15
tra
2024
Čitaj

nekad nije tvoj dan

10 pjesama koje nisu pobijedile na Zagrebačkom festivalu

Zagrebački festival

share

Od davne 1953. godine, Zagrebački festival utkan je u glazbeno tkivo Hrvatske kao najstariji festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe, koji je u zadnjih sedam desetljeća iznjedrio neke od legendarnih pobjedničkih hitova poput “Golubova” Ive Robića, “Kuće za ptice” Gabi Novak, pa sve do “Ptica” Matije Cveka.

Ok, da ne bi sve bilo u znaku ptica, izdvojimo primjerice i “Sve u meni se budi” Kedže & Zsa Zse, “Dok razmišljam o nama” Josipe Lisac i još jedan evergreen Ive Robića, pjesmu “Ta tvoja ruka mala” kao neke od slavljenika festivala.

S razlogom kažu da povijest pamti pobjednike, ali što kad u nekim situacijama jednostavno ima premalo mjesta na postolju? S time na umu, uoči njegovog 71. izdanja, donosimo naš izbor deset pjesama koje nisu pobijedile na Zagrebačkom festivalu ali su svejedno ostavile značajan trag kako na izvođačima, tako i na publici.

Fantomi – “Sretan Božić svakome” (B. Heatlie / R.Mareković)

Razumno je pretpostaviti da možeš doslovno bilo kome započeti “Snijeg svud pada…” i da će, gotovo pa instinktivno znati nastaviti pjesmu. Jedna od omiljenih hrvatskih božićnih pjesama predstavljena je upravo na Zagrebačkom festivalu 1992. godine, međutim pobjedu je ipak odnijela Anamarija s pjesmom “Voli me il oslobodi me” koje se, ironično, samo rijetki danas sjećaju.

Osim što je postala nezaobilazan dio svake božićne playliste, ova pjesma donijela nam je i legendarni stih “pas će mačku pokloniti značku” zbog koje vjerujemo da je ipak mogla, makar simbolično, pobijediti u nekoj zasebnoj kategoriji.

Ilan Kabiljo – “Kad nema ljubavi” (I. Kabiljo / Vanna)

Daleko najveći hit Ilana Kabilja i monumentalna pjesma cro-dance ere nije pobijedila na Zagrebačkom festivalu 1995., ali Ilana može tješiti da nije pobijedio niti itko drugi. Naime, od 1994. do 1999. Festival nije bio natjecateljskog karaktera ali da je, sigurni smo da bi upravo Ilan bio najveći favorit godine.

Senna M – “Beba” (S. Galijašević / F. Buljubašić)

Uz nezaobilazni “Tuc-tuc”, smash-hit legendarnog Senne M-a predstavljen je na Zg Festu 1993. godine i izgubio od Maje Blagdan i njezine “Ti si čovjek moj”. Inače, Maja Blagdan je samo tri godine ranije napustila sastav Stijene, te je upravo preselila u Zagreb i započinjala samostalnu karijeru. Te je godine osvojila i nagradu Porin za najboljeg novog izvođača, a godinu prije je također slavila na Zagrebačkom festivalu s pjesmom “Santa Maria”.

Dalmatino – “Božić bijeli” (I. Jagnjić / I. Jagnjić)

Još jednoj božićnoj pjesmi pobjeda je izmakla za dlaku, možda zbog toga što publika i žiri još uvijek naprosto nisu bili u potpunosti u božićnom duhu. Pobjedu je odnijela Zdenka Kovačiček s pjesmom “Vrati se u moje dane”, ali s vremenom se upravo “Božić bijeli” pokazao kao jedna od najpopularnijih pjesama grupe Dalmatino.

Jacques Houdek – “Kad nekoga voliš” (I. Škunca / I. Škunca)

Nažalost Jacques je, kao i svi ostali sudionici Zagrebačkog festivala 2017. godine gotovo pa bio predodređen za maksimalno drugu poziciju, s obzirom na to da su se iste godine natjecali Kedžo i Zsa Zsa s megahitom “Sve u meni se budi” koji je nakon samog festivala pokorio radijske postaje i Internet te omogućio Zsa Zsi da se gotovo preko noći iz no-namea pretvori u jedno od najzanimljivijih imena hrvatske glazbe.

