22
ruj
2023
Vijesti

Mlada imena trap glazbe

Bliži se Lil Drito iz Tvornice

Baks

Baks /Marko Lopac

share

Gen-z publika je i ove godine iskazala veliki interes za festival – preostalo je još 300 ulaznica do rasprodanog kapaciteta

Nakon premijernog i rasprodanog predstavljanja prošle godine, Lil Drito iz Tvornice na pozornicu zagrebačke Tvornice kulture ponovno dovodi najistaknutija imena nove generacije trap i r’n’b žanrova u regiji. Dvadeset glazbenika i glazbenica nastupit će 30. rujna na drugom po redu izdanju ovog unikatnog festivala, koji daje snažnu podršku mladim imenima regionalne scene, a ovogodišnji line-up predvode TTM, Peki, Mlada Beba i Baks.

Ovo mi je drugi po redu Lil Drito iz Tvornice i publika može od mene i ove godine očekivati jedinstven doživljaj i ludilo.

„Sve se zna, očekujte eksplozivni nastup s pokojim iznenađenjem. Zagrebačka publika nas poznaje još od skromnog prvijenca sa Drita iz MSU-a 2020-e godine, a od tada smo kroz više festivalskih nastupa i jednog solo, tu postali pa može se reći “domaći”. Mi volimo njih, oni vole nas i tu se stvara fuzija koja garantira dobar provod“, rekli su dečki iz grupe TTM.

Zamišljen kao koncertna platforma za isticanje novih imena na domaćoj glazbenoj sceni, Lil Drito je kao jednodnevni festival već u svom prvom izdanju prošle godine okupio novu generaciju izvođača i izvođačica trap i r&b žanrova, nepoznatih većem dijelu javnosti, ali dobro poznatih gen-z publici, a događanje je bilo rasprodano.

U svom drugom izdanju, festival proširuje line-up, pa tako u Tvornicu kulture u subotu, 30. rujna, stiže dvadeset izvođača i izvođačica iz regije, a za neka od njih ovo će ujedno biti i prvi nastup na pozornici ovog kultnog zagrebačkog koncertnog prostora.

Neki od njih već su postali miljenici svoje publike te iza sebe imaju rasprodane koncerte i istaknute albume. Tako ovogodišnji line-up predvodi Baks, 19-godišnji reper iz Velike Gorice, koji je prošle godine oduševio svojim nastupom na Lil Dritu, a zatim su uslijedili i istaknuti nastupi na festivalima Drito iz Boćarskog i Drito iz Osijeka, Beat na moru, kao i Graffiti na gradele. Publiku je osvojio i s albumom DOPAMIN, s kojeg se istaknuo singl “mama, zaljubio sam se u njene ožiljke”, s kojim je dosegnuo i 19. mjesto na Billboard Croatia Songs chartu.

Svoju snažnu koncertnu energiju na Lil Drito donosi i Peki, 20-godišnji reper iz Drniša koji iza sebe ima dva EP izdanja, samostalni “Druga strana lica” i zajednički s Borom Balboom, D33, s kojeg se posebno istaknuo i koncertni favorit publike, pjesma “Panama”. Nastup na prošlogodišnjem Lil Dritu bio mu je prvi nastup uživo, stoga se s nestrpljenjem čeka vratiti na ovu festivalsku pozornicu: „Ove godine ekipa na Lil Dritu može očekivat još luđeg mene, ipak je prošlo nešto nastupa i kroz moje prste. pa će sigurno bit drugačija slika nego na prošlogodišnjem Lil Dritu, kada mi je to bio prvi nastup uopće. I dalje ću biti onaj ludi energični Peki gore na stageu“

Na pozornicu Lil Drita stiže i Mlada Beba, reperica iz Subotice, a porijeklom Ukrajinka. Iza sebe ima nekoliko zamijećenih singlova poput “Ti i ja” i “Sama” te dva studijska izdanja, od kojih je aktualni Drugi svijet. U svojim pjesmama bavi se temama fokusiranim na žensko iskustvo i ekstravaganciju. Ovo će joj biti prvi nastup u Tvornici kulture, a do sada je pred hrvatskom publikom nastupila na festivalima Drito iz Boćarskog i Beat na moru. Svojim radom želi doprinijeti ženskoj trap/rap sceni te isitče: “Kao neko tko je dosta nov na hrvatskoj sceni uzbudljivo je biti dio Lil Drita & doprinijeti ženskoj rep/trep sceni koja je u ovom trenutku izuzetno mala. Pozivam sve moje Zagreb baddies da mi se pridruže i da obojimo ovaj event u pink.

Kao najiskusnija imena ovogodišnjeg line-upa Lil Drita stiže splitski duo TTM, miljenici publike koji na svakom nastupu pokrenu snažan val užarene atmosfere. Njihovi singlovi “MDMA” i “Lagan sam” nezaobilazni su dijelovi svake gen-z party playliste, a za svoj novi nastup u Zagrebu ističu kako publika može očekivati eksplozivni nastup s pokojim iznenađenjem.

Uz navedena imena, svojim nastupima ovogodišnji Lil Drito obogatit će i Rouzi, Macha Ravel, Dani, Basha, letnje smrti, Tej x Špiro, Lokki x Mavid (SBL), Nomark, Jyro x Camel x Eldan, Shtosmo, kets4eki, Sjena, Dino Blunt i Swana, od kojih neki već imaju i istaknute samostalne koncerte u Tvornici kulture, a za dio njih ovo će biti prvi veći nastup.

Festival Lil Drito iz Tvornice novi je koncept prepoznatog domaćeg trap festivala Drito, koji je 2016. godine pokrenula booking agencija i izdavačka kuća yem. Kroz godine, Drito festivali oblikovali su se u rasprodana događanja “Drito iz Tvornice”, “Drito iz Boćarskog” i “Drito iz Osijeka” te postala središnje mjesto susreta gen-z publike i njihovih glazbenih heroja i heroina.

S ciljem pružanja podrške mladoj regionalnoj glazbenoj sceni, pokrenut je koncept “Lil Drito iz Tvornice”, koji je već u premijernom izdanju oduševio publiku, a točno godinu dana kasnije sve je spremno i za drugo po redu izdanje festivala, u subotu 30. rujna.

U prodaji je preostao još ograničeni broj ulaznica, a dostupne u pretprodaji po cijeni od 9 eura, dok će na dan događanja biti 12 eura. Prodajna mjesta u Zagrebu su Drito Bar, Dirty Old Shop i Rockmark, a dostupne su i online ulaznice putem platforme Core Event. Organizator je yem.

Moglo bi Vas zanimati