31
kol
2022
Vijesti

Nakon skladatelja, Orlando u ruke dirigenta

share

Na kraju još jednog festivalskog izdanja Dubrovačkih ljetnih igara, tradicionalno su svečano dodijeljene nagrade Orlando Hrvatke radiotelevizije za najbolja umjetnička ostvarenja na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Tjedan nakon burnog opernog završetka 73. izdanja našeg najvećeg nacionalnog festivala, Dubrovačkih ljetnih igara, podsjetimo na dobitnike ovogodišnje nagrade Orlando.

“Ocjenjivački sud u sastavu: Diana Hilje, predsjednica, te članovi Helena Skljarov i Goran Merčep, jednoglasno je odlučio da nagradu Orlando za najvrjedniji umjetnički dojam dodijeli mladom dirigentu Dawidu Runtzu, zbog stilski savršenog, a umjetnički snažnog dojma, koji je ostavio kako na ovaj glazbeni sud, tako i na cjelokupno slušateljstvo”, stoji u brazloženju ovogodišnje dodjele nagrade Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u glazbenom programu 73. Dubrovačkih ljetnih igara koju je u maestrovo ime primio pomoćnik intendantice Tomislav Fačini.

Kako piše članica žirija, skladateljica Helena Skljarov, osim što je zapanjio svojom interpretacijskom preciznošću, energijom, angažmanom i savršenim vodstvom Dubrovačkog simfonijskog orkestra na koncertu održanom 18. kolovoza u Kneževom dvoru, obogatio je festivalsku publiku novim glazbenim iskustvom predstavivši joj nama relativno nepoznatog poljskog skladatelja 20/21. stoljeća, Wojciecha Kilara, skladbom Orawa koja je izuzetno dobro prihvaćena.

U sjećanju članova žirija posebno će ostati još nekoliko koncerata, a to je nastup Núrije Rial i ansambla Accademia del Piacere, zbog izuzetno slobodne, no stilski korektne povijesne interpretacije ranobaroknih skladbi, posebice u hrabrim improvizacijskim točkama; nastup violinističkog virtuoza Romana Simovića uz vrlo zahtijevan program, kao i izvrstan nastup Zagrebačkog gudačkog kvarteta uz  Žarka Perišića i Milana Miloševića koji su odabrali i izvrsno interpretirali stilski raznolika glazbena djela. Posebno se istaknula i violinistica Alena Baeva čija se umjetnička osobnost očituje kroz veliki talent, tehničku spretnost i izražen muzički senzibilitet. Žiri je također ostao pod dojmom nastupa naših glazbenika najmlađe generacije: Veronike Ćiković i Lucije Stilinović, kao i Franje Bilića i Lovre Merčepa.

Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu žiri dramskog programa dodijelio je Jadranki Đokić, za ulogu Majke, u predstavi Krvava svadba Federica Garcie Lorce, premijerno prikazanoj 17. kolovoza 2022. na Lokrumu, u režiji Franke Perković-Gamulin, te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. Odlukom Vijeća Nagrade Orlando, a na prijedlog intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski, Grand prix Orlandodo dijeljen je Nevi Rošić.

Moglo bi Vas zanimati