20
tra
2024
Izvještaj

Jubilarno izdanje

Drito X - počelo deseto izdanje najvećeg domaćeg hip hop festivala

Kuku$, Drito X

Kuku$, Drito X /Marko Lopac

share

Jubilarno 10. izdanje Drito festivala ove godine je ugostilo rekordnih trideset izvođača kroz dva dana u rasprodanom Domu sportova

Kuku$ i Buntai, Drito X

Kuku$ i Buntai, Drito X/Marko Lopac

Najteži zadatak ove godine su dobili Jyro i Camel, mladi puležanski dvojac koji je nakon Lil Drita krajem prošle godine dobio priliku da sada nastupa i pred još većom publikom. Dvojac je otvorio festival poprilično zainteresirano i energično i dečki su pokazali da se znaju snalaziti na pozornici, a veliki pritisak koji je sigurno bio prisutan, na njihovim licima i izvedbi nije bio vidljiv.

Jyro x Camel, Drito X

Jyro x Camel, Drito X/Marko Lopac

SBL je pojavom na pozornici podigao atmosferu i energiju na sljedeću razinu. Ovaj mladi trap kolektiv iz Kutine nastavlja impresionirati svojim izvedbama iz nastupa u nastup, kemija među njima je odlična, a od publike, koja još nije bila u potpunosti formirana, je prihvaćena srčano.

Došao je red i na Sjenu, za kojeg je veća količina fanova bila razočarana što nije dobio dulje vrijeme na pozornici, no to nije spriječilo Sjenu da maksimalno iskoristi priliku te pokaže najbolje od sebe. Tijekom nastupa su mu se pridružili i bejbe, Kuku$ i Buntai te su se tada na trenutke počele osjetiti prve naznake one jako dobro poznate atmosfere Drito festivala.

Sjena, Drito X

Sjena, Drito X/Marko Lopac

Uslijedio je nastup Sajsi MC, a na pozornici joj se, tradicionalno, pridružila i njena sestra Tijana. Svojom su strastvenom dale glas i ženskom dijelu publike, održavajući interes kroz cijeli nastup.

Rast energije je stao s nastupom Rouzija, koji je sa svojim solidnim nastupom, TikTok hitom ‘’Malo Tiše’’ i suradnjom s Cobyjem na pjesmi ‘’Jao Mama’’ koliko-toliko održao zainteresiranost publike.

Sajsi MC, Drito X

Sajsi MC, Drito X/Marko Lopac

Došlo je vrijeme za Luzere, a nakon njih i za Ružno pače, izvođače koji donose novi stil punk/rock/pop glazbe pomiješanog s daškom trap atmosfere. Iako se žanrovski odvajaju od većine ostalog Drito sastava, fanovi dokazuju da im to nije bitno, dok god je glazba koja je stavljena ispred njih dovoljno zanimljiva i kreativna.

Najveća tranzicija energije je uslijedila kada je došlo vrijeme za Buntai, već dobro poznatu zagrebačku trap grupu koja je svojim tvrdo uspostavljenim zvukom, vjernom fan bazom, novim pjesmama, ali i starim hitovima omogućila da Drito dosegne atmosferu po kojoj je poznata i prepoznatljiva.

Miach i Hiljson Mandela, Drito X

Miach i Hiljson Mandela, Drito X/Marko Lopac

Nakon fenomenalnog solo koncerta u Tvornici prošlog mjeseca, Miach je svojim nastupom pokazala da nije samo na razini Tvornice, već da se jako dobro snalazi čak i u rasprodanom Domu sportova. Njezin pop/dance zvuk dolazi kao osvježenje festivala, a simpatična aura koja proizlazi iz nje je uvijek dobro prihvaćena pred već rasplesanom masom. Pojavili su se i Peki i Baks, bejbe za još relativno novu, ali dobro prihvaćenu ‘’Vatru’’, a najveća euforija je nastala na Cesaricom nagrađenom hitu “Led”.