Silente – “Idi” (S. Karamehmedović / T. Karamehmedović)

Nakon što su 2015. godine pobijedili s pjesmom “Čudna ili čudesna”, 2022. godine su ipak postolje morali prepustiti Detouru. Svejedno, pjesma “Idi” je i dalje Lovcima na čudesa jedna od najljepših pjesama, a svi koji su ikad sudjelovali u grupnom pjevanju iste na jednom od njihovih koncerata, znat će da pjesma stvarno ima posebno mjesto u srcima publike.

Divas – “Oprosti mi” (D. Juranović, I. Husar / I. Husar)

Nažalost, Divasice su danas uspomena na neko staro vrijeme u kojem je svjetskom i domaćom scenom vladao funky r’n’b, i njihovim nestankom kao da je završila era girl-power supergrupa u Hrvatskoj. Svejedno, vrijeme se mijenja ali glazba ostaje, tako da uz pjesme “Da ili ne”, “Funky manijak” i “Sexy cool”, “Oprosti mi” stoji kao jedan od njihovih najsjajnijih trenutaka.

Natjecale su se 1999. a iste godine u konkurenciji su bili i Petar Grašo s pjesmom “Utorak”, kao i Danijela Martinović s “Danima, godinama, satima”.

Pavel – “Čuvaj me” (A. Šerić / A. Šerić)

O glazbenim i poetskim vještinama Aljoše Šerića ne treba puno govoriti, opće je poznato da se radi o jednom od najtalentiranijih i najcjenjenijih hrvatskih autora. Upravo ova pjesma se, uz “Zbog tebe”, uspjela pokazati kao ulazna točka za mnoge nove fanove Pavela, koji su onda na raspolaganju imali čitav njihov repertoar za istraživanje i preslušavanje.

Ipak, te godine zvijezde su bile naklonjene Općoj opasnosti, koja je odnijela pobjedu s pjesmom “Tragovi”.

Z++ – “Moj svijet” (Z. Husnjak / Z. Husnjak)

Nakon što je ulovio pažnju stilski bliske publike svojom obradom pjesme “Crno i zlatno“, Z++ se na valu tog uspjeha predstavio i široj javnosti s pjesmom “Moj svijet” koja je i danas mnogima jedna od omiljenih. Nesreća je prvenstveno u tome što se iste godine natjecao i Matija Cvek s “Ptice”, protiv kojeg praktički nitko nije imao šanse.

Kuku$ – “Nema pravila” (A. Vuica, M. Kljenak / I. Hilje, I. Godina)

Iako mnogi fanovi favoriziraju starije stvari s albuma “Anđeli i bomboni”, mrvicu nježnija stvar Kuku$-a “Nema pravila” osvojila je treće mjesto na Zagrebačkom festivalu 2021. godine i još uvijek stoji kao jedna od njihovih najslušanijih pjesama na YouTubeu, a stih “Ova igra gruba nema pravila” bit će poznat i mnogima koji nisu žanrovski bliski.

Ovako visok plasman Kuku$-a možda najbolje pokazuje kako se festival promijenio i pratio nove trendove i ukuse publike, jer doći od Drage Diklića i Ive Robića do Kuku$-a nije mali zaokret.

Uz standardnu Kuku$ postavu, back vokale je oplemenila i Zsa Zsa, a finalni gospel dio pjesme uistinu zvuči predivno, čak i za uši koje nisu navikle na trap.


 

Ovogodišnji Zagrebački festival održat će se 19.4. u City Plazi Zagreb, a između ostalih nastupit će IDEM, Mia Dimšić & Doris Kosović, Natali Dizdar i mnogi drugi. Skriva li se među njima još neka pjesma o kojoj će se pisati i za deset godina – vrijeme će pokazati.

 

 

 

 

 

Moglo bi Vas zanimati