13
sij
2023
Daj 5

Daj 5: Nina Romić, Zoster, Marko Bošnjak i drugi

Daj 5

Daj 5

share

U novu smo godinu ušli sa zanimljivim novim pjesmama domaćih autora. Ako je suditi po njima, bit će to itekako raznolika, bogata i živopisna godina u kojoj ćemo uživati u mnoštvu odličnih ostvarenja. Uživajte u prvoj ovogodišnjoj petorki!

Nina Romić – “Jedini dom (srce)”
(izabrao: Igor Jurilj)

Četiri su godine prošle od Slobode kad nam se Nina Romić zadnji put studijski obratila, iako u međuvremenu nije izbjegavala studio. Otad do danas podržavala je u suradnjama brojna imena alternativne scene, da bi se napokon samostalno oglasila pjesmom za koju odmah prepoznajete da je više od pukog stavljanja u tekst kakve spoznaje. “Jedini dom” je raslojena, raspjevana i usvirana poezija autorice usmjerena samoj sebi – nema mjesta u svijetu za nas ako sami ne osvijestimo dom u vlastitom srcu i čuvamo svaku njegovu opeku. “Jedini dom” najavljuje peti album Jezero kao prvo konceptualno izdanje kantautorice, a odmaknut je od dosadašnjeg bendovskog zvuka i izmijenjene estetike gdje treba aplaudirati njezinoj aranžerki, kontrabastistici i sviračici mandoline – Jeleni Galić – prepoznatljivom licu, prstima, ali i glasu neodvojivom od nove Romićke.

Kad se prepustite vodama “Jedinog doma”, pripremite se na nešto neočekivano nakon prvog refrena zbog kojeg će tijelo postati poligon žmaraca i trnaca, a tu zasluge najviše odlaze producentu Silviju Bočiću, mladom produkcijskom imenu i glazbeniku kojeg znamo iz Mangroovea ili Rundekove Djece.

 

Zoster – “Čovjek zvani Činjenica”
(izabrao: Igor Jurilj)

Zoster će vam kroz mediteranske, ali i latino ritmove novog singla sada već poslovično servirati bolne slike naše svakodnevice i ponuditi plesnu kroniku propadanja čovjeka. Pritom serviraju i žanrovski retrovideospot snimanšpanjolskim obalama “od Costa Brava do Costa del Sol po starim napuštenim cestama tražeći ostatke nekih lijepih vremena i mjesta koja će uskoro nestati”. Spot je sniman analognim filmom kamere Super 8, a inspiriran serijama B produkcije iz kasnih 70-ih. Kao takav, kaže Zoster, spot prestavlja pilot/trailer filma koji nikad neće biti snimljen.

Mario Knezović kao autor glazbe i teksta ne odstupa od svoje provjerene igre riječima čime se osjeti promišljanje povezanosti lirske dimenzije s njezinom zvučnom realizacijom, a veselimo se onda čuti što sprema na novom albumu Najgori.

 

Bore Balboa – “Madanebi”
(izabrala: Maja Trstenjak)

Bore B je back! I to, sa stilom. Godinu dana nakon izlaska albuma I V A N, Bore B ima mnogo razloga za slavlje uspjeha njegovog glazbenog poduzeća Fallo da Solo. Iza njega su sjajni nastupi diljem regije, odlične brojke na streaming servisima, “lansiranje” Pekija, nove mlade nade trap scene i, najnovije, nominacija za nagradu Rock&Off u Rap&Off kategoriji. I sve je to, kao što mu i samo ime labela nalaže, postigao sam. Njegova inovativna digitalna marketinška rješenja nevjerojatno su simpatična te stvaraju čvrstu zajednicu slušatelja od kojih se svaki osjeća kao “dio ekipe”. A “račun mora punit se”, kaže u novoj pjesmi “Madanebi” koja je danas ugledala svjetlo dana te opravdala očekivanja. Bore je tako nastavio u prepoznatljivom stilu inteligentnih rima sa specifičnom dozom humora i ironije na beat koji potpisuje Traposlavia. Time je najavio novi studijski album Mercedes City 2.

 

Marko Bošnjak – “Spokojan”
(izabrala: Maja Trstenjak)

Novi autorski potez Vlahe Arbulića izuzetno je specifičan, zanimljiv i mogao postići veliki uspjeh. Radi se o pjesmi “Spokojan” u aranžmanu i produkciji supotpisuje s najtalentiranijim producentom svoje generacije, Mihovilom Šoštarićem Lockroomom. Pjesmu je zaokružila izvrsna izvedba Marka Bošnjaka koji se javnosti predstavio prošle godine nastupom na Dori za što je primio mnogobrojne riječi hvale. Elementi etno glazbe upleteni u hip hop beat zajedno s jasnom i profinjenom melodijskom linijom u duhu modernog popa tvore kompaktnu cjelinu koja se nalazi u točki optimuma, dovoljno kompleksnog isto tako dovoljno jasnog i zaraznog. Ova bi pjesma mogla postati stalni dio radijskog etera, a svidjet će se i publici na streaming servisima.

 

Dino Blunt “Ugrij me”
(izabrala: Maja Trstenjak)

Dino Blunt je ususret velikom solističkom koncertu u Tvornici kulture, koji će se održati 21. siječnja, najavio izlazak novog albuma Bigger Than Us čija naslovnica njeguje estetiku legendarnog black metala. Dio glazbene estetike albuma predstavio je na aktualnom, nedavno objavljenom, singlu “Ugrij me”. Laganije i sentimentalnije od većine njegovog dosadašnjeg materijala, opet u prepoznatljivom stilu. Jako dobar flow i zarazan refren nove pjesme zasigurno će se svidjeti njegovim pratiteljima kao svojevrsno osvježenje. Produkciju, miks i aranžman pjesme potpisuje Mirda kojem se na masteringu pridružio i Iso Miki. Pjesmu prati i spot kojeg potpisuje Kirba.

Moglo bi Vas zanimati