Krankšvester, Drito X

Krankšvester, Drito X/Marko Lopac

Sasvim očekivano, Krankšvester također nastavlja niz svojih energičnih, rasprodanih nastupa. Duo se uz nekoliko novih pjesmi, više fokusirao na svoje starije hitove od kojih, kao i uvijek, treba spomenuti iznimnu euforiju za vrijeme pjesme ‘’Gaber’’, a ovaj put im se pridružila i Sajsi MC za suradnje na pjesmama ‘’Liz Taylor’’ i ‘’Šta bi ti’’.

30zona je ovaj put, nekarakteristično za njih, svoj nastup započela sa sporijim tempom i pjesmom “Geto”, ali ubrzo su stvari podigli na višu razinu. Duo je imao solidan nastup, ali iskreno, očekivalo se puno više od njih s obzirom na izdanja u kojim smo ih navikli gledati. ‘’Debili’’ i ‘’Loše navike’’ su održale razinu očekivane atmosfere, a najveće iznenađenje je uslijedilo kad su na kraju nastupa izvodili kultni ‘’Đurđevdan’’ Bijelog dugmeta zajedno s gromoglasnom publikom.

2xŠihta, Drito X

2xŠihta, Drito X/Marko Lopac

2xšihta, trio koji je nastao iz zagrebačkog High 5-a, održava svoj kultni status hrvatskih trap pionira te su jedni od rijetkih izvođača prvog dana na kojima je vokalna izvedba prevladavala standardno prisutni playback. Već iskusni izvođači svoju izvedbu temelje na dobro utemeljenoj glazbi, za koju nije potreban preveliki trud na pozornici, pošto su fanovi već sami od sebe dovoljno zainteresirani da pjevaju pjesme od riječi do riječi. Dom sportova ispunjen bljeskalicama i refren na ‘’Otrova u čaj’’ dolazi kao jedan od najljepših prizora festivala njegovog prvog dana.

Krankšvester, Drito X

Drito X/Marko Lopac

Završnica večeri se bliži s nastupom z++a, koji ovaj put nije bio na razini koja se očekivala od ovog svestranog osječkog izvođača. Njegova energija, ali i energija publike su tijekom nastupa pale, ali je uz pratnju svog prijatelja i suradnika Massima Savagea, uspio spasiti nastup s dobro prihvaćenim hitovima poput pjesmi “Kabriolet” i “Ljeto već je gotovo”.

Kuku$, Drito X

Kuku$, Drito X/Marko Lopac

Jedan od najiščekivanijih nastupa je pripao Kuku$u, zagrebačkoj trap grupi koja je i sama rasprodala Dom sportova krajem prošle godine. Kukus je u svojoj izvedbi pomiješao svoje stare hitove s nekoliko pjesmi s prošlogodišnjeg albuma X, a odlična energija prikazana na pozornici je isto tako bila uzvraćena od strane publike. Nekoliko pjesmi je održavalo jako užarenu atmosferu, a ‘’Popstar’’ s grupom Buntai bih naveo kao pjesmu na kojoj je srčanost publike najviše došla do izražaja.

Drito X

Drito X/Marko Lopac

Zadnji nastup je pripao Baksu, koji za samo dva tjedna održava svoj prvi solo koncert u Tvornici kulture. Sudeći po nastupu na Dritu, moglo bi se reći da Baks može biti optimističan pošto su fanovi dobro upoznati kako i sa starijim pjesmama, tako i s ovima s najnovijeg albuma. Za prve dvije pjesme mu se pridružio Hiljson Mandela, a kasnije su se pojavili i Rovli, Peki, Miach, Sjena i Špiro, tako da su oni koji su ostali do kraja dobili show sve do zadnje minute festivala.

Raznovrsan prvi dan festivala je zaključen bez ikakvih loših trenutaka koji bi zasjenili euforiju koja se osjetila u Domu sportova, a većina izvođača su kroz svoje relativno kratke setove dali sve od sebe da fanovima i ove godine Drito ostane u sjećanju kao trap događaj s unikatnim, neponovljivim iskustvom.

Moglo bi Vas zanimati