16
pro
2022
Vijesti plus

Ovo su najbolji novi izvođači 2022. godine

Najbolji novi izvođači 2022.

Najbolji novi izvođači 2022. /vizual: Igor Jurilj

share

Za njih ste sigurno već čuli. Ako i niste, sada je pravo vrijeme za to. Ove su se godine pojavili na domaćem glazbenom nebu i osvojili ga već na samom početku svog samouvjerenog glazbenog puta. Udahnuli su svježinu, formirali nove trendove te oplemenili glazbenu scenu jedinstvenim autorskim potpisom. Oni su najbolji novi izvođači 2022. po odabiru redakcije portala Glazba.hr. Koja su mlada lica obilježila godinu, saznajte abecednim redom u nastavku.

Djeca

Dva brata po garaži. Ili iz garaže? Oba vokali, a podijeljeni dodatno po ulogama gitarista (Bruno Žabek) i bubnjara (Benjamin Mjeržva). Djeca su na popularan datum u diskografiji 11.11. (Martinje) debitirali s frenetičnim albumom Kad čuješ ovaj zvuk, a vjerojatnije je da će doprijeti do zrelije publike izrasle na grungeu i garageu s prijelaza stoljeća negoli svojih vršnjaka. Potvrdili su i prije izdanja vladanje scenom i atraktivnošću kod nastupanja, zbog čega je sada vrijeme da album zaživi i uživo. Djeca zvuče kao da su poodavno odrasli, a na pozornici su već festivalskim nastupima pokazali da su ugodni i – najvažnije – provokativni.

 

Ether

Nikol Ćaćić (Ether) nije nikako novi glas u šarenome domaćem glazbenoscenskom zboru – njezin milozvučan vokal poznavali smo iz hvaljenoga pulskog benda NLV. U kasno proljeće tekuće godine predstavlja nam se kao Ether, a da ime doista jest znak, potvrdit će sve ono što je ponudila kao svoju autorsku poetiku. Anđeoski vokal Ether se poigrava u žanrovski neuhvatljivoj erupciji zvukova usmjerenih osjetilima još od debitiranja s pjesmom “Nemoj disati”. Kulminirao je krajem godine dugosvirajućim ukoričenjem. Bitke na makovim poljima lansirale su je ne samo među najbolje izvođače godine, nego i najbolja studijska izdanja ljeta bogovetna.

 

Metz Attack

Postoje već nekoliko godina, no mladi kolektiv Metz Attack je u 2022. zasjao u pravom smislu te riječi. Fabian, Tonko i Carnero su ekipa iz Vodica koja čini jezgru kolektiva. Da ono što rade itekako valja potvrđuje činjenica da ih već prepoznaju i strani festivali, pa su ljetos imali svoj slot na Love Internationalu, a u idućoj su festivalskoj sezoni pozvani na Dekmantel Selectors. Kad smo već kod tog festivala, Metz Attackovci će ovu godinu sigurno pamtiti po velikom partiju kojeg su ljetos napravili za vrijeme trajanja Dekmantela, a kojeg su producirali s udrugom Bokon i Future Intelim.

U vodičkom polju su priredili nezapamćeni rejv na kojeg je došao enormno velik broj ljudi. Subjektivni feeling tog događanja je bio “Woodstock, ali sa sretnim ishodom”. Glazbeno su eklektični i u trendu, ali u dobrom kontekstu značenja te sintagme. Inovativni su. I to ne samo po pitanju glazbe; veliku pažnju pridaju estetskom dijelu svoje priče pa su za vizualni identitet njihovih evenata redovito zaduženi umjetnici Monika Milas i Robert Fenrich. Ekipa je to koja podiže ljestvicu produkcije evenata generalno.

 

Miach

Žene su u hrvatskom trapu oduvijek bile u manjini, štoviše, gotovo da ih nije ni bilo, a što se tiče pop i r’n’b svijeta, može ih se može nabrojati na prste jedne ruke. Sve dok Miach nije sve svoje autorske i izvođačke adute izbacila u javnost i to u obliku EP-a Između nas koji se od prve do zadnje sekunde neodoljivo zavlači pod kožu slušatelja i stvara instantno oduševljenje i zadovoljstvo.

U skladnu autorskom tandemu, Miach i producent Lockroom stvorili su jedno od najljepših i najugodnijih pop djela nove generacije. Izvrsna vokalna tehnika, iskren autorski pristup u skladu s globalnim pop trendovima i izuzetno kvalitetna produkcija u kratkom roku omogućila joj je etabliranje na domaćoj sceni, a s Hiljsonom Mandelom osvojila je nagradu Cesarica za Hit listopada.

 

Peki

Moglo bi se reći da je u 2022. došlo do hiperprodukcije na domaćoj trap sceni. Što je bilo izuzetno dobro za već etablirana imena, a kako bi scena opstala i dalje na razini popularnosti, očekivano, pojavila su se mnogobrojna nova imena koja su jednostavno, u duhu svoje generacije, plasirala svoja djela na internetske streaming servise. Među mnogima se malo tko uspio posebno istaknuti, još manji broj njih će se zadržati na sceni, no Peki je novo ime koje će uspjeti u jednom i u drugom segmentu.

Dio je obitelji Fallo da Solo, te je prvi glazbenik kojeg je Bore Balboa ponosno predstavio na svom labelu. Na scenu je zakoračio iskrenom “Antisocijalan” te nastavio u hitoidnom tonu s “Familia” da bi objavio EP izdanje Druga strana lica. Ovaj je mladi reper iz Drniša tako dobio svoje mjesto među zvijezdama, što je potvrdio na nastupima uživo u sklopu festivala Lil Drito iz Tvornice te kao support act Vojku V na istom mjestu kada je predstavio i nove pjesme čija se objava s nestrpljenjem iščekuje.

Moglo bi Vas zanimati