25
kol
2024
Izvještaj

II. DIO FESTIVALA

Riječka Zvečka: Stara škola i nove snage

Riječka zvečka

Publika je imala razloga za zadovoljstvo / Foto: Filip Kovačević

share

Drugi dio programa omiljenog riječkog ljetnog festivala Zvečka preselio se u kasni kolovoz zajamčivši dvostruku vikend glazbenu poslasticu

Riječka zvečka

M.O.R.T. / Foto: Filip Kovačević

Nakon što su prvi dio ljeta najavili nastupi Nole, Pips, Chips & VideoclipsaNene Belana i FiumensaPo’ metra crijevaOne Possible Optiona te Gorana Bareta i Majki, u odjavnom dijelu ljetne sezone nastupio je podjednako jak lineup mahom novih, ali već i etabliranih glazbenih snaga.

Tako su u prvoj večeri omiljenog riječkog ljetnog festivala otvorenje preuzeli energični sinjski M.O.R.T., koji se uvjerljivom i žestokom svirkom pokazao kao najjači adut u prvoj večeri festivala. Nastup je otvoren upečatljivom “Svijet se sužava“, a do kraja svirka je ostala konzistentno pankerski moćna, s izraženim blues senzibilitetom.

Riječka zvečka

Savršeni marginalci / Foto: Filip Kovačević

Dok je nastup M.O.R.T.-a bio bez zamjerke, cjelokupni jest dojam da je publici doista trebalo vremena da se zagrije i živne, što je uslijedilo s nastupom Savršenih marginalaca. Izvevši presjek hitova iz najpotentnijeg razdoblja Hladnog piva, s prva tri albuma – Džinovskog, Gada i Desetke, uigrana četvorka animirala je publiku svojim autentičnim old school pristupom, koji očigledno predstavlja univerzalnu i uspješnu formulu.

Riječka zvečka

Letu štuke / Foto: Filip Kovačević

U odjavnom dijelu večeri, pozornicu su preuzeli poznati sarajevski bend Letu štuke, koji se pokazao kao podosta neobičan izbor za završnicu u večeri nabijenoj elektriziranom punk energijom. Meandrirajući diskografijom sastavljenom od baladnih poema, do nešto poletnijih komada, Letu štuke svakako su pokazali žanrovsku i stilsku širinu popraćenu dubokim tekstovima koja odlikuje njihovo stvaralaštvo.

Riječka zvečka

Ministranti / Foto: Filip Kovačević

U drugoj večeri naglasak je stavljen na nove nade hrvatske i regionalne scene, a uvodnu „riječ“ dobili su riječki Ministranti, odsviravši presjek s debitantskog albuma Rock je mrtav, ali i nekoliko novih stvari. Publiku je dalje nastavio zagrijavati višestruko nagrađivani IDEM, koji je i prošle godine pohodio Riječku Zvečku u sklopu Porto Morta, istaknuvši da mu je to bio jedan od najdražih koncerata te godine.

Riječka zvečka

IDEM / Foto: Filip Kovačević

Sa stihovima koji su se očigledno zavukli pod kožu dobrom dijelu generacije milenijalaca, ali i mlađih, Antun, Tandara i Vlado otprašili su zaraznu set listu, uz zanimljiv twist – predstavljanje autorskih pjesama Tandare i Vlade. Cijela druga festivalska večer kao da je bila podređena poznatom dvojcu Buč Kesidi, čiji je nastup poduprt jakom produkcijskom podrškom.

Riječka zvečka

Buč Kesidi / Foto: Filip Kovačević

Uz bodrenje mnoštva okupljenih, dvojac iz Pančeva zadao je finalni udarac selekcijom hitova s oba albuma, uz pojačanje novijih pjesama poput ”Trebaš mi”, ”Skupi snagu” i ”Curimo po asfaltu”.

Moglo bi Vas zanimati