07
velj
2024
Priče

10 pjesama iza kojih se krije Gibonni

Gibonni u Areni Zagreb

Velika autorska i izvođačka karijera: Zlatan Stipišić Gibonni / Foto: Matej Grgić

share

Gibonni  je tijekom karijere osim kantautorskog pristupa glazbi pisao i glazbu i stihove za druge izvođače, pa iako nije potpisan kao autor stihova megahita Dine Dvornika “Zašto praviš slona od mene”,  gotovo je enciklopedijska činjenica da je on napisao tekst te pjesme. Gibonni u svome portfelju ima i druge zanimljive i neuobičajene autorske participacije

 

Gibonni je s ozbiljnom izvođačkom karijerom startao u splitskome hair metal bendu Osmi putnik, no vrlo brzo je shvatio da mu autorski dometi idu mnogo dalje od jednoga žanra te je svoje stihove, glazbu, sviranje i pjevanje udruživao s drugim izvođačima. U nekim pjesmama, osobito onima koje je otpjevao Oliver, vrlo dobro se osjeti Gibonnijev timbar, no u svome portfelju on ima i velik broj manje poznatih, čak i zapanjujućih suradnji. Donosimo izbor takvih skladbi.

Viktorija: Spavaćeš sam (1988.)

Snežana Mišković karijeru je započela u triju Aska, koji je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu 1982. Od frivolnog popa više joj se dopao čvrsti rock, pa je oformila grupu Viktorija, no više je ona percipirana pod tim imenom. Naslovnu pjesmu albuma prvijenca napisao je Gibonni, a indikativno je da na snimci sudjeluje pola Ekatarine Velike: Bojan Pečar svirao je bas, a Milan Mladenović prateće vokale. Bubnjeve je svirao Tomislav Brežičević Toc iz Animatora (kratko i u bendu Karlowy Wary). Za taj album Gibonni je napisao i glazbu za veliki hit “Daj, ne pitaj”, dok je tekst pisao Bora Đorđević.

Ivana Banfić: Da l’ te itko znao bolje nego ja (1992.)

Na prvom Zagrebačkom festivalu održanome nakon ratnog izdanja 1991. godine nastupila je tada neafirmirana Ivana Banfić s Gibonnijevom pjesmom “Da l’ te itko znao bolje nego ja” za koju je aranžman radio Rajko Dujmić. Pjesma nije prošla nezapaženo, ali je pravi hit postala tek 1999. kad je nanovo snimljena za album Žena devedesetih i objavljena pod imenom “Sad”. Za pjesmu je Gibonni skladao glazbu i napisao stihove, što će kasnije biti sve rjeđe, jer je uglavnom za druge izvođače stvarao tekstove.

Doris Dragović: Dajem ti srce (1992.)

Nakon međunarodnih pokušaja u bendovima V2 i Divlje jagode, Gibonni se odlučio za solo-karijeru, ali njegov album prvijenac nije naišao na odziv. Stoga je prihvaćao pozive da drugim izvođačima piše stihove te ušao u tješnjiju suradnju sa Zrinkom Tutićem koja j rezultirala evergreenom “Zlatne godine”, naslovnom pjesmom filma Davora Žmegača. U tom razdoblju napisao je stihove i za dvije pjesme Doris Dragović za album Dajem ti srce, uključujući i tekst za poznatu pjesmu po kojoj je album i nazvan.

Neki to vole vruće: Bojler (1993.)

Pjesma s jednim od najzabavnijih stihova u hrvatskome pop-korpusu sigurno je “Bojler” koji su Neki to vole vruće objavili na petom albumu Ljubavne priče. Glazbu je napisao Silvestar Dragoje Šomi koji je kasnije izjavio kako je prasnuo u smijeh kad mu je Gibonni prvi put pročitao stihove. No Gibonni ga je uvjerio da će skladba biti hit i bio je potpuno u pravu, skladba je postala jedan od trademarkova benda koju i dandanas izvode na koncertima, dvaput –  u redovnom setu i na bis.

