12
ožu
2024
Priče

Otrova u čaj

10 kultnih pjesama hrvatskog trapa

10 kultnih pjesama hrvatskog trapa

share

Što uopće znači pojam trap?

Za neke starije generacije, trap je upravo ono što je nekada bio punk – nešto neshvatljivo. Današnji uspjesi naših trap izvođača se u najmanju ruku mogu nazvati impresivnim, posebno kada uzmemo u obzir činjenicu da je naša glazbena scena relativno mala.

U proteklih deset godina trap glazba doživjela je značajan razvoj na našim prostorima, donoseći obilje novih izvođača, raznolikih stilova izvođenja te hitova koji se danas mogu nazvati kultnim pjesmama unutar tog žanra.

Trap scena raste iz dana u dan, a sam izraz kultno u nama budi različite asocijacije, s obzirom na raznolikost glazbenih ukusa. U ovom tekstu predstavljamo vam neke od kultnih pjesama hrvatskog trapa koje ste vjerojatno već čuli, ali čak i ako niste, smatramo da je sada pravi trenutak za osvježenje vaših playlista jer sigurno nećete požaliti.

 

High5 – “Otrova u čaj”

Ovu pjesmu ste vjerojatno čuli mnogo puta ako ste pravi zaljubljenik u žanr ili ste nedavno pregledavali neke od društvenih mreža, kao što je primjerice TikTok. Riječ je o pravom klasiku koji danas broji nešto više od 4 milijuna pregleda na YouTubeu. Za tekst pjesme zaslužan je High5, dok su glazbu napravili Rinoma i Ivan Jović, a za mix i master zaslužan je Red Records. Pjesma je objavljena kao dio albuma BackStageBoys, koji je grupu potvrdio kao vodeće ime na hrvatskoj trap sceni.

Tematika pjesme je ljubavna, a refren ostavlja prostor slušateljima da sami shvate o čemu se radi i oblikuju vlastito mišljenje te koriste maštu, budući da svatko ima neko svoje mišljenje o spomenutom refrenu. Šest godina nakon izlaska, gotovo svi ljubitelji trapa prepoznaju ovu pjesmu, što jasno pokazuju svaki put kad High5 negdje nastupa.

 

Kuku$ – “Medalje”

Kuku$ klan je definitivno ikonično ime koje uvelike predstavlja pojam hrvatskog trapa. Uz High5 i nekoliko drugih izvođača (koji će biti spomenuti kasnije u tekstu), Kuku$ je pionir trapa – kako u Hrvatskoj, tako i na Balkanu – koji je uspio popularizirali žanr svojom originalnošću i karizmom. S pravom su postali popularni, a odabrati njihove kultne pjesme bio je težak zadatak. Pjesma “Medalje” objavljena je kao dio albuma Anđeli i bomboni 2018. godine, kojeg fanovi smatraju najboljim hrvatskim trap albumom ikada objavljenim. Ova pjesma postala je ikonična, kao i sam album, a posebna je po tome što čujemo samo jednog člana Kuku$ klana odnosno Hiljsona Mandelu, čija melodičnost i izvedba redovito oduševljavaju obožavatelje iz slušanja u slušanje. Album je postigao toliko velik uspjeh da fanovi i dalje često znaju biti nostalgični za tim razdobljem Kuku$a, a s ovakvim pjesmama, nije teško shvatiti zašto.

 

z++ – “kabriolet”

z++ se danas pozicionirao kao jedno od vodećih imena na našoj glazbenoj sceni. Riječ je o izvođaču koji ne samo da posjeduje značajan glazbeni talent, već je i izuzetan producent koji radi visokokvalitetnu autorsku glazbu. Pjesma “kabriolet” samo je jedan od mnogobrojnih izvrsnih glazbenih poduhvata ovog talentiranog umjetnika, a može se čuti na njegovom prvom albumu iz 2019. godine pod nazivom 18++. Ova pjesma danas bilježi 7 milijuna pregleda na YouTubeu te nešto više od 3 milijuna slušanja na Spotifyu. Ističe se izvrsnom produkcijom i tekstom, a posebno je prepoznatljiva po svojoj opuštenoj vibri. S obzirom na svoj karakter, idealna je za slušanje u autu tijekom toplih ljetnih dana, baš kao i neke druge njegove pjesme, primjerice “dijamanti” ili “sedmo nebo”. Svojim radom i objavljenim pjesmama, poput pjesme “Kabriolet”, Z++ postao je ključan element domaće trap scene.

