16
tra
2023
Izvještaj

Šesnaest sati glazbenog ludila

Drito iz Boćarskog - najveće regionalne hip hop zvijezde i ove godine ispisale povijest

Grše - Drito iz Boćarskog 2023.

Grše - Drito iz Boćarskog 2023. /Julijan Labrović

share

Stigla nam je sredina travnja, a njime i mjesec dana unaprijed rasprodan Drito iz Boćarskog koji je ovog vikenda bio jedno od najvećih glazbenih događaja u Zagrebu, ali i šire.

Baks - Drito iz Boćarskog 2023.

Baks i Miach – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Na pozornicu su stala čak dvadeset i četiri izvođača koji su kroz dva intenzivna dana dali sve od sebe da fanovi dobiju ono što su platili te da još jednom potvrde da je reputacija koju Drito festival nosi zaslužena.

Festival je otvorio Spejs Noksi kojemu je pripao najteži zadatak, s obzirom na to da je morao zagrijati publiku koja se tek počela okupljati. Pritisak je dobro istrpio, a zadatak uspješno obavio te je tako savršeno pripremio publiku za SBL koja je vikala njihovo ime prije nego je grupa uopće stupila na pozornicu.

Primljeni su jako dobro i energija i međusobna kemija koju članovi grupe imaju – kako na pjesmama, tako i na pozornici – rezultirala je time da moshpitovi krenu na samome startu festivala. Uslijedio je Yungulovski kojemu je nedostajalo energije, što je dovelo do toga da ju i publika na trenutke izgubi, iako je s nekoliko pjesama pogodio i donekle održao hype.

Baks - Drito iz Boćarskog 2023.

Baks – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Prva prekretnica na festivalu dogodila se kada je došlo vrijeme za Baksa koji je s odličnim uvodom za pjesmu ”Podno Grijanje” nastupio na pozornicu. Uslijedile su pjesme s DOPAMINA, a na pozornici su mu se pridružila većina gostiju s albuma. Moshovi su krenuli još jače i s nekoliko hitova energija je došla do dotadašnjeg vrhunca.

Titula najvedrijeg izvođača na festivalu koji je svojim humorom i interakcijom s publikom dodatno poboljšao svoju izvedbu hitova pripala je Cunamiju Flou, dok se neočekivana prekretnica dogodila kada je došlo vrijeme da Ludi Srbi zakorače na pozornicu.

Njihovi elektronički rap hitovi su iznenada digli atmosferu i energiju na potpuno drugu razinu. Publika je poprimila kompletno drugačiji val snage, a duo je zbog odličnog performansa za vrijeme nastupa zaslužio biti nazvan jednim od najkvalitetnijih izvođača koji su ove godine stupili na pozornicu.

Mimi Mercedez - Drito iz Boćarskog 2023.

Mimi Mercedez – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Energiju je savršeno nastavila Mimi Mercedez, obučena u zanimljiv outfit inspiriran coverom svog zadnjeg albuma, koja je ispoštovala ono što su dečki prije nje stvorili, a njezin je performans ispoštovala i publika koja prepoznaje da je Mimi onaj tip izvođača koji uvijek ostavi dio sebe na pozornici.

30zona - Drito iz Boćarskog 2023.

30zona – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Vrhunac i najživlji dio prve večeri započeo je s 30zonom, duom koji je u mnogim gradovima dobro primljen, ali doživljaji na nastupima u njihovom vlastitom gradu su na nekoj drugoj razini. Duboki glasovi, nabrijavanje publike i repertoar dobro poznatih hitova učinili su publiku najviše divljom do tada, a svemu tome je dodatno pomogla pojava Kuku$a na pozornici za zajedničke hitove koji su doveli do jednog od najvećih vrhunaca večeri.

z++ - Drito iz Boćarskog 2023.

z++ – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Težak zadatak tako je pripao z++ -u koji je nastavio show u žarištu atmosfere i uspješno ju zadržao na svoj način. Njegovi hitovi su se savršeno nadovezivali dobrim tranzicijama, a raznolik repertoar imao je za svakoga ponešto. Redoslijed pjesmi bio je sastavljen s ciljem da od početka do kraja publika ostane zainteresirana, što je na kraju nastupa bilo i ostvareno.

Buntai - Drito iz Boćarskog 2023.

Buntai – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Uslijedio je Buntai, zagrebačka grupa koja svoju glazbenu kvalitetu svaki put donese i na pozornicu. Već dobro izvježbani performeri su svojom kemijom i skakanjem po pozornici inspirirali jedan od najvećih moshova večeri. Još jedan zanimljiv trenutak s nastupa je bila izvedba nove pjesme ”DEMONI” koja je bila jako dobro primljena od publike, iako na internetu nije toliko, što najbolje govori koliko internet loše preslikava realnost. Na pozornici im se pridružio i stariji član Bujo koji je najavio izlazak nadolazećeg albuma.

Krankšvester - Drito iz Boćarskog 2023.

