23
kol
2022
Vijesti

Od opere do eksperimentalne glazbe, od Dubrovnika do Pule

Opera Selecta, jadran

Foto © Joško Herceg / Opera Selecta

share

Posljednji tjedan kolovoza donosi zanimljive programe i odlične glazbenike čijim se gostovanjima zaključuju neki od ljetnih festivala na Jadranu. Istodobno, otvaraju se nova izdanja festivala koji su za termin odvijanja odabrali dane poznog ljeta koji se na Jadranu nerijetko ističu kao najbolji za uživanje u nešto mirnijoj atmosferi. Ili pak – glazbi i zvuku nekoga od programa ovih pet festivala.

Dubrovnik

Naš najveći i najstariji festival, Dubrovačke ljetne igre, sutra, 24. kolovoza, tradicionalno zatvara svoje 73. izdanje svečanim koncertom pred dubrovačkom katedralom. Ovaj put riječ je o programu koji donosi niz ulomaka iz opera Hérolda, Gounoda, Donizettija, Dvořáka i neizostavnog Verdija. Neizostavan je i nositelj programa ceremonije zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, koji nastupa pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.

Na opernoj gali nastupit će pobjednica natjecanja Operalia, sopranistica Adela Zaharia te još jedna mlada operna nada i ovogodišnji pobjednik natjecanja Boris Papandopulo, tenor Filip Filipović.

Dubrovačke ljetne igre

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto Dubrovačkog simfonijskog orkestra ove godine slavi 10 godina postojanja, a za tematsku okosnicu tog slavljeničkog izdanja, šef-dirigent Marc Tardue odabrao je “pobjednički krug”, odnosno one glazbenice i glazbenike koji su nositelji nagrada na međunarodnim natjecanjima.

Koncertima će ravnati Marc Tardue, ali i ukrajinska dirigentica Natalia Ponomarchuk te Valentin Egel i Toby Thatcher, obojica ranije nagrađivani dirigenti na Natjecanju mladih dirigenata Lovro pl. Matačić. Kao solisti tijekom festivala nastupit će Amia Janicki, Luka Ljubas,  Goran Končar i Leonid Sorokow,  Traian Sturza,  Gioele Coco, David Grigorijan na svome oproštajnom koncertu, zatim dubrovačkoj publici drag glazbenik, Vid Veljak, pijanist i skladatelj Bruno Vlahek, Roberto Giordano, pijanisti Ivan Krpan i Aljoša Jurinić te gitarist Frano Matušić. Osim Dubrovačkog simfonijskog orkestra, nastupit će i njegovi ansambli, B&P septet te Gudački kvartet DSO-a.

Na programu Dubrovčana naći će se i glazbe hrvatskih autora, a to su ove godine: Petar Obradović, Dora Pejačević te Luka Sorkočević, a rezidencijalni skladatelj DSO-a, Davor Bobić, predstavit će novo djelo koje je napisao za ovaj orkestar, čiju praizvedbu pod ravnanjem maestra Egela očekujemo 9. rujna u Kneževu dvoru.

Dubrovnik u pozno ljeto / Foto: DSO

Split

MAGfestival  dugogodišnji je festival komorne glazbe koji se kontinuirano održava već trinaest godina i jedini je festival komorne glazbe u Splitu. Ove godine će se pet koncerata s međunarodno etabliranim izvođačima održati u razdoblju od 25. kolovoza do 2. rujna 2022.u prostoru Hrvatskog doma Split.

Iz ovogodišnjeg programa organizatori ističu praizvedbu djela mladog hrvatskog skladatelja Šimuna-Čarlija Botice, skladanog za ovogodišnje izdanje MAGfestivala, dok će jedan koncert biti ispunjen
nesvakidašnjim zvukom teremina koji će svirati Thorwald Jørgensen, a kroz cijeli festival izvodit će se skladbe Brune Bjelinskog, čime će se obilježiti trideseta godišnjica smrti tog značajnog hrvatskog skladatelja. U četvrtak program otvara nastup ansambla Le Quatuor Adastra, slijede nastupi domaćeg ansambla sjajnih glazbenika koji nastupaju pod imenom MAGansambl, nakon čega im se pridružuje Jørgensen, a festival će zaključiti koncert dua Gordan Tudor & Mislav Režić.

