30
sij
2023
Vijesti plus

Službeni podaci HDS ZAMP-a

Glazbenici, koncerti i festivali s najviše prodanih ulaznica u Hrvatskoj u 2022. godini

Petar Grašo u Areni Zagreb

Petar Grašo u Areni Zagreb /Matej Grgić

share

Koncertna eksplozija koja se dogodila u 2022. godini nadmašila je sva očekivanja. Koncertne uspjehe domaćih glazbenika uzbuđeno pratimo iz mjeseca u mjesec, uživamo u arenskim produkcijama na svjetskoj razini kvalitete, a A-listeri svjetske scene Hrvatsku sve više stavljaju kao stalnu postaju svojih traženih turneja.

Veliki koncerti u 2023. već su u najavi, a nakon što smo saznali da je Petar Grašo najuspješniji koncerti izvođač u Hrvatskoj, za što je primio nagradu Cesarica Bestseller, donosimo još službenih podataka HDS ZAMP-a o najuspješnijima u 2022. godini.

 

DOMAĆI GLAZBENICI

Na prvom je mjestu uvjerljivo Petar Grašo, s dvije rasprodane zagrebačke, pulske i jednom splitskom Arenom te mnogobrojnim održanim koncertima diljem Hrvatske. Zagrebačku Arenu povodom božićnog koncerta, kao i dvoranu Lisinski (tri večeri za redom) ispunila je grupa Dalmatino koja se nalazi na drugom mjestu. Slijedi Parni valjak koji se velikim koncertima oprostio od svog pjevača Akija Rahimovskog te Jelena Rozga koja je održala koncert karijere u rasprodanoj Areni Zagreb. Za mjesto više u splitskoj Spaladium Areni, koja je ovih dana, nažalost, zatvorila svoja vrata, tražilo se za koncert Doris Dragović koja je na petom mjestu. Od publike se ove godine oprostilo Hladno pivo, i to velikom regionalnom turnejom koja je završila koncertom u najmanjem gradu na svijetu, istarskom Humu, a prethodile su mu dva rasprodana zagrebačka Doma sportova. Massimo je na svom posljednjem koncertu do posljednjeg mjesta ispunio Arenu Zagreb, te tako zauzeo 7. mjesto, a slijede ga 2CELLOS koji su održali koncert na istom mjestu u sklopu oproštajne svjetske turneje.

 

REGIONALNI GLAZBENICI

Regionalni glazbenici rado su viđeni gosti u Hrvatskoj. Mnogi od njih uživaju veliku popularnost pa nastupe održavaju samo u najvećim koncertnim prostorima. Na vrhu ljestvice ove se godine našao Saša Matić koji je rasprodao dvije Arene Zagreb, ali i dvije Spaladium Arene.

 

INOZEMNI GLAZBENICI

Dobar glas o jedinstvenim i intimnijim koncertnim prostorima proširio se među A-listerima svjetske glazbene scene, zbog čega će pulska Arena i Tvrđava sv. Mihovila u 2023. ugostiti najveće svjetske glazbene zvijezde. Veliki koncerti u najvećoj, zagrebačkoj Areni tek su u najavi, a u 2022. su je do posljednjeg mjesta ispunili strastveni obožavatelji grupe Iron Maiden, što je uvjerljivo najprodavaniji koncert inozemnog izvođača 2022. u Hrvatskoj. Slijede Sting, Andre Rieu i The Cure, a na petom mjestu nalaze se Arctic Monkeys koji su u rekordnom roku rasprodali pulsku Arenu.

GLAZBENI FESTIVALI

Od masovnih svjetski poznatih, do malih boutique izdanja – glazbeni su festivali u 2022. godini zasjali u punom sjaju te osnažili kulturnu i turističku ponudu Republike Hrvatske. Sa sigurnošću možemo reći da smo postali jedna od najtraženijih festivalskih destinacija, a najveći broj festivalskih posjetitelja okupio se u srpnju u Splitu za vrijeme festivala Ultra Europe. Otvaranje festivalske sezone pripalo je umaškom Sea Star Festivalu koji je bio prvi festival ove godine održan bez ikakvih restrikcija. Uz predivnu lokaciju Plave lagune i izvrstan line-up, Sea Star je zasjao na drugom mjestu posjećenosti u prethodnoj godini, čime je nadmašio petnaesto izdanje zagrebačkog INmusic festivala.

Moglo bi Vas zanimati