” (2006.), Zoran Hornjak – ”Ja ti vjerujem” (2016.), Marta Mandić i TS Patria – ”Vukovaru sveto ime”, Čedo Antolić – ”Slavonija” (2006.), Novo svitanje – ”Tajna skrivena od mudrih” (2007.), Vlatka Kopić Tena – ”Obasjaj suncem Vukovar” (2009.),  TS Ravnica – ”O Grade boli” (2009.) te ”Reci, reci plavi Dunave” (2011.).

Pjesme o herojskoj obrani Vukovara nisu snimane samo tih dana nego i kasnije. Povodom 25. obljetnice stradanja Vukovara, dakle 2016. godine, snimljeno je nekoliko skladbi. Dragutin Zeljković snimio je skladbu Krešimira Jakumetovića ”Kraj rijeke dvije”, Branko Medak snimio je pjesmu ”Vukovar”, za koju je napisao tekst, a glazbu Domagoj Mustapić, dok je Josipa Ančurovski snimila vlastitu skladbu naziva ”Cesta sanjara”. Iste godine i Najbolji hrvatski tamburaši snimili su pjesmu Marija Vestića, ”Pismo Vukovaru”.

Splitski crkveni zbor mladih Veritas aeterna u suradnji s prijateljima iz grupe Dalmatino i klape Adriaticum snimili su 2016. godine skladbu ”Grad heroj”. Stihove pjesme napisao je svećenik son Alen Keri, a glazbu Antonio Grkeš, voditelj zbora Veritas aeterna. Glavni glumac u spotu splitski je glumac Pere Eranović, sin poginuloga hrvatskog branitelja, koji je bio i u spotu ”Oči u oči” klape Sveti Juraj HRM.

Splitski duhovni sastav Izidor u suradnji s klapom Kontra snimio je 2018. godine skladbu Nikše Krpetića naziva ”Iznad neba golubica bijela”

Blanka Došen 2019. godine snimila je skladbu ”Pjesma za tebe”, za koju je tekst napisala Iva Čuvalo, a glazbu autor ovog teksta, Slavko Nedić. Klapa Sveti Juraj HRM, koja na svom repertoaru ima puno pjesama domoljubnog karaktera, 2019. godine snimili su i vlastitu skladbu na temu Vukovara ”Molitva za ravnicu”, koju je napisao Mario Božić.

Sljedeće, 2020. godine snimljeno je nekoliko pjesama na temu Vukovara. Ekipa glazbenika okupljena pod imenom Hrvatski glazbeni band aid snimili su skladbu ”Vukovarski advent” za koju je tekst napisao Nikola Kristić, a glazbu Luka Udjbinac. Lucija Zovko u pratnji  Josipa Vukoje na gitari snimila je vlastitu skladbu ”Memento”, a Zaprešić Boysi ”Moj Vukovar”, koju je na tekst Marka Novosela napisao Ante Pecotić.

Ovdje svakako treba spomenuti i skladbu ”Na dva mjesta ja sam” Branimira Mikića i Aleksandra Homokyja, koju su izveli Stjepan Jeršek Štef i Miomir Bubalo Miško. Riječ je o pjesmi koja spaja patnju Vukovara i Škabrnje.

Walter Neno Neugebauer snimio je 2021. godine vlastitu skladbu ”Pjevaj mi o Vukovaru”. Isto je učinio i Zvonko Palić Jonathan snimivši vlastitu, skoro osam minutnu poemu ”Izađite na svijetlo”.

Stanko Šarić, sâm bez svojih Najboljih tamburaša, snimio je dvije skladbe na tu tematiku: ”Heroj Marko Babić” (2019.) i ”Dunav moj tiho teče” (2022.).

I za kraj ostavio sam dvije ovogodišnje skladbe posvećene Vukovaru i Škabrnji.

Već spomenuti Pere Eranović, koji se kao glumac pojavljivao u pjesmama klapa Sveti Juraj i Veritas aeterna sa svojim sympho metal bandom Croatica snimio je ove godine skladbu ”Crni čelik” u spomen na poginule pripadnike HOS-a, koji su bili jedan od stupova obrane Vukovara. Ovo je Croatici četvrta pjesma na temu Domovinskog rata. Niz su započeli skladbom ”Groblje tenkova” (2020.), nastavili pjesmama ”Oluja” (2021.) i ”Za barjak svet” (2022.).

Mario Rucner okupio je vrlo zanimljivu ekipu u Rucner projektu te snimio skladbu ”Zemlja heroja”. Pjesmu je napisao Sven Gleđa, a izvode je: Marko Perković Thompson, Tomislav Brači. Mate Bulić, Stanko Šarić, Dražen Žanko, EX Ladarice i Mario Rucner.

Moglo bi Vas zanimati