 

Buntai x Kuku$ – “Roxtar”

Kada se spomene ime Buntai, velika je vjerojatnost da ste već čuli za ovu grupu, osobito ako ste upoznati s nekim od prethodno spomenutih izvođača. Razgovor o trap glazbi često ne prolazi bez njihova spominjanja, jer su izgradili svoje ime posebnim stilom, odnosno vrstom emo trapa. Nisu samo poznati kao izvrsni izvođači, već i kao umjetnici koji redovito izbacuju prekrasne komade mercha, koji su gotovo uvijek rasprodani. Između mnogobrojnih njihovih pjesama, izdvojio sam “Roxtar” zbog njezine specifičnosti. Buntai stvara izvrsne pjesme u suradnji sa svojim kolegama iz Kuku$a, ali “Roxtar” je postigao nešto posebno. Ova je pjesma dosegnula publiku koja možda inače ne bi aktivno slušala trap, zahvaljujući zaraznom refrenu na kojem možemo čuti Gocu RIP. Danas pjesma broji gotovo 3 i pol milijuna pregleda na YouTubeu i postala je neizostavna u razgovoru o hrvatskom trapu, baš kao i neki od albuma Buntaija, primjerice Godina zmije i N O S T A L G I A.

 

Kuku$ x Fox – “Oce K***c”

Na ovoj listi, Kuku$ se spominje ponovno, ovaj put zbog pjesme koja je postala hit kako u Hrvatskoj, tako i šire. Riječ je o pjesmi “Oce K***c”, koja je objavljena kao dio projekta Glupi tejp, izdanog za Bassivity Digital, jednu od najvećih izdavačkih kuća urbane glazbe na Balkanu. Pjesma je nastala u suradnji s izuzetno popularnim srpskim reperom Foxom, što je dodatno podiglo popularnost pjesme. Danas, pjesma broji više od 16 milijuna pregleda na YouTubeu, što predstavlja izniman uspjeh za hrvatsku trap glazbu. Iako je sama pjesma kreirana u obliku zezancije, njezina brutalno dobra produkcija dodatno je osvojila publiku. Unatoč činjenici da je prošlo pet godina od njezina objavljivanja, pjesma se i dalje relativno često može čuti, iako je nekima možda postala overplayed zbog svog hit statusa u vrijeme objavljivanja, kao i ostatak ‘tejpa’.

 

Vojko V – “Zovi čovika”

Vojko V, reper koji se bavi glazbom od 1999. godine, danas je u Hrvatskoj prepoznat od strane svih generacija. Njegova kreativnost privlači i stariju i mlađu publiku, što je vidljivo kroz impresivne brojke slušanosti, ali i kroz rasprodane koncerte i festivale. Pjesma “Zovi čovika” bila je singl kojim je najavio svoj prvi solo album pod nazivom Vojko. Pjesma je poznata po svom tekstu, ali i izvrsnoj produkciji u kojoj se ističe beat switch u drugom dijelu, koji je izuzetno dobro izveden. Album Vojko prepun je hitova i kultnih pjesama, poput “Ne može”, “Kako to”, te suradnje s jednim od najvećih autora i glazbenika u Hrvatskoj, Tončijem Huljićem, na pjesmi “Pasta Italiana”. Osim po svojem energičnom izvođenju uživo i poznatim freestyleovima, ovaj je splitski reper prepoznat i po svom humoru u tekstovima, ali i po produkciji koju većinu vremena radi sam. Njegove pjesme, iako humoristične, pisane su vrlo domišljato, čime riječi postaju vrsta poštapalica u svakodnevnom razgovoru, kao što je slučaj s pjesmom “Kako to”. U 2023. godini Vojko objavljuje svoj drugi album pod nazivom Dvojko, za koji je priredio posebnu promociju u Domu sportova, koji je, naravno, bio rasprodan.

 

Grše – “Mamma Mia”

Ako živite i ne živite ispod kamena, u oba slučaja sigurno ste čuli za triljskog izvođača po imenu Grše. Grše je prvi domaći glazbenik koji se popeo na Billboard ljestvicu s pjesmom “Mamma Mia”, a taj uspjeh ponovio je i s posljednja dva singla, “Fantazija” i “Tokyo Drift”, kojim najavljuje svoj nadolazeći album. Na samim početcima karijere, Grše je brzo postao prepoznat kao predstavnik „tvrdog đira“ s pjesmom “Badr Hari”, koja je vrlo brzo postala izuzetno popularna. Danas, pet godina nakon prvog albuma, ovaj talentirani izvođač ima ozbiljan niz hitova iza sebe. Ključan trenutak njegove karijere bila je pjesma “Highlife”, nakon koje je počeo više eksperimentirati s glazbom. Pjesma je postala pravi ljetni hit, potaknuvši Gršu na ozbiljan rad i objavljivanje pjesama koje su postigle milijunske uspjehe. “Mamma Mia” danas broji čak 21 milijun pregleda, što su više nego impresivne brojke za hrvatskog izvođača. Osim samog Triljskog dijamanta, valja spomenuti i Lockrooma, čovjeka koji je do danas producirao niz hitova, kako za Gršu, tako i za druge izvođače s naše glazbene scene.

