31
srp
2022
Priče

10 bendova u kojima je svirao Rajko Dujmić

Rajko Dujmić

Rajko Dujmić / (Foto: Lupino/Croatia Records)

share

Rajko Dujmić je skladatelj koji je svojom genijalnošću nesumnjivo oblikovao hrvatsku popularnu glazbu. Pamti se i kao izvrstan instrumentalist koji je iz crno-bijelih tipki uvijek znao naći način da pronađe čaroliju, čak kad bi i svirao skladbe koje nisu njegove. 

Njegovo ime je neraskidivo vezano uz Nove fosile, no Rajko je bio članom i drugih bendova i projekata, prije i poslije solo-karijere. Predstavljamo ih kronološki s pjesmama u kojima je Rajko Dujmić svirao klavijature, a umjesto snimke grupe Quo Vadis s kojom je također nastupao, pregled zaključujemo s jednom njegovom solo pjesmom

 

Zlatni akordi: Tvoj smijeh

VIS Zlatni Akordi bio je bend kroz koji je prodefilirao velik broj zagrebačkih rock glazbenika. To je bio prvenstveno sastav za plesnjake, a njihova utvrda bila je Studentski centar, koji su oni uz manje prekide držali od polovice šezdesetih do polovice sedamdesetih. Bend su oformili braća Fumić – Zlatko Miksić Fuma (poznat i kao kasniji gitarist Parnog valjka) i Ivica Miksić, a tijekom godina kroz njega su prodefilirali Josipa Lisac, Ivan Piko Stančić (Grupa 220, Parni valjak, Film…), Frano Parać, Davor Štern, Zlatko Pejaković i drugi. Neko vrijeme vokalni solist bio je Zdenko Juran, negdašnji pjevač Delfina. Pod egidom Zdenko Juran i Zlatni akordi objavljen je singl “Tvoj smijeh” na kome orgulje svira Rajko Dujmić.

Grupa Marina Škrgatića: Smij se

U glazbenoj radionici Marina Škrgatića početkom sedamdesetih eksperimentiralo se uvođenjem klasičnih puhačkih instrumenata u rock-glazbu te implementacijom motiva i elemenata iz klasične i iz tradicijske glazbe sjeveroistočnih dijelova Hrvatske. Bila je to jedna od prvih jugoslavenskih underground grupa koja se izdvajala iz tadašnjega glazbenog mainsreama. Škrgatić je poticao i ostale članove svog benda da se autorski izraze, pa je tako Rajkova prva autorska skladba “Smij se” našla mjesto upravo u repertoaru ovog benda. Rajko je svirao orgulje u prvoj postavi benda, a snimka se nalazi na live-abumu s prvog Boom festivala održanog u Ljubljani 1972., tada pod imenom Pop festival. Croatia Records upravo je reizdala taj dvostruki album na vinilu.

Clan: Bachova toccata i fuga

Zagrebačka grupa Clan bila je jazz-rock bend koji se kasnije transformirao u pop-rock sastav. Nastala je transformacijom Soul Sound Band (u kome je ranije svirao i Marin Škrgatić). Grupa je svirala na plesnjacima u zagrebačkom Tucmanu da bi se kasnije etablirala kao prateći bend Josipe Lisac. U bendu je kasnije svirao Silvestar Dragoje, budući član pop-dueta Neki to vole vruće. Izvedba Bachove toccate i fuge rano je iskazala svu raskoš Rajkovog instrumentalističkog talenta.

Crno bijeli: Crvenokosa dama

Crno bijeli su također bili jedan od prekaljenih zagrebačkih bendova koji su oduševljavali na plesnjacima. Zanimljivo je kako je njihov menadžer bio Duško Ljuština koji je kasnije obnašao mnoge funkcije vezane za kulturu u zagrebačkim gradskim institucijama. Pjesma “Crvenokosa dama” nalazi se na njihovome zaključnom singlu iz 1976. godine.

