26
pro
2022
Vijesti

Umro je Bruno Petrali, najstariji hrvatski pjevač

Bruno Petrali

Izniman vokalist prije pet godina reaktivirao je karijeru

share

U 97. godini umro je Bruno Petrali, najstariji hrvatski pjevač, poznat po svome baršunastom glasu

Nekadašnji spiker Radio Rijeke i komentator RTV Kopar, bivši glumac i ravnatelj Talijanske drame u Rijeci najpoznatiji je po svome glazbenom djelovanju. Ove godine prepjevao je skladbu Đavola “Bambina” na talijanski jezik i otpjevao je s grupom Sarah & The Romans. S istim bendom na talijanskom je otpjevao svoj prepjev klasika njegovog prijatelja Ive Robića “Samo jednom se ljubi”. No, on je originalni izvođač te pjesme Marija Kinela, izvodio ju je još 1953. na plesnjacima.

Uz Zvonimira Krkljuša bio je u pedesetima vodeći pjevač riječke estrade, ali i šire: Croatia Records objavila je box-set sa snimkama prvih hrvatskih estradnih umjetnika, a to su, uz Rajku Vali upravo Krkljuš i Petrali.  Od svibnja 1955. do svibnja sljedeće godine, u samo godinu dana, na pločama Jugotona izdano mu je osamnaest pjesama. Bio je to svojevrstan rekord koji su tada tek rijetki dostigli ili nadmašili.
Uglavnom je pjevao hitove sa Sanrema (po tome je bio jedinstven u cijeloj zemlji) i filmske glazbe, ali i izvorne skladbe domaćih autora. Prva mu je ploča “Sreću mi vrati” (beogradskih autora D. Ristića i J. Kovača), poslije je snimio i “Čežnju” (C. Zrelc), a među brojnima se ističu “Pjesma slavuja” i “Aprite le finestre” (Sanremo 1955. i 1956.). Osobito je zanimljiva pjesma “U maloj barci” (s Radojkom Delić), a poznate su mu i “Tužna samoća” te “Pjesma o godišnjim dobima” (gotovo sve u Kinelovu prepjevu).

Moglo bi Vas zanimati