 

TTM – “MDMA”

Pari i Bogo, poznatiji kao TTM, kreatori su hita savršenog za svaku vrstu partyja pod nazivom “MDMA”. Pjesma je objavljena 2021. godine kao dio EP-a nazvanog Lipi Litnji EP. Danas ova pjesma bilježi gotovo 3 milijuna pregleda, donoseći ovom dvojcu dodatni uspjeh i prepoznatljivost koju do tada nisu imali u ovoj mjeri na našoj glazbenoj sceni. TTM objavljuje svoje glazbene materijale putem izdavačke kuće Blockstar, koja je u vlasništvu njihovog kolege, a istovremeno jednog od najvećih izvođača na našoj sceni, Grše. Pjesma “MDMA” ne odstupa od prethodnog materijala ovog dvojca, ni tekstom ni produkcijom, što predstavlja ključ njihovog uspjeha jer su pronašli svoju publiku kojoj mogu predstaviti ovakve pjesme s uvjerenjem da neće proći nezapaženo. Nakon EP-a iz 2021., TTM objavljuje sljedeće projekte, a jedan od istaknutih singlova nosi naziv “Balkan Hit”. U toj pjesmi, dvojac ironizira današnje pjesme koje su “hitovi” na Balkanu.

 

 

Dino Blunt x Swana – “Frula mira”

Tijekom proteklih nekoliko godina, ime Dino Blunt često je odjekivalo u kontekstu hrvatske trap scene. Riječ je o mladom izvođaču koji je uz suradnju sa Swanom stvorio kultnu pjesmu “Frula mira”. Objavljena je 2020. godine kao singl koji je najavljivao EP pod nazivom 2High, a sama pjesma postala je jedna od najprepoznatljivijih na hrvatskoj trap sceni. Singl danas broji više od 2 milijuna pregleda na YouTubeu i istovremeno je najslušanija pjesma Dine Blunta na njegovom Spotify profilu. U vrijeme objavljivanja pjesma je brzo postala popularna, zajedno s ostalima s EP-a, prvenstveno zbog izuzetne kemije između Dine Blunta i Swane, koji su kao duo funkcionirali izvanredno, što se jasno moglo čuti. Videospot je objavljen na YouTube kanalu Bassivity Digitala, čija popularnost dodatno popularizira ovaj projekt, čineći ga poznatijim široj publici. Swana i Blunt osvojili su publiku svojim izvedbama, jasno inspiriranim stranim izvođačima, ali prilagođenim njihovom originalnom stilu, koji ih čini prepoznatljivim svakom ljubitelju trap glazbe. Nakon EP-a, Dino je izdao dva albuma, Big Blunt Theory i Bigger Than Us, kojima je dodatno afirmirao svoj stil na sceni. Sljedeći projekt izlazi uskoro, stvarajući uzbuđenje među fanovima koji se nadaju njegovim novim glazbenim dosezima.

 

Kiša Metaka – “Mejaši” 

Uz izvođače koji su ranije spomenuti, vrijedno je istaknuti grupu koja je odigrala ključnu ulogu u oblikovanju hrvatske scene – riječ je o splitskoj grupi Kiši Metaka, koju su činili Krešo Bengalka, Vojko V, Oreb, VRH i Batman3000. Njihov debitantski projekt predstavljen je publici 2013. godine te je odmah prepoznat od strane slušatelja, stekavši veliku popularnost zahvaljujući pjesmama kao što su “Mejaši”, “Drei Millione”, “Konan” i drugih. Te pjesme danas drže status kultnih, a pjesma koju smo odabrali bilježi najveći uspjeh u brojkama, odnosno pregledima. Na YouTubeu ima gotovo 3 milijuna pregleda te je također i najslušanija na njihovim glazbenim platformama. Tijekom godina, odabrana pjesma postala je kultna iz više razloga – bilo da je riječ o izvrsnom tekstu napisanom od strane Kreše Bengalke ili prepoznatljivom instrumentalu koji potpisuje Vojko. Kiša Metaka ne samo da ima pjesme koje se mogu nazvati kultnima, već se i kao grupa može proglasiti ikoničnom, posebno kad se analizira repertoar pjesama koji su ostavili iza sebe.

 

Kako je već spomenuto na početku, hrvatska glazbena scena neprestano se razvija. Imamo izvanredno talentirane mlade umjetnike koji svakodnevno rade na novoj glazbi, gradeći svoje ime. U današnje vrijeme, postizanje prepoznatljivosti zahtijeva značajan trud, posebno s obzirom na broj izvođača koji se natječe na sceni, a mnogi od njih još nisu pronašli svoj originalni zvuk. Hrvatska trap scena ima obilje mladih zvijezda koje sigurno tek trebaju zasjati, to je samo pitanje vremena. S iskustvom koje će stjecati s vremenom i uz doprinos iskusnijih kolega s glazbene scene, mladi izvođači poput Pekija, Baksa, Sjene itd. sigurno će proširiti poimanje hrvatske trap scene te nastaviti ono što su njihovi prethodnici započeli.

Moglo bi Vas zanimati