28
sij
2023
Daj 5

Najbolje pjesme tjedna

Daj 5: Luka Nižetić, Shin, Manifest i drugi

share

Tjedan na izmaku bio je glazbeno veseo, šarolik, ironičan i opasan. Od romantičnih rokera do opakih repera u ovotjednom izdanju rubrike Daj 5!

Shin – “5 minuta golube”

Soundtrack filma Južni vetar izuzetno je uspješna glazbena priča koja se jednako uspješno nastavlja. I to s pjesmom “5 minuta golube”, koja u prepoznatljivu tvrdoću interpretacije Shinovih stihova isprepliće etno elemente Međimurja. Refren krasi tradicijsko pjevanje u izvedbi Tamare Korunek i Paule Hublin, dok su na snimanju spota sudjelovale članice KUU Seljačka sloga Nedelišće, Mura Mursko Središće, KUD Podturen, KUU Zasadbreg te članice Udruge žena Sivica u tradicionalnim narodnim nošnjama tog kraja. Spot za pjesmu je već po objavi završio na trending listi YouTubea, te se nakon samo nekoliko dana od objave približava brojci od 200 000 pregleda. Ovo je prvi korak u novom poglavlju karijere repera Shina, od ranije publici poznatog kao polovica popularne 30zone.

 

Luka Nižetić – “Kad zasvira orkestar”

Raspašoj na pozornici Tvornice kulture u režiji Luke Nižetića i ekipe podrazumijeva rakiju, ružine latice, ples na stolu… uz prepoznatljive zvukove truba! Izvedba je to velikog hita “Kad zasvira orkestar” s Lukinog slavljeničkog koncerta u Tvornici kulture koja je sada dostupna u obliku singla. Nemoguće je ostati ravnodušan na ovaj performans, zato, pripremite se za ples!

 

Mali Japanac i Brat (Hram) – “Was is das”

Ulična priča šibenskih repera Malog Japanca i Brata, inače člana sve popularnijeg hip hop kolektiva Hram, donosi tvrde stihove i zarazan flow. Stara škola rapa u kombinaciji s state-of-the-art produkcijom najtalentiranijeg producenta svoje generacije, Mihovila Šoštarića Lockrooma, prava su poslastica za ljubitelje ovog žanra.

 

Manifest – “Kada nema te”

U samo pet minuta, kažu, nastala je melodija nove pjesme mladih rokera Manifest. Ovoj ljubavnoj pjesmi glazbu i aranžman potpisuje Marko Mihaljević dok je za tekst zaslužan Filip Topčić. I premda su dečki imali na raspolaganju nekoliko pjesama snimljenih u kultnom londonskom Abbey Road studiju, odabrali su baš ovu da što prije ugleda svjetlo dana. U predvalentinovskom razdoblju, zasigurno će pronaći svoje mjesto u radijskim eterima diljem Hrvatske.

 

Alejuandro Buendija – “D.O.O.”

Uvijek britak na jeziku uz kreativne načine izražavanja nezadovoljstva konfuznom i bizarnom realnošću, Alejuandro Buendija predstavlja novi singl s aktualnog, hvaljenog i nagrađivanog albuma Škrinja, objavljenog 2020. godine. Apsurd sredine tema je i novog singla ‘D.O.O.’ – iskrivljeno funkcioniranje modernog kapitalizma, korporacija koje ne prezaju ni od čega kako bi došle do zamišljenog im cilja. Svojim tragikomičnim alegorijama Antić secira društvenu svakodnevicu, bez uljepšavanja prenosi ono što mnogi misle, ali se ne usude reći, a u zabavnu i humorističnu video priču o fiktivnoj tvrtki Plaćeni ubojice d.o.o., pjesmu je pretočio splitski producent Šimun Šitum.

Moglo bi Vas zanimati