Krankšvester – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Krankšvesterom je noć krenula u završnicu, a dečki su svojim pjesmama brzog tempa publiku održali zagrijanom i živom, iako su već prošli sati od starta festivala. Kao i uvijek, od hit pjesme ”Gaber” je cijeli Boćarski odzvanjao za vrijeme refrena, a ostali energični hitovi rasplesali su fanove.

Hiljson Mandela - Drito iz Boćarskog 2023.

Hiljson Mandela – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Za kraj večeri ostao je Hiljson Mandela, koji je od samoga starta na pozornici bio puno vedriji i veseliji nego što je bio ranije te večeri na tuđim nastupima. Krenuli su hit za hitom s Mandela Effecta, a za kraj su mu se pridružili Miach, Baks i z++. Hiljson publici nije dao vremena da uzme predah i iz njih je do kraja svojim hitovima i razgovorom s publikom izvukao svaki atom snage. Iako je već bio kraj večeri, publika je istom razinom profesionalnosti ispoštovala Ivanovu profesionalnost na pozornici.

Tako je prvom danu došao kraj, bez incidenata i s puno pozitivnih nota, gdje su od prvog do zadnjeg izvođača svi svoj posao obavili profesionalno, a publika ni u jednom trenutku nije pokazala umor i nezainteresiranost.

Dan drugi

Drugi dan krenuo je kada je Bobsi zakoračio na pozornicu, a koji se našao pod velikim pritiskom isto kao Spejs Noksi dan ranije. Pred publikom koja se tek počela okupljati, Bobsi je na minimalan playback repao svoje pjesme i pokazao da mu nije potreban da bi svoj nastup učinio zanimljivim. Iako pred malim brojem ljudi, pritisak je odlično pretrpio i svoj nastup odradio bez problema, a na kraju pokazao svoju zahvalnost.

Mladabeba - Drito iz Boćarskog 2023.

Mladabeba – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Tempo dana pojačan je nastupom Mlade Bebe koja je svojim plesnim pokretima, samopouzdanjem i dobrim performansom odlično zagrijala masu. Na pozornici je djelovala jako opušteno i u zahtjevnoj satnici pokazala poštovanje prema svima koji su se pojavili tako rano.

Miach - Drito iz Boćarskog 2023.

Miach – Drito iz Boćarskog 2023./Miach

Nakon nje uslijedila je Miach, koja je imala jednu od najboljih vokalnih izvedbi na festivalu. Iako se njezin repertoar pjesama sastoji od lakših izvedbi, publika je tu već krenula s moshovima, a njezina energija i pozitiva na pozornici su znatno dignuli atmosferu publike. Njezinom divnom glasu su dodatno pomogli doprinosi Lockrooma u ulozi DJ-a i Jana Jakovljeva na gitari.

Basha - Drito iz Boćarskog 2023.

Basha – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Basha, iako pod blagom tremom, svojim je hitovima ovaj put rasplesao publiku. Dao je sve od sebe i interakcijom s publikom održao stvari zanimljivima. Publici na Dritu odlučio je ekskluzivno najaviti svoj novi album Sve što bude, tako mora, koji je u završnoj fazi stvaranja. Uslijedio je anonimni Banfica s maskom na licu i kao jedini drill izvođač na festivalu pokazao da drill postaje sve prihvatljiviji na ovim prostorima.

Bore Balboa - Drito iz Boćarskog 2023.

Bore Balboa – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Noć je eskalirala na novu razinu kada je došlo vrijeme za Boru Balbou, koji je nastup započeo manje poznatim pjesmama, ali se ubrzo se sve promijenilo, pogotovo kada mu se na pozornici pridružio Peki. Kemija i energija koje duo međusobno dijeli ne ostavlja nikoga ravnodušnima, a njihove nove kolaboracije pokazale su se pravim hitovima za nastupe uživo. Jedan od najvećih moshova festivala se odvio na kraju nastupa na pjesmi ”Mo Salah” na kojem je ovaj duo zajedno s fanovima skakao i pjevao na ogradi.

TTM - Drito iz Boćarskog 2023.

TTM – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

U savršenu atmosferu je upao TTM koji je stvari učinio još boljima sa svojom odličnom energijom i tijekom nastupa duo je svojim zabavnim pjesmama publiku rasplesao više nego itko prije njih.

2xŠihta - Drito iz Boćarskog 2023.

2xŠihta – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Uslijedila je 2xŠihta svojim izvedbama stvari s novog albuma, ali i starijih hitova u sklopu grupe High5 i triestri bande. Dečki zasluženo nose titulu pionira trap glazbe u Hrvatskoj i sve svoje iskustvo te profesionalnost donijeli su sa sobom na pozornicu pred publiku koja u njihovom gradu vidljivo prepoznaje i cijeni sve što su dečki učinili za scenu. Na završnici nastupa, na pjesmi ”Otrova u čaj” pokazalo se da je to hit koji nimalo ne stari kako vrijeme odmiče, a to potvrđuje činjenica da je jačina glasova iz publike parirala jačini glasova koja je dolazila s pozornice. Njihov nastup može se smatrati jednim od najboljih izvedbi festivala.