Maxmett: Mačke vole grebati (1994.)

Nasslovnu pjesmu prvog albuma all-girls metal benda Maxmett napisali su Guido Mineo i Gibonni. Za taj album Gibonni je napisao stihove za još četiri pjesme, no samo je naslovna postala hit. Pjevačica benda bila je Tina Kresnik koja je svoj izvrsni vokal stavila u službu Parnog valjka, ali imala je i druge projekte, uključujući soloalbum, dok je gitarističke dionice odsvirala Katarina Peović, danas zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Radničke fronte.

Željko Bebek: S’ dva zrna lažnog srebra (1999.)

I dok je Gibonni svojedobno obradio pjesmu “Loše vino”, najpoznatiju u verziji koju je izvelo Bijelo dugme dok je u njemu pjevao Željko Bebek (original pjesme Gorana Bregovića i Arsena Dedića otpjevao je Zdravko Čolić), 1999. dogodila se inverzija: Željko Bebek otpjevao je skladbu koju je napisao Gibonni. “S’ dva zrna lažnog srebra” pjesma je objavljena na albumu S tobom il’ bez tebe. Skladba je kasnije ušla u standardni live repertoar Olivera Dragojevića, a zabilježena je na njegovome live albumu snimljenom u pariškoj Olympiji, dok je studijska verzija objavljena na albumu Vridilo je.

The Obala: Hrvatski kraljevi (2002.)

Gibonni je ostvario vrlo neobičnu suradnju s bendom The Obala, derivatom Daleke obale koju su tvorili Boris Hrepić Hrepa (na gitari) i Zoran Ukić iz matičnog benda te Dean Dvornik (na basu). Gibonni je preuzeo vodeći vokal u pjesmi “Hrvatski kraljevi”, skladbi koju je bend uglazbio na stihove Vladimira Nazora. Na pjesmi je orgulje svirao Joško Banov, a pjesma je objavljena na njihovome albumu prvijencu Istinite priče.

Vlatko Stefanovski: Verba, nadež, ljubov (2003.)

Na solističkom albumu Vlatka Stefanovskog Kula od karata pojavila se i pjesma za koju je Gibonni napisao stihove na makedonskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Na pjesmi “Verba, nadež, ljubov” može se čuti i Gibonnijev glas u nekim dionicama. To je bilo, na neki način, i vraćanje usluge Vlatku Stefanovskom koji se rado odazvao i sudjelovao na snimanju Gibonnijevih albuma, kao i na poznatome ISDN koncertu održanome istodobno u Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Urban & 4: Glas jeka (2009.)

Na izvrsnom Urbanovom albumu Hello! koji komercijalno nije dobacio kao neka njegova druga ostvarenja pojavio se i Gibonni u neuobičajenoj ulozi – svirao je akustični bas. Bas je, zapravo, bio osnovni Gibonnijev instrument kad je krenuo s karijerom pa je ovaj doprinos Urbanovom albumu bio povratak starom ljubavi. Gibonni je i dodao vokal na toj pjesmi, a sudjelovao je i na nekoliko Urbanovih koncerata od kojih je zagrebački 2015. zabilježen na albumu uživo Live 2015.

Zdravko Čolić: Kuća puna naroda (2017.)

U poznijim fazama svoje karijere Gibonni se nije odlučivao stvarati za druge; izuzetak je bio Oliver s kojim je i snimio zajednički album Familija. No, molbi Zdravka Čolića nije mogao odoljeti, a suradnja se ostvarila nakon zajedničkoga ugodnog druženja koje je i inspiriralo Gibonnija da napiše stihove za tu pjesmu. Premda je Zdravko Čolić gotovo isključivo poznat kao interpret, on je za ovu pjesmu napisao i glazbu.

Moglo bi Vas zanimati