MAG

Mali Lošinj

Na nešto sjevernijem jadranskom arhipelagu, na otoku koji nosi nadimak “otok vitalnosti” ljeto nije proteklo bez dobre glazbe svih žanrova. Među koncertnim programima klasične glazbe, uz nacionalni festival Osorske glazbene večeri koji se odvija u susjednom Cresu, na Lošinju se ističe festival Dani Josipa Kašmana. Festival je posvećen najznačajnijem hrvatskom baritonu svih vremena, rođenom na Malom Lošinju, Josipu Kašmanu, glazbeniku koji je pjevao na otvorenju glasovite Metropolitan opere u New Yorku a kojem su diljem svijeta klicali “il principe dei baritoni” – princ baritona.

Šesnaesto festivalsko izdanje predstavilo je tri ekskluzivna koncerta, a posljednji među njima u četvrtak, 26. kolovoza, dovodi na otok prave zvijezde klasične glazbe: violinista svjetskog ugleda (umjetničkog voditelja neprežaljenog festivala Julian Rachlin&Friends) Juliana Rachlina, violinisticu i violisticu Sarah McElravy, poznatog ruskog violončelista Borisa Andrianova te (sada već miljenika hrvatske publike) sjajnog pijanista, Andreja Gunjina. Ovaj dream team izvest će Klavirski kvartet br. 2 u Es – duru, KV 493, W. A. Mozarta te Bachove Goldberg varijacije, BWV 988, u obradi za gudački trio, s kojim Rachlin i njegovi prijatelji idu na svjetsku turneju a polazišna točka je upravo Hrvatska.

Dani Josipa Kašmana

Pula

Poznati pulski društveni centar ‘Rojc‘ ovog je tjedna domaćin 13. izdanja festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart. Organizator i programski voditelj festivala, umjetnik Alen Sinkauz napisao je kako je festival nastao zahvaljujući prijateljstvu s Marekom Choloniewskim. “Ranih 90-ih u Krakowu Marek osniva Audio Art Festival koji nam je poslužio kao poticaj i inspiracija za pokretanje slične priče u Puli.” Audioart festival povezuje umjetnike koji stvaraju u području eksperimentalne i improvizirane glazbe, audiovizualnih instalacija i performansa, soundarta i field recordinga. Svi ti vidovi bavljena zvukom bit će predstavljeni i kroz ovogodišnji program.

Ovogodišnje izdanje festivala Audioart traje do petka, 26. kolovoza, uz besplatan ulaz na sve programe, pa svi koji imaju prilike posjetiti Pulu ujedno imaju i priliku za otkrivanje novog zvuka, zanimljivih zvučnih konstelacija te zasigurno odličnih izvedbi glazbenika koji su gosti 13. Audioarta.

To su redom svestrani glazbenici koji konstantno rade na novim izazovima, u različitim područjima glazbe i zvuka, neprestano inspirirajući jedni druge na stvaranje i jačanje ove plodne, a nevelike umjetničke zajednice u Hrvatskoj. Upravo Alen Sinkauz, uz svog brata i suradnika Nenada, autorski i glazbenički uvelike doprinosi toj zajednici, a u ovom slučaju i kao kurator programa Audioarta.

Pitch Shitfting Trio kojega čine Grgur Savić (sax, electronics), Richard Scott (modular synth) i Sanja Star (video) sutra otvaraju ovogodišnji program, zatim portugalski sastav ABACAXI koje je okupio Julien Desprez, a čine ga Jean Francois (bas) i Francesco Pastacaldi (bubnjevi/synth). Drugi dan donosi zanimljivi i jedinstven projekt Ivara Robana Križića Kontrabas in Absentia te nastup CRI ORCHESTRA, impro big band sastava koji okuplja razne glazbenike iz još različitijih glazbenih područja i improvizatorske prakse.

Ovogodišnji sastav orkestra čine: Maja Rivić, Vesna Pisarović, Tena Vincek Novak, Nika Bauman, Kate Lasmane, Grgur Savić, Mak Murtić, Luka Žužić, Dani Bošnjak, Josip Šustić, Pavle Jovanović, Nenad Sinkauz, Luka Čapeta, Richard Scott, Marko Grbac Knapić, Leo Beslać, Neven Radaković, Ivar Roban Križić, Alen Sinkauz, Nenad Kovačić, Marco Quarantotto i Hrvoje Pelicarić.

Festival u petak zaključuju večernji nastupi sastava Plasmic Quartet te dua Brandlamyr / Kurzmann. Za vrijeme cijeloga trajanja festivala u prostoru Karlo bara bit će postavljena zvučna instalacija Hrvoja Pelicarića.

Foto©: Igor Zirojević

Moglo bi Vas zanimati