Smokepurpp - Drito iz Boćarskog 2023.

Smokepurpp – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Razočarana i ogorčena svjetska zvijezda

Iako je euforija u masi bila na visokoj noti, sve se izgubilo nastupom Smokepurrpa, najpoznatijim izvođačem na festivalu koji je, nažalost, imao najlošiju izvedbu ovaj vikend. Sve je započelo kašnjenjem nastupa, a onda se nakon polusatne stanke na pozornici pojavio njegov kolega Richie Wess koji je ostavio masu zbunjenom. Iako mu je energija bila dobra, svi su iščekivali Smokepurrpa koji se na pozornici ipak pojavio nakon nekoliko odrađenih pjesama njegovog kolege, a ono što je pokazao publici – bolje da nije.

Krenulo je na dobroj noti, kada je tražio od publike da krenu s moshevima, ali brzo se izgubila zainteresiranost kada je pjesme prekidao na pola izvedbe i počinjao ispočetka. Zbunjena publika je polako postajala frustrirana, a njegova nezainteresiranost i tišina preko playbacka nisu nikome pomogli. S pozornice je ubrzo sišao, a zamijenio ga je njegov drugi kolega koji je imao još bolju energiju od prvog. Svojim dobrim performansom pokušavao je vratiti interes u publiku, što je i uspio kada je počeo bacati svoje majice i koristeći priliku za osobnu promociju. Nakon nekoliko odrađenih pjesama vratio se Smokepurrp, koji je bio u još lošijem stanju nego prije.

Publika je tu već bila sita i počeli su se rukama stvarati trokuti tražeći sljedećeg izvođača da zakorači na pozornicu. Nakon što je iz publike nešto bačeno na pozornicu, Smokepurrp je učinio najgoru grešku koju je mogao, kada je izjavio: „If someone else throws something on stage I will come down and beat the s*hit out of each and every one of you“. To je bilo popraćeno negativnim ovacijama i bacanjem još više stvari na pozornicu, nakon čega se pokušao spustiti u publiku, ali u tome je srećom po sebe bio spriječen. Najavio je zadnju pjesmu, usred koje je na oduševljenje fanova napustio pozornicu.

Kuku$ - Drito iz Boćarskog 2023.

Kuku$ – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Sve negativno što se izdogađalo se jako brzo zaboravilo kada su se pojavili dečki iz KUKU$-a, koji su brzinom svjetlosti izvukli sve najbolje što je publika imala za pružiti. Započeli su izvedbom neobjavljene pjesme s nadolazećeg albuma X, koja je vratila život u publiku. Sve je krenulo uzbrdo odmah nakon, kada se stvorio možda najveći mosh festivala, a publika je ubrzo bila razbacana preko cijele dvorane.

Serijom hitova nisu dali prostora fanovima da predahnu, a energija i divlja atmosfera koja je tada vladala u publici bila je do tad neviđena na festivalu. Pred kraj nastupa malo su se smirile strasti, a dečki još jednom najavili izlazak novog albuma za dva tjedna i promociju u Domu sportova. Cjelokupni performans KUKU$-a i prijem publike su ovaj nastup učinili nezaboravnim.

Vojko V - Drito iz Boćarskog 2023.

Vojko V – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Završnica noći je krenula kada je nastupio Vojko V, koji je kao i Bobsi na početku dana, odradio svoj nastup kroz minimalan playback i iako opušteno, svoj posao odradio profesionalno i dokazao da se na sceni zasluženo smatra jednim od najboljih izvođača uživo. Kako stari hitovi, tako i hitovi s Dvojka su već umornoj publici svejedno dali snage i održale atmosferu živom.

Čast zadnjeg nastupa na festivalu je pripala Grši, koji je morao iz istrošene mase izvući zadnje atome snage, što je očekivano i uspio. Opet su krenuli brojni moshevi za koji su zaslužni brojni hitovi iz njegovog kataloga, a Gršina energija je publiku učinila divljom. Nakon niza hitova noć je završena pjesmom ”MDMA”, pa tako publika nije imala razloga da se smiri do posljednjih trenutaka festivala.

Grše - Drito iz Boćarskog 2023.

Grše – Drito iz Boćarskog 2023./Julijan Labrović

Vikend u Boćarskom bio je ispunjen brojnim moshevima, minimalnim intervencijama, odličnom energijom – kako izvođača, tako i fanova-  i velikom uzajamnom ljubavlju među njima. Organizacija, ozvučenje, light show i cjelokupna uređenost festivala ne zaslužuje nikakvu negativnu kritiku i tako je još jednu godinu Drito festival opravdao reputaciju jednog od najcjenjenijih i najpoželjnijih festivala u Hrvatskoj.

Moglo bi Vas zanimati