Novi fosili: Tonka

Nove fosile osnovao je Slobodan Momčilović Moka 1969. U početku su nastupali uglavnom kao prateći sastav popularnim pjevačima, između ostaloga Ivici Šerfeziju i Ljupki Dimitrovskoj Sredinom sedamdesetih grupa se odlučuje za ženski vokal i stiže Đurđica Miličević (kasnije Barlović) iz splitskog VIS-a Batali a od prijašnjeg sastava ostaju Momčilović i basist Marinko Colnago. Vladimir Kočiš Zec, član nekadašnjeg sastava Biseri i Rajko Dujmić također dolaze sredinom sedamdesetih. Novi fosili postali su mjerna jedinica za pop-glazbu na ovim prostorima. Kasnije glavnu vokalnu ulogu preuzima Sanja Doležal, a bubnjarske palice Nenad Šarić Brada. U toj postavi snimljen je i posljednji album benda: jedini uživo s dodatne tri studijske skladbe koje potpisuje Rajko. Pjesma “Tonka” evergreen je u kome upravo on ima vodeću vokalnu ulogu.

Hrvatski Band Aid: Moja domovina

“Moja domovina” je hrvatska domoljubna pjesma koju su 1991. godine skladali i tekst napisali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić a snimio je Hrvatski Band Aid sastavljen od brojnih hrvatskih glazbenika. Dok su snimali nagurani u studiju, za tonskim pultom bili su Hrvoje Hegedušić i Želimir Babogredac, a producirao je Vladimir Mihaljek Miha. Prvi stih otpjevao je Oliver Dragojević, Rajko Dujmić sjedio je za klavijaturama, a gitare su svirali Vedran Božić, Husein Hasanefendić Hus i Damir Lipošek.

Ljubimci žena: 08 Ching-Ching-Ching

Paralelno s početkom solo-karijere Rajko Dujmić odlučio je sa mnom krenuti u side-project koga smo nazvali Ljubimci žena. Željeli smo revitalizirati stare hitove iz pedesetih i šezdesetih i snimili smo album Hrvatske popularne melodije Vol. 1 za Orfej. Jedina originalna pjesma bila je “Svira dobar jazz” i napisao ju je, dakako, Rajko. Pjevač je bio Vladimir Pavelić Bubi, tada i vokal Vatrogasaca, a kasnije je bio u Novim fosilima; danas je renomirani back-vokal na mnogim glazbenim manifestacijama i festivalima. Hrvoje Grčević Grga cijenjeni je studijski basist koji je surađivao s mnogi poznatim imenima. Pjesma “08 Ching-Ching-Ching” prepjev je koji potpisuje Igor Krimov, odnosno pravim imenom Arsen Dedić, a u originalu je to skladba “Happy Jose” koju su snimili Dave Appel and The Applejacks, no već 60 godina traju prijeporu da je melodiju prvi upotrijebio Bill Haley za pjesmu “Happy Homer”.

Krznarić & Dujmić: Ne volim te više

Zajednički projekt poznatoga pjesmika i tekstopisca Željka Krznarića i Rajka Dujmića Knjiga koja pjeva predstavljao je svojevrsni odmak od standardnih pop-rješenja. Na njemu Krznarić recitira svoju poeziju, a Rajko je napravio glazbu koja savršeno odgovara ritmu njegovih stihova. Premda je skladao glazbu, Rajko je smatrao da je ovo projekt u kome su stihovi u prvom planu i posve je uživao u ulozi gdje ne mora voditi glavnu riječ.

4 asa: Da te ne volim

4 asa su zaključni Rajkov bend u kome je dijelio pozornicu s Juricom Pađenom, Vladom Kalemberom, Alenom Islamovićem i Slavkom Pintarićem Pištom. Svirali su verzije velikih hitova Novih fosila, Aerodroma, Srebrnih krila, Divljih jagoda, Bijelog dugmeta, Pađen benda i drugih u kojima su svojedobno svirali. “Da te ne volim” je hit Novih fosila koji u originalu pjeva Đurđica Miličević, a 4 asa je izvode u sasvim drukčijoj verziji.

Rajko Dujmić: Ja znam da ti znaš

Rajko je objavio samo jedan pravi solo-album: Nizvodno od raja. Ostala izdanja bile su kompilacije ili filmska glazba u kojoj je također bio uspješan, kao i u slučaju skladanja glazbe za reklame. U pjesmi “Ja znam da ti znaš” prateće vokale izvodi tada sasvim nepoznata Nina Badrić kojoj je upravo Rajko Dujmić dao vjetar u leđa kako bi stvorila veliku pop-karijeru.

Moglo bi Vas zanimati