05
stu
2023
Izvještaj

PROMOCIJA REIZDANJA ALBUMA LES CHANSONES POPULAIRES

Električni orgazam u Tvornici: Previše rutine, premalo energije

Električni orgazam

Gile, Ljuba, Pače, Švaba i Banana - Električni orgazam

share

U redovnom godišnjem hodočašću u zagrebačku Tvornicu 4. studenog Električni orgazam je svirao bogatih 140 minuta, no energijom ih je nadmašio zagrebački garage rock kvintet TV EYE

Električni orgazam

‘Cela Jugoslavija’ u Tvornici

Redovni jesenski obilazak zagrebačke Tvornice kulture Električni orgazam je priredio 4. studenog, nastavivši niz kojim je prezentirao reizdanja prvijenca i kompilacije Paket aranžman, kao i reizdanje drugog albuma Lišće prekriva Lisabon. Na tom drugom koncertu snimljen je vrlo dobar live album En Vivo En La Fábrica, pa je na recentni koncert Orgazam došao s diskografskom zalihom od tri albuma. Osim zagrebačkog live albuma objavili su prošireno izdanje prvog im live albuma Warszawa ’81, kao i vinilno reizdanje trećeg albuma Les Chansones Populaires s obradama njima dragih pjesama. Upravo je ovaj koncert bio promocija toga reizdanja, pa je u središnjem dijelu nastupa izvedeno šest pjesama s tog albuma.

Za razliku od koncerta prošle godine, bilo je manje posjetitelja, oko tisuću, što upućuje na dvije pretpostavke – vremešni poklonici Električnog orgazma jednostavno drže da je godina dana premali razlog da se bend pogleda u istom prostoru (ili u krugu od dvadesetak kilometara, na primjer, u Samoboru), a i zagrebačka koncerta ponuda ove jeseni prilično je bogata, pa se budžet preusmjerava na druge nastupe; vjerojatno je dio potencijalne publike otišao na koncert Morcheebe u Boćarski dom.

Oni koji su došli nazočili su standardnome dvosatnom setu Električnog orgazma uz deset minuta bisa i ukupno 31 izvedenom pjesmom iz svih razdoblja karijere. Kvantineta, međutim, nije izrodila kvalitetu: Električni orgazam je rutinirano izveo svoju setlistu, s dramaturgijom nastupa koja bi više odgovarala komornoj izvedbi, a ne rock-koncertu. Razumljivo je kako njihova stilski različita karijera zahtijeva drukčije slaganje pjesama, osobito kad postoji i posebno osmišljeni dio, no česta namještanja i ugađanja instrumenata i umnogome beskrvniji nastup u odnosu na prošlu godinu zacijelo su tijekom cijelog nastupa smirivali, a ne poticali atmosferu.

Utisak je kako je, kao i uvijek, največe oduševljenje izazvala pjesma “Igra rokenrol cela Jugoslavija”, a bend ju je izveo preko volje. Zapravo je najuzbudljivi dio bio kad je bend izveo obrade Little Eve, Rolling Stonesa, Velvet Undergrounda, T. Rexa, Davida Bowieja i Elvisa Presleyja. Električni orgazam najbolje je zvučao u pjesmama gdje mogu suvereno voziti instrumentalističke slalome, dok su pjesme na koje je publika najbolje reagirala bile odsvirane dobrih dijelom iz nehaja. Drugim riječima, Električni orgazam je imao solidan nastup, ali pred publikom koja očekuje i zaslužuje više.

Na početku nastupa, kad su izvedene dvije pjesme s albuma Lišće prekriva Lisabon bilo je i tehničkih problema, klavijature su sabotirale zvučnu sliku, no kasnije je problem bio riješen.

Električni orgazam

Bend je izveo i šest pjesama s albuma Distorzija

Posve je drukčije bilo s predgrupom TV EYE. Zagrebački garažni kvintet imao je besprijekorno ugođen razglas i postavljeni sound djelovao je bolje od onog koji su imale zvijezde večeri. Kaljenje po klubovima rezultiralo je čvrstim i stamenim nastupom gdje međuigra dvije gitare nije spuštala tenziju tijekom polusatne izvedbe. Dominirao je pjevač Miran Kurspahić outfit kojeg je bio tetovirani torzo, a paleta pokreta na pozornici posve preuzeta iz manirizama rock doajena, od Micka Jaggera do Iggyja Popa. No, bitnije je kako mu je vokal fino izbrušen i uistinu nosi žestok nastup, koji je u tri pjesme vrlo malo omekšala gošća Mirna Škrgatić.

TV EYE pokazao se kao vrsna klupska atrakcija koja je u Tvornici 4. studenog pokazala više želje i sublimirane energije od glavnog benda.

Električni orgazam

Raspojasani TV EYE

Moglo bi Vas zanimati